Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Globalizace informací: Lži nejen o údajné ruské koloně

  13:02
Napětí na Ukrajině nepolevuje. Nyní se ho někdo snažil přiživit údajnou ruskou pomocí ukrajinským povstalcům. Obrat způsobila zpráva prokyjevské zpravodajské služby o sestřeleném malajsijském letadle. Píše Jan Schneider.

Ruské obrněné transportéry v Rostovské oblasti poblíž ukrajinských hranic. foto: Česká pozice

Západní média ohlásila, že z ruského na ukrajinské území přejela kolona asi 20 vojenských vozidel, cisteren a doprovodných vozů, aniž by bylo hlášeno nějaké ozbrojené střetnutí. Pozoruhodné je, že nejprve západní média oznámila, co se (údajně) stalo na Ukrajině, a až následně vedení ukrajinské armády tuto zprávu potvrdilo. Kdyby však jen to!

Počet vozů kolony byl v armádní informaci najednou násobně větší, byly na nich ruské znaky, seděli v nich muži v ruských maskovacích uniformách a ke všemu podstatnou část kolony (prý 70 vozidel) údajně Ukrajinci dělostřelbou zničili. Ústní svědectví o tom podali „novináři“, z nichž ani jeden jako na potvoru neměl mobil s fotoaparátem, fotoaparát ani kameru, nic. Máme jim prý věřit, fotky nejsou. Satelity měly asi zrovna „technologickou pauzu“ a v americké Národní bezpečnostní agentuře (NSA) zrovna svačili, nebo co.

Reportáž České televize Tomáše Vlacha byla proto velmi skeptická. Konglomerát předcházejících informací by totiž mohl přesvědčit pouze již dávno skálopevně přesvědčeného, pokud by ho však nezviklal. Reportér navíc suše konstatoval, že k ničení pohyblivých cílů je třeba značné přesnosti, kterou ukrajinské dělostřelectvo právě nevyniká.

Boj s duchy…

Východoukrajinští povstalci údajně oznámili, že přišly „posily vycvičené na ruském území“. Jiné zdroje uvádějí, že povstalci tyto posily teprve očekávají. Povstalci též údajně oznámili, že získali novou bojovou techniku – neřekli však, odkud. Jiné zdroje uvádějí, že bojovou techniku teprve očekávají, blíží se prý z Ruska.

Ruská strana dovozuje, že Ukrajinci buď bojovali s duchy, nebo že rozstříleli vlastní síly

Ruská strana rezolutně však popírá existenci kolony, která by vnikla na území Ukrajiny. Dovozuje, že Ukrajinci buď bojovali s duchy, nebo že rozstříleli vlastní síly. To není vůbec nic nepředstavitelného, stává se to i v slovutnějších armádách, sami Američané by o obětech „přátelské střelby“ mohli vyprávět.

Pikantní podrobnost nás uvede do dalšího tématu. Ukrajinské zdroje totiž tvrdí, že povstalci očekávají z Ruska též protiletadlový systém Buk! Zřejmě jde o poslední chabý pokus, jak spojit povstalce se sestřelením malajsijského letadla. Na scénu totiž vcházejí ukrajinští zpravodajci s překvapivým sdělením.

Ukrajinská kontrarozvědka a MH17

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) totiž na základě analýz svých expertů vyloučila, že protiletadlový systém Buk, jímž byl malajsijský boeing zřejmě sestřelen, obsluhovali ozbrojenci z řad místního ruskojazyčného obyvatelstva. „Ani žádné krátkodobé kurzy by jim nepomohly. K obsluze takové zbraně je třeba nejen profesionální výcvik, ale i zkušenost ze cvičných střeleb,“ napsala agentura Unian s odvoláním na zdroje z SBU.

Zdá se, že se na Ukrajině dočkáme ještě ledasjakého překvapení. Ono totiž lhát v době globalizovaných informací není už to, co to bývalo.

Zástupce ředitele SBU Viktor Jahun nedávno v kyjevské televizi oznámil existenci vyšetřovací verze, podle níž by mohli být pachateli ukrajinští vojenští specialisté, kteří zůstali na území okupovaného Krymu a následně přeběhli k ruské armádě. Vyloučila-li SBU již „povstaleckou“ verzi, je to nejen velký pokrok, ale i velká rána nájemným propagandistům, kteří měli o účasti ruskojazyčných povstalců jasno dřív, než malajsijské letadlo spadlo.

Připustila-li SBU verzi o pachatelích ukrajinskojazyčných, nota bene z ukrajinské armády, pak nelze nevzpomenout sestřelení ruského dopravního letadla Tu-154 na trase z Tel Avivu do Novosibirsku nad Černým mořem nedaleko Soči 4. října 2001. Tehdejší tajemník ukrajinské Bezpečnostní rady Jevhen Marčuk přiznal, že zkázu letounu zavinil nechtěný zásah raketou S-200 při vojenských manévrech ukrajinských protileteckých sil.

Zdá se, že se na Ukrajině dočkáme ještě ledasjakého překvapení. Vypadá to však, že by to mohlo ještě překvapivěji přispět ke zmírnění napětí. Ono totiž lhát v době globalizovaných informací není už to, co to bývalo.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...