Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Gazprom poškozuje sám sebe. V režii Kremlu.

Ruská politika a přístup plynárenského giganta k dodávkám plynu vyvolávají v EU obavy. Neustálé střídání ruských – nejen plynových – hrozeb a nadějných gest však zapadá do koncepce hybridní války, již Rusko fakticky vede proti Ukrajině a těm, kteří jí pomáhají. Její součástí je i mlžení Gazpromu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J25i80b 52J39i71b

28. 9. 2014 18:40
Nekrade nám ten plyn UK?

Skutečně to byl Gazprom / Rusko, kdo omezil dodávky plynu zemím EU? Nemohl se ten plyn čistě náhodou „ztratit“ po cestě na území Ukrajiny? Zejména, když je zima na krku a neplatič UK má poloprázdné zásobníky?!

Nakonec nebylo by to poprvé, kdy by se „demokraté“ z UK své činy pokusili hodit na svého východního souseda… viz sestřelení Malajského letadla apod.

0 0
možnosti

30. 9. 2014 14:38
Re: Nekrade nám ten plyn UK?

Dobrý den, zcela určitě nekrade, pokud ten plynovod přes Ukrajinu nevede. Jako že do Polska nevede :-).

0 0
možnosti

27. 9. 2014 16:25
Gazprom snižuje dodávky

A nevím, c je na tom divného.

Neplatič Ukrajna  si snaží zajsitit  plyn okllikou nákupem od  ostatních Ruských odběratelů a  Gazprom se tomu snaží zabránot snížením dodávak na  minimum. Ale  v rámci kmtraktu tak aby  nemoh být sankcionován.

Jednalby tak každý obchodník.

Napřklad  ČEZ  zakazuje  přeprodávat  energii vašim  sousedům.  A to i v případě, že  tito nejsou neplatiči.

0 0
možnosti

Jan111

27. 9. 2014 13:13
Nejako nechápem

čo chcel autor týmto článkom povedať. Gazprom je štátna firma a preto nevidím žiaden problém v tom, že ju Rusko využíva k politickým cieľom. Radšej by sa mal pán Žižka zamyslieť nad tým, či je správne zo strany EÚ poškodzovať sankciami súkromné firmy. Osobne som toho názoru, že keď štáty Únie schválili sankcie proti Rusku, tak by mali odškodniť každú jednu firmu, ktorá na ne doplatí.

0 0
možnosti

30. 9. 2014 14:44
Re: Nejako nechápem

Opravdu není nic překvapivého, že Rusko využívá Gazprom k politickým cílům. Já jen upozorňuji na to, že Rusové ztrácejí jako dodavatel plynu důvěru a z dlouhodobějšího hlediska se jim to vymstí. Už od minulých plynových krizí se v Evropě hodně pracuje na snižování závislosti na Rusku (propojení plynovodů, zásobníky, LNG terminály). A kdo na tom dosud nepracoval, už nyní pracuje. Dočasně může Rusko dotlačit třeba Maďary k ústupkům, ale dlouhodobě ztrácí. Jsem přesvědčen, že to v Gazpromu dobře vědí a že jeho manažeři vůbec nejsou příkazy z Kremlu nadšeni. Ale co mají dělat? Troubit do světa to asi nebudou...

0 0
možnosti

J. Křivan

26. 9. 2014 19:43
Podivné načasování

Dnes došlo k předběžné dohodě.

1.Ukrajina zaplatí 3,1 miliard USD, z toho 2 miliardy do konce října. Peníze nejspíš z půjčky MMF.

2. Cena plynu, tak zvaná zimní na 6 měsíců 385 USD za tisíc m3 plynu.

3. Revers plynu je možný pouze tam, kde Gazprom nemá v kontraktu pronájem potrubí.Takže revers ze Slovenska nebude. Jak je to s Polskem a Maďarskem jsem zatím neslyšel

PS. Vzhledem k tomu, že neznám, na rozdíl od autora znění kontraktů, nedokáží posoudit, zda Gazprom kontrakty snížením dodávek porušil. Nejspíš ne. Každopádně je porušil slovenský dodavatel pokud plyn reversem na Ukrajinu dodával.

0 0
možnosti

Jan111

27. 9. 2014 13:22
Re: Podivné načasování

Pán Křivan mýlite sa, u nás na Slovensku sa postavilo nové potrubie pre reverz ( Fico si dal záležať, aby zmluvu s Gazpromom neporušil ). To reverz z Maďarska a Poľska pravdepodobne porušuje zmluvu s Gazpromom.

No podstatné je aj to, aký plyn predávame Ukrajincom. Ak totiž SR predáva náš plyn ( samozrejme kúpený od Rusov ), tak by to malo byť OK, ale ak Ukrajinci nakupujú plyn dajme tomu od Nemcov, tak ten by mal prúdiť k nám až z územia Nemecka, pretože až prekročením Nemeckej hranice sa stáva z Ruského plynu Nemecký.

0 0
možnosti

V.Hricák

26. 9. 2014 19:31
Já to přestávám chápat

EU vede s Ruskem regulerní obchodní válku a diví se ,že začaly klesat dodávky plynu.Dáte sousedovi pár facek a budete se divit,že vám je vrátí?Ukrajinu bych do této záležitosti netahal.Pokud probíhá konflikt,týká se výhradně Ukrajiny a Ruska.Neslyšel jsem o žádné rezoluci OSN,která by jednostraným krokům západu dala legitimní rámec.

0 0
možnosti

V.Hricák

26. 9. 2014 19:35
PS

Ukrajina nebyla a zatím není členem EU,ani NATO.Pokud by byla,chápal bych kroky západu,jako smluvní povinnost vůči jednomu ze svých členů.

0 0
možnosti

V. Getz

26. 9. 2014 19:04
pokud jsem dobře slyšel v čt tak politici

vykřikovali jak sankce se dotknou i Gazpromu a jak tomu Rusko ukáží. Najednou Gazprom teoreticky zavede sankci obráceně a už je špatně a bude penalizován? Tohle je Hurvínkov a ne ekonomika. právě v  čt jsem sylšel že se dohodla Ukrajina s Ruskem o zaplacení plynu a zahajení dodávek. Kde na to Ukrajina vzala?

0 0
možnosti
Sice postrádám nějaké velkohubé prohlášení

Jaceňuka jak výtězně zaplatila Ukrajina část dluhu a donutila to zrádné Rusko že po doplacení bude Gazprom dodávat předem zaplacený plyn i Ukrajině, ale jsem rád, že se začíná klubat rozumné uvažování. Snad Ukrajina sežene nějaké penízky a stane se normálním odběratelem a přepravcem plynu z Ruska. A teď by se měla EU zamyslet nad dalším problémem, jak dlouho budou mít ruské firmy zasažené sankcemi na těžební průmysl možnost uspokojovat dodávky plynu do Evropy? Co bude Evropa dělat až si horko těžko Rusko bude pokrývat svoji potřebu a potřebu spolehlivých odběratelů, třeba Číny? Trubky se už pokládají, Rusko intenzivně vyjednává s jinými spolehlivými odběrateli kteří nechrastí zbraněmi a sankcemi.

0 0
možnosti

R. Jackl

26. 9. 2014 19:09
Re: Sice postrádám nějaké velkohubé prohlášení

odvoláním se na sakce na techlogie tezebniho prumyslu lze logicky podporit snizeni dodavek plynu...

0 0
možnosti

J. Václav

26. 9. 2014 18:10
Nejvyšší čas, aby Rusko odstranilo Putina !

Myslím, že lidé z firem jako je Gazprom to dobře vědí, jen za sebou nemají masy jako neobolševický Kreml. Peníze ale dokážou všechno.

0 0
možnosti

R. Jackl

26. 9. 2014 19:08
Re: Nejvyšší čas, aby Rusko odstranilo Putina !

:-DDDDDDDDDDDDDDDD

0 0
možnosti

26. 9. 2014 16:15
Nadešel čas hledat jiné zdroje

Pro budoucnost to bude dosti významné pro všechny v EU.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

26. 9. 2014 15:15
No, nevim...

V okamziku, kdy je omezen dovoz tezebnich komponent do Ruska v dusledku sankci, je celkem mozne, ze ta tezba resp. dodavky nemusi probihat uplne bezproblemove...

0 0
možnosti

27. 9. 2014 16:27
Re: No, nevim...

Taky  nevím, čemu se naši  vůdci, a  jejich prestitutky, vlastně diví !?

0 0
možnosti