Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Gastronomická sdílená ekonomika jako show

Evropa

  18:14
V Maďarsku vznikl gastronápad – projekt Yummber. Umožňuje všem, kdo touží stát se šéfkuchaři, předvést svůj talent a zároveň si přivydělat. Kuchaři se přihlásí na Yummberu, a jsou-li vybráni, stačí jim vyplnit v aplikaci formulář, kdy a kolik návštěvníků mohou přijmout, a čím a za jakou cenu je chtějí pohostit.
Gastronomie - ilustrační foto.

Gastronomie - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Chcete se v Budapešti dobře najíst a máte už dost běžných restaurací nebo fastfoodů a navíc toužíte poznat něco zcela nového? Pak každopádně navštivte Yummber! Po vzoru alternativní taxislužby Uber v Maďarsku vznikl bláznivý komunitní gastronápad, v jehož rámci mohou všichni, kdo touží stát se šéfkuchaři, předvést svůj talent a zároveň si něco přivydělat. Pomocí online platformy 24 hodin spojuje domácí kuchaře a v jejich okolí se nacházející lidi, kteří chtějí jíst.

Iniciativa je populární, začne brzy fungovat v Bangkoku a v Berlíně, ale možná i v Praze. Kouzlo projektu spočívá v kombinaci pohostinnosti s domácí stravou a moderních prostředků, kdy se milovníci jídla a vaření dávají dohromady pomocí interaktivní aplikace. To všechno navíc těm, kdo rádi vaří, zajišťuje vedlejší příjem, aniž by museli vynaložit o mnoho více energie, než když vaří pro sebe a svoji rodinu.

Platba, výdělek a vyúčtování

Vše funguje jednoduše. Kuchaři se přihlásí na Yummberu, a pokud jsou vybráni, stačí jim pouze vyplnit v aplikaci formulář, kdy a kolik návštěvníků mohou přijmout, a také čím a za jakou cenu je chtějí pohostit. A své menu – ať už jde například o dvě porce plněných paprik zbylé od nedělního oběda – přihlásit za jimi stanovenou cenu do systému nejpozději v aktuální den. Pak stačí jen čekat, až hladoví turisté a dobrodruzi používající tuto aplikaci si na app mapě najdou nejbližší „domácí restaurace“, vyberou si tu, která jim je nejsympatičtější, a přihlásí se.

Platby za jídlo odečítá systém z karty návštěvníka hned po konzumaci. Hostitelé dostanou svůj výdělek a celkové vyúčtování vždy ve čtvrtek následujícího týdne.

Yummber okamžitě signalizuje počet osob a eventuální čas jejich příchodu, přičemž i v tuto chvíli se dotyčný může na základě profilů zájemců a jejich bodového hodnocení ještě pořád rozhodnout, zda je ve svém bytě přijme, či nepřijme. Samotný kuchař a jeho bydliště se zájemcům odhalí, až když klikne na tlačítko „MŮŽE PŘIJÍT“. Sledovat lze přitom rovněž místo, kde se blížící strávníci právě nacházejí.

Platby za jídlo odečítá systém z karty návštěvníka hned po konzumaci. Hostitelé dostanou svůj výdělek a celkové vyúčtování vždy ve čtvrtek následujícího týdne. Původně stanovenou cenu Yummber kuchařům uhradí, i pokud systém z jakéhokoliv důvodu nemohl stáhnout peníze z karty. K vyúčtování Yummber používá systém Barion, mezinárodní finanční operátor s certifikátem Evropské unie. Yummber do cenové politiky nezasahuje, pracuje s provizí ve výši 15 až 20 procent, kuchaři, kteří získají dobré hodnocení, budou platit méně.

Objevování partnerů

Frontman iniciativy Péter Kalmár médiím řekl, že se dosud přihlásilo 760 kuchařů. Počet stálých účastníků Yummberu se však prý ještě vytříbí a bude jistě nižší, cílem ale není, aby se do systému připojovaly tisíce zájemců. Koncept míří na extrovertní osobnosti, kterým nevadí přivítat ve svém bytě někoho cizího, nebo se nechat pohostit neznámými lidmi v jejich vlastní kuchyni.

„Yummber nevnímám jako podnikání, ale jako show. O tom, zda je taková služba třeba, rozhodne trh. Každopádně brzy uzavřeme smlouvu s jedním fondem rizikového kapitálu, který v tomto nápadu vidí potenciál,“ dodal Kalmár.

Partnery nacházejí iniciátoři projektu Yummber po celém světě prostřednictvím Facebooku, okruhu svých známých, anebo jen díky zprávám šířícím se ústně

„Yummber jen spojuje poptávku a nabídku. K tomu, aby člověk něco uvařil pro svou rodinu či přátelům a známým, není třeba žádné povolení. Sami se považujeme za velkou rodinu,“ vysvětluje Kalmár. Partnery nacházejí iniciátoři po celém světě prostřednictvím Facebooku, okruhu svých známých, anebo jen díky zprávám šířícím se ústně.

Spoluspotřebitelství (sharing economy) podle Kalmára patří na celém světě do oblasti šedé ekonomiky. Vlády a kontrolní úřady se nyní pokoušejí tyto snahy nějakým způsobem regulovat. Zřejmě není náhoda, že maďarský systém Yummber provozuje společnost IG Monde Investment se sídlem v Lucembursku…

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...