Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Francie: Namísto matka a otec, rodič 1 a rodič 2. To není vtip

Francouzský parlament schválil nový školský zákon. Oběma komorami prošel i návrh měnící školní formuláře dle levicově liberálního kánonu. Záměrem prý bylo vyjít vstříc homosexuálním párům. Kdo však bude „rodič 1“ a kdo „rodič 2“?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

2. 3. 2019 10:05
Opravdu to není vtip?

Slovo "rodič" znamená osoby, které se zúčastniliy na narození dítěte. Rodiči tedy nemohou být dvě lesby a už vůbec dva hulibrci. Při francouzském pojmenování není jasné o koho se jedná. Kdo je rodič 1?Matka? Otec? Nebo někdo jiný? Kdo je rodič 2? A nebo je to jedno? S takovými názory se řítíte do záhuby, milí Francouzi!

0 0
možnosti

C. Sangrail

2. 3. 2019 21:50
Re: Opravdu to není vtip?

Milý pane Čechu, když si osvojíte dítě formou nezrušitelného osvojení, stanete se podle práva jeho rodičem. I jako heterosexuál. Za druhé, jsou homosexuální páry, které vychovávají biologické děti jednoho z partnerů z předchozího vztahu.

0 0
možnosti
Sranda musí být

Navrhuji následující názvosloví:

homosexuální páry muži: mmatka a motec

homosexuální páry ženy: zmatka zotec

lesba matka a gay otec: zmatka a motec

:-D

0 0
možnosti

1. 3. 2019 16:01
Re: Sranda musí být

Výborně, to by šlo. A teď ještě pro prarodiče?! Mám potíže s mmatkou....

0 0
možnosti

J. Křivan

1. 3. 2019 13:34
Zase jsme zvítězili nad přírodou

Tam furt ještě zastarale platí například pro savce kráva a býk nebo jelen a laň.

0 0
možnosti

2. 3. 2019 10:07
Re: Zase jsme zvítězili nad přírodou

Jiní savci než lidé nejsou naštěstí otravováni diktaturou lidských práv.

0 0
možnosti

Z. Klouček

1. 3. 2019 12:59
Rodič(ka) č.3

A co brání navýšení počtu (bezpohlavních) rodičů jednoho dítěte na 3 či více ? A v češtině gramatika - budou-li to 2 ženy, bude použit mužský rod či ženský ? Mohou být dvě rodičky ? A co u dvou mužů, bude jeden či oba rodičkou ? Inu, když se začne šťourat klackem do exkrementu, páchne čím dál víc...

0 0
možnosti

C. Sangrail

2. 3. 2019 21:51
Re: Rodič(ka) č.3

Pokud vám vadí navyšování počtu rodičů, pak prosím ve své heterosexuální komunitě trochu zabojujte za manželskou věrnost a trvalost vztahů. Máte rozvodovost přes 50 %, děti pak samozřejmě vyrůstají i s novými partnery rodičů.

0 0
možnosti

C. Sangrail

28. 2. 2019 19:30
Jak to vypadá, když se píše horkou jehlou

Jelikož pan Léko psal rozčilený, není divu, že výsledkem jeho práce je text nelogický, s lacinou pointou, a také stylisticky neučesaný. V běžných LN se tak píše normálně, ale na České pozici by měl vládnout přísnější standard. Posuďte: "skoncovat s k diskriminaci náchylnými přírodními zákony". S K? Připomíná mi to tu nádhernou větu ze Čtení o psaní Václava Laciny, která má dokumentovat "moderní styl": Pod podél k v údolí ležícímu městu široké silnice mohutně se rozkládajícími korunami stromů kráčel na zádech brašnu s drátařským nářadím nesoucí mladík...

0 0
možnosti

C. Sangrail

28. 2. 2019 19:20
Pan Léko by se měl nejdříve uklidnit a pak teprve psát

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Úřednický žargon se odchyluje od normálního lidského jazyka všude a vždy. Např. v Olomouci musíte v tramvaji "dbát zvýšené opatrnosti, vstupujete do jízdního pruhu pro automobilovou dopravu". Přeloženo do lidštiny: "dávejte pozor, vstupujete do vozovky". Takže i když bude ve formulářích "rodič 1" a "rodič 2", nikdo nikomu nebude přikazovat tyto výrazy z úředních formulářů přejímat do běžného jazyka. NIkdo nebude nikomu zakazovat říkat "otec" a "matka" lidem, kteří jsou otci a matkami. Ale co je proboha špatného na tom, když formuláře zohlední realitu? Pokud ve Francii existují stejnopohlavní páry vychovávající děti, co si mají počít s formuláři, kde stojí výhradně "otec" a "matka"?

0 0
možnosti

C. Sangrail

28. 2. 2019 19:23
Re: Pan Léko by se měl nejdříve uklidnit a pak teprve psát

Žijeme prý v době "diktátu genderismu". Fakt je, že naši společnost nijak neomezuje ani neovlivňuje nějaký chimerický "genderismus", ale spíš snaha získávat díky imaginárnímu boji proti němu politické body. V případě Lidovek ekonomické body. Klikavost, čtenost. Dejte do titulku slovo "gender" nebo něco o transsexuálech nebo "nepřiměřených požadavcích gayů a lesbiček" a klikavost je zaručena, příjmy z reklamy rostou. Divím se, že se na to tolik lidí chytá.

0 0
možnosti