Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Financování vědy: Zákony versus libovůle státní moci

V zákoně o podpoře výzkumu a vývoje jsou již pět let dvě neslučitelná ustanovení, a proto by RVVI měla při přidělování institucionálních prostředků poskytovatelům ignorovat takzvaný kafemlejnek, píše na svém blogu Jiří Chýla. „To je v podstatě výzva k libovůli,“ reaguje Tomáš Opatrný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jan Vrána Z Vlkanče

10. 1. 2015 9:10
Jediná alternativa je říci si k čemu česká věda je

1)

tvrzení pana profesora je nepravdivé, za předpokladu, že epistemologie mu je známá, spíše lež:

Jediná alternativa je říci si k čemu česká věda je udržení znalostí a předávání

2)

pravdivé bude asi jeho tvrzení, mluví-li o české vědě

3)

k udžení znalostí a jejich předávání by nám, Čechům, stačilo několik dobrých novinářů nebo např. Česká pozice a nemuseli bychom plýtvat penězi předavačům a udržovačům

4) co potřebujeme nejvíce, je zbavit se korupce a nebude problém kafemlejnků

5) např., jako kdyby se ministr dopravy obklopil poradci typu ředitel Eurovie

Jan Vrána

0 0
možnosti

V.Hořejší

7. 1. 2015 16:30
Kafemlejnek

Není pravda, že "musím horem dolem vysvětlovat, že jsem vlastně kafemlejnek nechtěl". Já se docela hrdě hlásím k tomu, že jsem spolu s několika dalšími kolegy incioval semikvantitativní hodnocení tohoto typu; distanduji se ale od toho, že čísla, která z toho vycházejí jsou převáděna přímou úměrou na peníze, a také od používání tohoto systému v oborech, ve kterých je to naprosto nevhodné. Kafemlejnek v současné podobě je (ve velkých přírodovědeckých oborech) dobrý sluha, ale zlý pán v rukou úředníků.

Věta "Jediná alternativa je říci si k čemu česká věda je - a tím je, podle mne, udržení znalostní provázanosti se světem a její předávání

české populaci - a přijmout důsledky, které to s sebou nese z pohledu

veřejnoprávní kontroly." je pro mě i po několikém přečtení naprosto nesrozumitelná...

Václav Hořejší

0 0
možnosti

7. 1. 2015 16:47
Re: Kafemlejnek

Názor na kafemlejnek už jsme si vyměnili a víš dobře, že větší část akademické obce AV se domnívá - nebo Tě obviňuje - že přímý přepočet bodů na peníze byl vymyšlen v době, kdy jsi v příslušném orgánu aktivně působil. A přímí svědci vypovídají že jsi v počátku zdaleka nebyl proti.

Zbytek by byl na dlouhý rozklad který teď nestíhám napsat. Ale jen pro zajímavost, jak jsem se dozvěděl před Vánocemi, Norové institucionální dotace na výzkumné ústavy zredukovali na minimum a jsou teď financovány téměř výhradně z výzkumných zakázek nebo celostátně hodnocených projektů velmi podobných našim výzkumným centrům vzor 2000 . Institucionální podpora v Norsku je poskytována pouze na univerzitách - "... a to přesto, že Norsko má na ropném fondu přes 6 bilionů norských korun ... " postěžoval si Einar Rifsvik.

0 0
možnosti

7. 1. 2015 8:48
Tzv. věda, provozovaná na akademické bázi

by měla být vystavena tvrdé konfrontaci. Kolik do ní bylo ze státních prostředků vloženo a kolik to státu, průmyslu a exportu přineslo a zda je saldo kladné, nebo záporné! I výzkum v akademické sféře by měl směřovat již výběrem oborů tzv základního výzkumu do oborů potřebných pro náš Průmysl. Podstatná částprostředků by měla jít na aplikovaný výzkum a vývoj nejenom v akademických institucích, ale i v průmyslu. A u všech vložených prostředků by měla být sledována návratnost! Dekadentní kritéria publikovanosti a citovanosti je třeba opustit!

0 0
možnosti

V.Hořejší

7. 1. 2015 16:36
Re: Tzv. věda, provozovaná na akademické bázi

Promiňte, ale je vidět, že opravdu této věci naprosto nerozumíte... Nikde na světě se to nedělá tak, jak požadujete...

0 0
možnosti

7. 1. 2015 8:09
Technopolis apod.

On ale Audit české vědy tak úplně nepíše, že současný systém hodnocení je ve všem špatný. Ani nemůže, protože i Technopolis většinou vycházel z jediných byrokratizovatelných údajů, kterými jsou různé formy scientometrie / bibliometrie.

Ostatně, to co - zase Technopolis - připravuje v projektu IPN Metodika je zas jen nová forma "lepšího" kafemlejnku. V tom si pan profesor Chýla, který se v něm angažuje, připravuje osud podobný profesoru Hořejšímu, který musí horem dolem vysvětlovat, že on vlastně kafemlejnek nechtěl. Jediná alternativa je říci si k čemu česká věda je - a tím je, podle mne, udržení a prohloubení znalostní provázanosti se světem a její předávání české populaci - a přijmout důsledky, které to s sebou nese z pohledu veřejnoprávní kontroly. Akademie věd, přes veškeré úsilí jejích zástupců v různých grémiích, z toho nemůže vyjít nezměněna. A žádná z vysokých škol také ne, o rezortních ústavech už vůbec nemluvě.

0 0
možnosti

V.Hořejší

7. 1. 2015 16:32
Re: Technopolis apod.

Nějakým nedopatřením se moje reakce zobrazila jako samostatný příspěvek pod názvem "Kafemlejnek".

0 0
možnosti