Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Evropu ohrožoval reformní komunismus. Dnes multikulturalismus.

Část evropských levicových intelektuálů stále sní o bezkonfliktní společnosti. Po rozdrcení reformního komunismu sovětskými tanky 21. srpna 1968 se jejich novou příležitostí se stala integrace Evropy. Podle nich je pro Evropu ideální multikulturalismus.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Gregorová

27. 8. 2015 17:47
reformní komunismus

no, mě by zajímalo, kdo kdy rozvinul teorii kapitalismu?

0 0
možnosti

J. Poděbradský

21. 8. 2015 22:58
reformní komunismus?

Převládl názor,, že komunismus lze odhalit pouze tím, že se stalinismus nechá v každém směru rozvinout. Čím bude hůře, tím lépe. Národní komunisté byli z dlouhodobého hlediska západní demokracie považováni za ještě nebezpečnější než extrémní stalinisté. Proto se nemohlo připustit, aby se ve východním bloku uchytila liberální nebo národně liberální forma komunismu, protože pak by komunismus ve světě mohl být přijatelný a uznávaný.

A v tomto duchu se zrodila také operace Splinter Factor, kterou řídil Allan Dulles. Pravděpodobně byl také jejím autorem. Už v letech 1946 až 1948 vedl soukromé špionážní akce ve východní Evropě a byl konzultantem CIA. Podobně jako jeho bratr John Foster Dulles byl aktivní v mnoha náboženských a dobročinných institucích, z nichž mnohé měly mezinárodní spojení a velmi dobře se daly využít ke krycím účelům.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

21. 8. 2015 23:00
Re: reformní komunismus?

Operace Splinter Factor se zakládala na dvou vhodných skutečnostech.

První byla, že v roce 1948 se vysoký představitel tajné policie Polska

Jozef Swiatlo nabídl pracovat pro anglickou SIS a americkou CIA. Jozef

Swiatlo byl zástupcem tajné policie v oddělení, které odpovídalo za

ideologickou a politickou čistotu Polské dělnické strany. Od CIA dostal

úkol, aby všude odhaloval špiony. Měl hledat důkazy o tom, kteří

nejvyšší funkcionáři komunistické strany a vlády jsou americkými agenty, a to byl jen zažátek k pochopení toho, proč reformní pražské jaro nemohlo mít naději na úspšch, ale bylo využito CIA k diskreditaci tíbora socialismu v západní evropě

0 0
možnosti
Jak můžete tak sebejistě tvrdit,

že bez přerušení v roce 1968 by vedla reforma systému k nezdaru? Názor, že prapůvodní a postačující idea EU bylo odstranit nepřátelství mezi Francií a Německem, mi přijde být velkým zjednodušením.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

21. 8. 2015 18:10
velmi uspesna CIA

p, li { white-space: pre-wrap; }

Vše začalo Operací Splinter Factor, která se před širokou veřejností stále tají, ukazuje účast CIA, konkrétně Allana Dullese (oficiálně byl Dulles agentem OSS - Overseas Secret Service, předchůdce CIA), k vyvolání politických procesů proti významným funkcionářům komunistických stran zemí střední a východní Evropy v letech od 1949 , soubežně s touto akcí byla prováděny a založeny v zemích NATO za účelem tzv. vnitřního boje s komunismem nadnárodní, extrémně pravicové paravojenské jednotky Gladio. Gladio bylo jméno použité v Itálii. V Rakousku šlo o operaci Schwert, v Belgii Sdra 8, v Británii Stay Behind, Francie Glaive, Řecko operace Sheepskin, v Holandsku a Švédsku Sveaborg, Švýcarsku P26 a Turecku Special War Department..... v ČR to neskončilo jen první akcí: Obžalováni byli: — Rudolf Slánský, židovského původu, bývalý ústřední tajemník Komunistické strany Československa, v době zatčení místopředseda vlády;- Bedřich Geminder, židovského původu, bývalý ve

0 0
možnosti

J. Poděbradský

21. 8. 2015 18:10
Re: velmi uspesna CIA

...bývalý vedoucí mezinárodního oddělení Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ) - Ludvík Frejka, židovského původu, bývalý přednosta národohospodářského odboru Kanceláře prezidenta republiky;

— Josef Frank, Čech, bývalý zástupce ústředního tajemníka KSČ; — Vladimír Clementis, Slovák, bývalý ministr zahraničí; — Bedřich Reicin, židovského původu, bývalý náměstek ministra obrany; - Karel Šváb, Čech, bývalý náměstek ministra Státní bezpečnosti; - Artur London, Žid, bývalý náměstek ministra zahraničí; - Vávro Hajdů, Žid, bývalý náměstek ministra zahraničí; - Eugen Lobl, Žid, bývalý náměstek ministra zahraničního obchodu; - Rudolf Margolius, Žid, bývalý náměstek ministra zahraničního obchodu; - Otto Fischl, Žid, bývalý náměstek ministra financí;

- Otto Šling, Žid, bývalý krajský tajemník KSČ v Brně; - André Simon, Žid, bývalý redaktor Rudého práva.

0 0
možnosti

J. Farda

21. 8. 2015 15:41
Třetí cesty hledání ideálu

Jsem ročník 1950, narozen do komunistické rodiny, až do 21. srpna ´68, i když už mezitím částečně seznámený s praxí komunismu v 50.tých letech, podstatě absolutně věřící idejím komunsimu. Ovšem životní zkušenosti mne přesvědčily o nemožnosti praktického provedení této krásné teorie. Koneckonců pokus československých reformátorů dělnického vlastnictví výrobních prostředků předtím leta prováděný (fuj, realizovaný) v Titově Jugoslávii nakonec také skončil nejdřív krachem ekonomiky a poté státu jako takového. Nezbývá než pokorně uznat pravdivost Churchillovo konstatování, že kapitalismus sice rozděluje sice nerovnoměrně bohatství, ale komunismus jen bídu, o čemž žel svědčí i současná praxe hledání "třetích" cest EU. Smutné konstatýrování.

0 0
možnosti
Re: Třetí cesty hledání ideálu

Od někoho jsem slyšel pořekadlo "Kdo není v mládí socialista, nemá srdce. Kdo není ve stáří kapitalista, nemá rozum". Tím nechci zjednodušovat problematiku, ale Váš příspěvek mi to připomněl.

0 0
možnosti