Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Evropa se stává stále víc muslimskou

Evropa

  17:40
Islámští duchovní tvrdí, že nárůst počtu evropských obyvatel muslimské víry je důsledkem globalizace, přičemž odsuzují Islámský stát. Podle šejcha Abdela Rahmana Mihalffyho nastala stabilizace strachu ve formě jakéhosi státu. A tento vyšší stupeň strachu se bude dál šířit po světě. Kolik Evropanů mu však po pařížském masakru uvěří?

Modlící se muslimové v Paříži. foto: Reuters

Krvavý útok v Paříži je dalším důkazem, že teroristé, kteří vraždí ve jménu Alláha, představují reálnou a stálou hrozbou už i pro Evropu. Stále častěji se objevují názory, že jsme na pokraji třetí světové války mezi Západem a islámským světem.

V Evropské unii žije podle odhadů už zhruba 30 milionů lidí, kteří vyznávají muslimskou víru, a i kdybychom zítra uzavřeli všechny hranice, jejich počet rychle poroste. Napětí mezi původním obyvatelstvem a muslimy se zvětšuje, politická hnutí proti islámu nabírají na síle. Přitom z míst, kde působí Islámský stát (IS), prchají desítky tisíc uprchlíků hledajících útočiště v Evropě.

Vytěsnění Boha

Někdo viní evropskou politiku, protože nedokázala integrovat muslimy do většinové společnosti. Místo toho se kontinent včetně Velké Británie stává čím dál více muslimským. Islámští duchovní však říkají, že na tomto procesu není nic překvapivého, ale ani špatného. Západ v době kolonizací se prý také snažil evropeizovat velkou část islámského světa. Duchovní však tvrdí, že vůbec nejde o odvetu, ale o zcela přirozený důsledek globalizace.

Nejen Evropa, ale dokonce křesťanské církve za uplynulých několik set let postupně vytěsnily Boha z reálného života. A islám toto vakuum dokáže vyplnit, protože má svá pevná pravidla.

„Skutečnost, že miliarda bílých tváří žijících v Evropě a v USA má svoji představu o civilizaci, Bohu, životě a o smrti, ještě neznamená, že zbývajících šest miliard lidí na Zemi, z toho zhruba 1,5 miliardy muslimů, bude přemýšlet stejně jako lidé na Západě,“ prohlásil v televizním rozhovoru šejch Abdel Rahman Mihalffy, exprezident muslimské organizace European Fatwa Council for Halal Transactions se sídlem ve Vídni.

Podle něho nejen Evropa, ale dokonce křesťanské církve za uplynulých několik set let postupně vytěsnily Boha z reálného života. „A islám toto vakuum dokáže vyplnit, protože má svá pevná pravidla, která podle Koránu nám dal Bůh, tedy Alláh,“ prohlásil šejch Mihalffy.

Muslimští duchovní velmi silně odsuzují organizaci Islámský stát, říkají, že jde o vycvičené lidi s vymytými mozky, kteří soutěží, kdo uřízne rychleji lidskou hlavu. „Ať si svět nemyslí, že těch několik desítek tisíc lidí, kteří v Iráku, Sýrii, ale i jinde, vraždí zejména nás, jsou muslimové. Jsou to vraždící pitbulové a bohužel nevíme, jaké mají chovatelé těchto psů plány v Evropě,“ říká šejch Mihalffy s tím, že celosvětová islámská umma (společenství) – od Maroka po Indonésii – není vůbec motivovaná, aby vytvořila organizace zabíjející muslimy.

Prastará proroctví

Pravda, oběti teroristických útoků v Pákistánu, Iráku nebo v Africe, kde je představují zejména muslimové, jsou mnohonásobně vyšší než v Evropě. Pokud po výbuchu bomb nepřesáhne počet mrtvých 50 nebo 100, pro novináře na Západě to pomalu není ani zpráva…

Takzvaný Islámský stát je prý jev, který popisují 1400 let stará proroctví. Islámská eschatologie, tedy nauka o posledních věcech, říká, že jednou vznikne krátkodobá, leč o to hroznější říše Goga a Magoga. Nejde o konkrétní osoby, ale o postoj, jehož základem není víra, morálka a láska, ale peníze, moc a síla.

Takzvaný Islámský stát je prý jev, který popisují 1400 let stará proroctví

Muslimové si podle zmíněného duchovního pomalu uvědomují, že strategické snahy Goga a Magoga financují právě penězi z prodeje arabské ropy, proto začínají apelovat na některé státy, aby s financováním IS konečně přestaly. „Problém je v tom, že místo předchozích menších organizací, jako je al-Káida či Šabáb, vzniká něco, co o sobě říká, že je státem. Jako by naznačovali ostatním, že nastala stabilizace strachu ve formě jakéhosi státu. A tento vyšší stupeň strachu se dál bude šířit po světě,“ varuje muslimský duchovní.

Krásná slova, ale kolik Evropanů tomuto šejchovi a mnohým jemu podobným po pařížském masakru uvěří?

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...