Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Evidence účtů je trefou do černého. Námitky jsou iracionální.

Místy až nesmyslný odpor, který se vzedmul proti centrální evidenci účtů, naznačuje, že může jít o ještě větší trefu do černého, než se zdálo. Nejde přitom o ojedinělý nápad českých legislativců, ale o tendenci, která odlišuje civilizované země od těch ostatních.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Igorjansen

26. 3. 2016 7:48
Dovolim si nesouhlasit

Clanek predpoklada, ze diky jedne databazi bude vsechno krasnejsi, rychlejsi a levnejsi. K bodu "levnejsi" by nebylo spatne dodat nejakou podpurnou statistiku, treba kolik stovek milionu dotazu se ted musi rocne vyrizovat, aby si to zaslouzilo praci stovek lidi na nove databazi a odpovidajici naklady na urovni stovek milionu za rok. Proste a jednoduse, pokud se v praxi dotazovani to tyka jednotek az stovek pripadu, tak databaze nic neprinese... Jestli slo primarne o rychlost, tak stacilo do stavajiciho zakona dat veticku s kratkymi terminy pro banky a treba elektronickou formou komunikace apod...

0 0
možnosti

J. Schneider

29. 3. 2016 0:24
Re: Dovolim si nesouhlasit

V důvodové zprávě návrhu zákona o Centrálním registru účtů z roku 2010 (za Kalouska!!!) jsou údaje z roku 2009 - 1,8 mil žádostí, vyčíslené náklady 18 mil Kč.

Na nové databázi nemusí pracovat stovky lidí - máte představy jak z manufaktury. Nyní jsou desítky lidí zaměstnány manuálním odpovídáním, pak půjde vše automaticky. Náklady si odvoďte laskavě sám.

Pokud jde o rychlost vyřizování, tak to se změní z dní (ani zákon by to nemohl nařídit v hodinách) doslova na minuty.

A dotyčný gauner do poslední chvíle nebude vědět, že se o něj policie zajímá, žádný spřátelený "bonz" ze "své" banky prostě nedostane, a pak spadne klec - a bude větší šance vrátit peníze poškozeným.

Co je na tom proboha špatně? Proč se to snažíte ironizováním shodit? Nesnáším to blbé slůvko "všechno", to si prosím příště odpusťte, to do slušné debaty nepatří. To se asi hádáte s někým jiným.

0 0
možnosti
Ledabylé čtení?

Všechno, co píšeš, že tam nejni, se samozřejmě dá jednou novelou změnit a bude to tam.

0 0
možnosti

J. Schneider

29. 3. 2016 0:15
Re: Ledabylé čtení?

Jojo, ale tato koalice to tam nedá. Takže podezíráš ODS či Topku?

Taková blbost se dá napsat o každém zákonu. Ke změně zákona ale musí být politická vůle sněmovny, senátu a prezidenta, ať na těch místech sedí kdokoliv. To je tvrdá realita.

A potom by ti gauneři, kterým se tento zákon opravdu důvodně nelíbí, by museli všechny tyto instance zmasírovat.

0 0
možnosti