Lidovky.cz

Euforie kolem kauzy Rath není na místě

  17:59

Zatímco podobně odvážných a schopných státních zástupců jako Lenka Bradáčová by se našlo několik, kvalitních lidí u policie rychle ubývá.

Přijde více podobných kauz, jako je případ poslance Davida Ratha, který byl zadržen po převzetí údajného úplatku? foto: © ČTKČeská pozice

Všichni jsme tento týden sledovali a ještě zřejmě nějaký čas budeme kauzu se zadržením, obviněním a vzetím do vazby exhejtmana Středočeského kraje a stále ještě poslance Davida Ratha. Víme, kde se kauza „narodila“, kdo byl „šéfem“ party policejních vyšetřovatelů a kdo je nebojácnou státní zástupkyní. Hurá, ještě to funguje a můžeme se těšit, že obdobných případů bude přibývat. Jsem však zdrženlivější a říkám, že žádná euforie není na místě. Proč? Pokusím se celý případ rozebrat a sdělit svůj náhled.

Oznámení bylo podáno k Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) v Brně, přičemž mělo poukazovat na možné machinace s evropskými dotacemi, do nichž byli údajně zapleteni někteří lidé žijící na severu Čech. Ponechme stranou, kdo byli nebo jsou oni lidé ze severu Čech. Oznamovatel má zřejmě důvěru v nového Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana či jeho náměstka Stanislava Mečla, jinak by oznámení směřoval přímo na sever Čech.

Policejní složkou, která je pro vyšetřování tohoto druhu trestné činnosti předurčena, je Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Logické a zřejmě i standardní by bylo postoupení tohoto oznámení právě centrále ÚOKFK do Prahy a k dozoru Vrchnímu státnímu zastupitelství (VSZ) v Praze. Jenže vztahy mezi NSZ a VSZ jsou dlouhodobě napjaté a o důvěře snad nelze ani hovořit.

Dobře rozjeté soukolí

Důvěra však panuje v prezidentku Unie státních zástupců a náměstkyni ústeckého krajského státního zástupce Lenku Bradáčovou, která je vnímána jako neohrožená návladní a která již řešila mimo jiné kauzu úplatných litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Zřejmě i z tohoto důvodu bylo oznámení postoupeno na KSZ do Ústí nad Labem.

Poznámka: Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula pro sobotní vydání deníku Právu uvedl, že korupční kauza Davida Ratha může být Bradáčové odebrána a přidělena jeho úřadu. Rampula se prý touto možností bude nejspíš zabývat příští týden.

Státní zástupkyně Bradáčová dobře zná práci ústecké expozitury ÚOKFK, a to ještě z doby, kdy jí velel Jiří Veselý, pozdější náměstek pro trestní řízení ÚOKFK. Právě Veselý si z ústecké expozitury přivedl do Prahy několik lidí, a mezi nimi i člověka, kterému stoprocentně věřil – Petra Vincenze. Jiří Veselý však policii opustil ke konci listopadu loňského roku. Ti, kteří znali poměry v ÚOKFK, věděli, že důvodem jeho odchodu byla nemožnost spolupráce se současným ředitelem Tomášem Martincem, jehož do funkce jmenoval policejní prezident Petr Lessy.

Důvodem nevyzrazení případu byla absolutní důvěra mezi státním zastupitelstvím a vyšetřujícím týmem policistůNáměstek Jiří Veselý však zřejmě ještě před odchodem stačil tuto kauzu přikázat do prověřování právě týmu lidí pod vedením Petra Vincenze, ktěří v rámci operativního rozpracování zajistitli její utajení i před nadřízenými. Vincenz velel operativě na odboru závažné hospodářské trestné činnosti ÚOKFK. Podle problematiky se měl touto kauzou zabývat odbor korupce ÚOKFK.  Že by k němu neměl Vincenz takovou důvěru? Proč asi?

Po odchodu Veselého chtěl řady policie opustit i Petr Vincenz, ale jeho odchod byl pozdržen nesplněnými nabídkami a sliby policejního prezidenta Lessyho. Od policie odešel ke konci března tohoto roku. Soukolí policejních činností již bylo dobře rozjeté, utajení fungovalo, a zřejmě i proto nastala takzvaná realizace, která byla završena zadržením Davida Ratha a dalších lidí.

Praha je holt Praha

Dnes se vyzdvihuje zejména skutečnost, že nebyly vyzrazeny informace a že policejní zásah byl jako blesk z čistého nebe, kterých by bylo potřeba více. Důvodem nevyzrazení byla absolutní důvěra mezi státním zastupitelstvím a vyšetřujícím týmem policistů a zřejmě i to, že současné vedení ÚOKFK o tomto případu dlouho nemělo tušení a o zatýkání poslance Ratha se dozvědělo jen několik hodin před zákrokem. Důvěra, která je a byla dána předchozími osobními zkušenostmi a vazbami. Důvěra, bez níž nelze prověřování a vyšetřování obdobných kauz provádět.

Jenže současné vedení protikorupční policie ani VZS v Praze takovou důvěru neposkytuje a zřejmě ještě dlouho poskytovat nebude. Dalším důležitým faktem utajení je skutečnost, že používání operativní techniky povolovali soudci z Ústí nad Labem, neboť jak se mezi policisty říká: Praha je holt Praha. Potřeba utajení se ukazuje jako velmi důležitá, neboť jen pár hodin po zadržení a vzetí do vazby mají novináři k dispozici přepisy hovoru zajištěných při odposleších. Odkud asi tyto informace mají?

Úryvky odposlechů zveřejnil v pátek internetový deník Insider. Týkají se hovorů mezi hlavními obviněnými – Kateřinou Pancovou, Petrem Kottem a Davidem Rathem. „Na jednom z odposlechů David Rath říká věty ve smyslu: ‚Je vám jasné, jak je to riskantní?‘ A pokračuje směrem k Pancové a Kottovi: ‚Vy jste na tom hůř, já mám imunitu. A kdyby to prasklo, budu tvrdit, že to je celé provokace,‘“ napsal Insider s odvoláním na zdroj, který měl možnost se s odposlechy seznámit.

Proč odcházejí kvalitní policisté, co jim nabízí civilní sektor a proč si je neumí zaplatit tento stát?Obdobných státních zástupců, jako je Lenka Bradáčová, kteří se nebojí a jdou i do kauz, jež jsou „výbušné“ a mediálně sledované, by se jistě našlo hned několik. Jednou z nich je i Jiřina Fronková z OSZ pro Prahu 7, s níž jsem se podílel na trestním řízení dnes již bývalého prezidenta NKÚ Františka Dohnala. S nadsázkou se dá říci, že ona byla první, která obžalovala ústavního činitele v takto vysoké pozici.

Státních zástupců je tedy hned několik, ale kvalitních lidí u policie rychle ubývá. Zjistit, proč tomu tak je, je otázkou na dlouhou, předlouhou diskusi. Proč odcházejí a co jim nabízí civilní sektor a proč si je neumí zaplatit tento stát. Obávám se proto, že obdobných kauz se hned tak zase nedočkáme.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.