Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

EU si nesmí nechat uletět Sputnik dnešní generace

  11:14
EU si nesmí nechat uletět Sputnik dnešní generace

Evropská rada, která proběhne 4. února v Bruselu, se bude vedle energetické strategie věnovat také programu Evropské komise „Unie inovací“. Problematika inovací je dnes jedním z nejpropíranějších témat nejen v Evropě, ale i na druhé straně Atlantiku. Americký prezident Obama ve svém každoročním projevu o stavu unie volal po posílení USA v inovacích, když je nazval Sputnikem naší generace.

Udržení pozice EU v oblasti inovací je jednou z posledních příležitostí, jak ve vysoce konkurenčním globálním světě může Evropa alespoň udržet vysoký životní standard svých občanů.

Evropské unii se v oblasti inovací bohužel dlouhodobě nedaří stáhnout náskok USA a Japonska. EU sice stále jasně vede před rozvíjejícími se zeměmi, jako jsou Indie či Rusko, avšak například Brazílie a Čína unii velmi rychle dohánějí. Poslední výsledky v oblasti inovací v jednotlivých členských státech nejsou lichotivé ani pro Českou republiku. Umístila se až na 17. místě a hluboko pod průměrem EU. Řadí se tak mezi země s mírnou úrovní inovací.

Materiál, který budou hlavy evropských státu v pátek projednávat, je postaven na  34 opatřeních, jež jsou rozdělena do šesti oblastí. Pokud se dosud vesměs vždy dávaly inovace do spojitosti jen s výzkumem a vývojem, tak nově se v unijním materiálu hovoří i o netechnických inovacích, inovacích ve vzdělávání, oblasti sociálních inovací, inovacích ve státní správě či službách. V zásadě se jedná o velmi ambiciózní projekt, který si zaslouží podporu.

Neschopnost se shodnout

Program Unie inovací lze vnímat jako projekt, který přišel za pět minut dvanáct. Udržení pozice členských zemí EU v oblasti inovací je jednou z posledních příležitostí, jak ve vysoce konkurenčním globálním světě může Evropa alespoň udržet vysoký životní standard svých občanů. Jednotlivé země si při realizaci tohoto projektu takříkajíc nemohu dovolit zaškobrtnout. Presto vyvstává mnoho obav a otazníků, jak projednávání tohoto vysoce strategického dokumentu dopadne. Hlavy členských státu se pravděpodobně nakonec nad nějakou jeho výslednou podobou shodnou, otázkou však zůstává, jestli se podaří samotná implementace materiálu do praxe.

Vždyť se stačí podívat na neschopnost shodnout se na zavedení evropského patentu, jehož vznik je pro rozmach inovací jedním z nezbytných předpokladů. Španělsko s Itálií předvádějí doslova psí kusy, jen aby dosáhly výsadního postavení pro svůj jazyk v patentovém řízení. Když se pak ostatní státy chtějí dohodnout na posílené spolupráci a zavést evropský patent bez Španělska a Itálie, tak tyto země hledají všemožné způsoby, jak tomuto postupu zabránit. Obdobné problémy cekám u ustavení evropského fondu pro venture kapitál, stejně jako u účelového využití výnosu z prodeje emisních povolenek na ekologické inovace.

Osobně Komisi v jejím projektu Unie inovací fandím, bohužel mám obavu, že zůstane jen u proklamací na papíře a ve výsledku si unie nechá svůj Sputnik dnešní generace uletět. Zbývá mi tak jen doufat, že se pro tentokrát mýlím.

Graf inovaceGraf inovace