Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

EU by se měla věnovat novému projektu na íránský plyn

Plynovod z Íránu přes Ázerbájdžán a Gruzii vedený pod Černým mořem by vyústil na Ukrajině a zásoboval by Evropu současnou sítí plynovodů. Věčné spory Moskvy a Kyjeva budou minulostí. A Evropa se zbaví závislosti na ruském plynu – ten se stane komoditou soupeřící s jinými producenty. Vratislav Ludvík nabízí řešení plynového problému.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

24. 9. 2015 11:24
No jo váženej autore

ale EU by to museli nedříve povolit jestřábi z USA.

0 0
možnosti

J. Křivan

23. 9. 2015 13:39
Ach ti hloupí Rusové

Oni celou to období sankcí podporovali Iran, a tak si vlastně podřízli větev pod vlastním pozadí. Kdo tomu věří ať se přihlásí.

PS. Věcně je pro Evropu lepší snížit závislost na ruském plynu (je on vlastně skutečně jen ruský?) a mít síť nezávislou na nespolehlivých partnerech jako je Ukrajina. Pokusy tu už byly, ale vždy skončily neúspěšně právě na politických zádrhelech. Ona ta oblast není zrovna stabilní. Dneska sankce nejsou a zítra?

0 0
možnosti

J. Poděbradský

23. 9. 2015 18:08
Re: Ach ti hloupí Rusové

jojo, Ukrajinsti oligarchove v cele s Timosenkovou kradli plyn a ted kdyz bude plyn iransky, tak se budou jen divat.....

0 0
možnosti

23. 9. 2015 12:29
Dvě námitky

1) Ukrajině se pokud možno vyhnout. Není důvod ji nezásobovat reverzem - ale být zcela závislý na tak nespolehlivé zemi není dobrý nápad.

2) To víte, že Írán zvyšuje svoji spotřebu zemního plynu a v posledních letech ji dokonce ani z vlastních zdrojů nepokryl?

0 0
možnosti
Re: Dvě námitky

Zásoby má, zbývá jen vytvořit poptávku a tou stimulovat investice do těžby. Férový byznys mimo jiné pomáhá zlepšovat vztahy. Největší překážkou k realizaci je patrně Německo, které se nejednou pragmaticky bratříčkovalo s Ruskem.

0 0
možnosti

Křivohubý Edward

23. 9. 2015 7:57
PŘES UKRAJINU ? ? ?

Nevím jenom, jak se bude IRÁNCŮM líbit, že se půlka plynu na UKRAJINĚ " TAK NĚJAK ZTRATÍ ! Navíc IRÁN ani UKRAJINU nepovažuji za " STABILNÍ ZEMĚ " ! ! !

0 0
možnosti

J. Poděbradský

23. 9. 2015 8:10
Re: PŘES UKRAJINU ? ? ?

on ten autor je jen takovy teoretik "klotovy rukav" , jako prosazovany " hav loid" , vymyslel a vymysli jen " hn upiny" bez znalosti praxe. Proste se musi Bursikovi odvdecit svou protiruskou retorikou a najednou dela z minuleho Belzebuda Iranu nejvetsiho kamose.......Jenze v Teheranu jsou si velise dobre vedomi toho kdo jim zachranil " pr del" a nebudou skakat jak EU bude piskat....

0 0
možnosti