Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dvojí metr skupiny Ztohoven: Proč nejsou na terčích i další Pacmani?

Skupina Ztohoven se přihlásila k postavičce Pacmana v poli pod Řípem. foto: www.ztohoven.cz

Kluci a holky ze skupiny Ztohoven nevidí, že někteří miliardáři na rozdíl od současného premiéra Andreje Babiš byli mazanější a své politiky řídí ze zákulisí. Nemohli by vymyslet akce i o těchto Pacmanech?
  8:42

Myslel jsem, že k tomu dojde později, v září před volbami, ale řepka kvete teď, nic se nedá dělat, umělci musejí na pole. Do volební kampaně opozice, jejímž jediným tématem bude zase Antibabiš, se hrdě zapojila i umělecká fronta, přesněji její nejpokrokovější část, která se jmenuje Ztohoven. Asi 20 aktivistům někdo koupil v Hornbachu křovinořezy, oblékl je do oranžových montérek, na tvář jim nasadil žlutou masku a poslal je na řepkové pole, aby předvedli Babišovi, s kým má tu čest. A aktivisté se dali do práce.

Na pozemku u obce Rovné pod Řípem, na kterém hospodaří firma Agrobech z koncernu Agrofert, zničili osm hektarů kvetoucí řepky, aby v něm vytvořili obří kruh, symbol z počítačové hry Pacman, v níž hráč ovládá žluté kolečko ve tvaru hlavy s cílem sežrat vše, na co narazí. Případ vyšetřuje policie, protože prý vznikla škoda zhruba 350 tisíc korun.

„Pacman vyžral dotace a podařilo se mu dokonale vyžrat také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus, které se dnes volně zaměňují. Jsme ve fázi společenské lobotomie, kdy pravá a levá hemisféra nesmiřitelně prosazují svou bez schopnosti hledat společnou řeč mimo kategorie pravolevého vidění světa,“ stojí v jejich prohlášení. Než se dostanu k lobotomii, doufám, že mladí aktivisté jednou sami najdou odpověď na otázku, jaká je nejkratší a nejbrutálnější cesta od kapitalismu do kapitalismu. Budou překvapeni. A teď k lobotomii.

Ničení soukromého majetku

Když drtivá většina lidí v této republice spatří žluté pole, automaticky vysloví jméno Babiš. To znamená, že skvělé propagandě jeho odpůrců se podařilo do hlav lidí za deset let, za dobu, co tento podnikatel otevřeně vstoupil do politiky, dostat totální lež, že řepku u nás pěstuje jen Agrofert. Koncern masivní šíření těchto fake news léta nebral vážně, ale když ano, bylo pozdě.

Vypadá to, že aktivisté doposud jen demonstrovali, ale teď, když se blíží volby, musejí jít o stupeň výš, je třeba přitvrdit a ve jménu obrany demokracie přistoupit k ničení soukromého majetku. Členové skupiny Ztohoven jsou totiž na zničení osmi hektarů řepky pyšní.

A hned jsme u jihoafrického vtipu: Když prchají Židé, je brzo, když utíkají Portugalci, už je pozdě. Pravda je ale taková, že řepku čeští zemědělci pěstují asi na 16 procentech orné půdy a z veškeré pěstované řepky v Česku na Agrofert připadá jen pět procent. A k „vyžraným dotacím“ jen tolik, že to nejsou peníze, které si pro sebe český premiér, který je ve střetu zájmů, vyběhal v útrobách bruselské centrály Evropské unie či na českém ministerstvu zemědělství.

Pokud Agrofert nějaké zemědělské dotace na obdělávání půdy čerpá, dostává je za stejných podmínek jako ostatní zemědělci. „Je zarážející, kam až jsou někteří lidé schopni zajít. Dopustili se trestného činu, při kterém došlo k poškození cizího majetku. Odsuzujeme takové jednání,“ stojí v reakci dotčené firmy. Vypadá to, že aktivisté doposud jen demonstrovali, ale teď, když se blíží volby, musejí jít o stupeň výš, je třeba přitvrdit a ve jménu obrany demokracie přistoupit k ničení soukromého majetku.

Členové skupiny Ztohoven jsou totiž na zničení osmi hektarů řepky pyšní. Ale když se na to podíváme z duchovního hlediska, narazíme například na hinduistickou tradici, která říká, že z hlediska karmy není nic víc zničujícího, než když člověk úmyslně ubližuje – v tomto případě řepce – a má z toho upřímnou radost. Nejsou však sami. Národ sociálních sítí, část médií a politiků tomuto činu nadšeně tleská.

Více devastující činy

O tom, zda je Andrej Babiš Pacman, lze diskutovat, ale i kdybychom se dobrali k tomu, že ano, zjistili bychom, že v této zemi za uplynulých 30 let řádilo několik desítek dalších Pacmanů, jejichž činy z hlediska charakteru postavičky z počítačové hry pro tuto republiku byly a jsou nesrovnatelně více devastující. Proč tito lidé nejsou namalovaní na terče skupiny Ztohoven? Proč používají umělci dvojí metr? Že by byli úplně hloupí?

O tom, zda je Andrej Babiš Pacman, lze diskutovat, ale i kdybychom se dobrali k tomu, že ano, zjistili bychom, že v této zemi za uplynulých 30 let řádilo několik desítek dalších Pacmanů, jejichž činy z hlediska charakteru postavičky z počítačové hry pro tuto republiku byly a jsou nesrovnatelně více devastující

Jako by nevěděli, že mezi námi beztrestně žijí finančníci, kteří vytunelovali státní banky s výsledkem stamiliardových škod pro daňové poplatníky; uhlobaroni, kteří vytáhli z dolů desítky miliard korun, ale nestydí se hrát roli zachránců demokracie; developeři, kteří přes nemovitostní fondy perou miliardy padlých politiků a mafiánských skupin; podnikatelé, kteří si nepořizovali firmy proto, aby je rozvíjeli, ale pořádně je vyždímali a pak nechali zkrachovat.

Kluci a holky ze skupiny Ztohoven nevidí, že tito miliardáři ovlivňují českou politiku mnohem brutálněji a podstatně delší dobu než Andrej Babiš. Jen na rozdíl od současného premiéra byli mazanější a své politiky řídí ze zákulisí. Nemohli by umělci-aktivisti vymyslet nějaké akce i o těchto Pacmanech? A tento seriál dokončit performancí na téma: Proč jsou peníze bohem moderního člověka? Obávám se, že by jim na takovou akci nikdo nedal peníze.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...