Lidovky.cz

Dvojí metr ODS: Dary vrací, půjčky zatím nikoliv

  11:27

Co na příkladné vzplanutí ideálů občanských demokratů říká podnikatel Petr Mach?

foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice

Občanští demokraté se zachovali příkladně. ODS jako konzervativní strana, jež dbá na ideály a rozvoj demokracie, uznala, že milion korun darovaný 23letou kadeřnicí na mateřské dovolené už je příliš i na ni, a peníze raději vrátí. Aby nebyly problémy. Co kdyby se zjistilo, že peníze ve skutečnosti putovaly do stranické pokladny z peněženky manžela paní dárkyně podnikajícího ve zdravotnictví?

„Vrátit, a hotovo :),“ poznamenala čelní poslankyně ODS Lenka Kohoutová na Facebooku. Předseda strany a autor knihy Politika, jaká nemá být Petr Fiala se dárkyně zastal: „Abychom oslabili mediální tlak na osobu paní dárkyně a odstranili veškeré pochybnosti, tak nejpozději do dvou týdnů vrátíme celou částku.“ Navíc strana rozhodla, že vrátí další tři sponzorské dary, které obdržela od obce a obecních společností, což zákon nepovoluje.

Když si vyjádření předsedy ODS Petra Fialy o vracení sponzorských darů přečetl někdejší majitel Sparty Praha Petr Mach, svíraly se mu pěsti vztekemPro stranu těsně nad pěti procenty by byl hazard zaplést se do složitého vysvětlování původu stranických peněz, a proto raději peníze rychle vrátila. Škoda, že takový přísný metr nasazuje ODS jen tam, kde se jí to zrovna hodí.

Nevrácená půjčka

Když si Fialovo vyjádření o vracení sponzorských darů přečetl podnikatel a někdejší majitel fotbalové Sparty Praha Petr Mach, svíraly se mu pěsti vztekem. V roce 1994 totiž půjčil tehdy Klausově ODS 350 tisíc korun na výplaty zaměstnanců. Strana mu ale peníze nikdy nevrátila, a proto se Mach s ODS soudí. O tom, že jí peníze skutečně půjčil, svědčí doklad, který Mach poskytl loni v říjnu během rozhovoru pro ČESKOU POZICI.

V naději na nové modré pořádky Mach předsedovi občanských demokratů poslal SMS: „Věřím, že vrácení sporného sponzorského daru vás také přiměje vracet půjčené peníze, které jsem ODS v dobré víře poskytl a které vám prý záhadně v účetních dokladech chybí. Spoléhám na všechna vaše prohlášení o čestnosti a morálce zejména, jak by se měla moderní konzervativní strana nejen na veřejnosti prezentovat.“

Petr Fiala na Machovu SMS zatím nereagoval. Odepisovat je ale konzervativní!

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.