Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Důsledkem kauzy Altner je vyšší korupční potenciál v Česku

  18:35
Je úplně jedno, která banka poskytne ČSSD úvěr na platbu Altnerovi, důležité bude, jak a kdo za něj bude ručit. Celou pravdu se však veřejnost kvůli bankovnímu tajemství nikdy nedozví. V takové situaci proto nelze vyloučit, že někoho v ČSSD může napadnout, že peníze se dají získat snadněji a bezúročně – například ze státních zakázek.

Advokát Zdeněk Altner. foto: Lidové noviny

Rozhodnutí soudu, že ČSSD má zaplatit 337 milionů korun advokátovi Zdeňku Altnerovi, který straně před léty vysoudil navrácení Lidového domu, by mělo zaujmout všechny, kdo se v naší zemi zabývají korupcí. Verdikt totiž může znamenat výrazné zvýšení korupčního potenciálu strany českého premiéra.

Předminulý týden byl pro financování politických stran mimořádně zajímavý z více důvodů. Předně návštěva čínského prezidenta přinesla tolik očekávaný příliv investičních jüanů ve smlouvách podepisovaných pod vlídným dohledem obou prezidentů v Praze na Žofíně. Skutečnost, že za přípravou skoro všech smluv stáli lidé výlučně ze sociální demokracie, napovídá, že by o nepatrný benefit z čínských investic nemusela být ochuzena ani stranická pokladna, která takový příspěvek vzhledem k nadcházejícím dvojím volbám bude velmi potřebovat.

Vše po starém

Další zprávou, která silně rezonovala v médiích, byl výsledek daňových přiznání politických stran. Všechny skončily díky absenci voleb v uplnulých dvou letech v docela překvapivých přebytcích. ČSSD se slovy svého místopředsedy Martina Starce, hlavního pokladníka strany, pochlubila, možná naposledy, nejvyšším přebytkem rozpočtu ze všech politických stran.

I když ČSSD před Altnerem ještě chtěla omezit individuální dárcovství, po Altnerovi asi bude vše po starém

Za pozornost stojí i individuální dárci. Absolutně nejvyšší dar mezi nimi poskytl blízký stranický spolupracovník premiéra Bohuslava Sobotky ze zlínského kraje Ludvík Urban, který v současné době sedí v představenstvu státní společnosti České dráhy a měsíčně kromě celoročních bonusů bere zhruba 250 tisíc korun. Příspěvek předsedy závodního výboru ČSSD v Českých drahách do stranické pokladny v úrovni téměř 174 tisíc korun převyšoval donátora na druhém místě téměř o sto tisíc korun.

Urban sice přispěchal s ujištěním, že místo v představenstvu Českých drah nezískal díky členství v ČSSD, nicméně je jasné, že jako člen sociální demokracie je dnes dárcem s vyšším potenciálem, než kdyby byl na méně honorovaném místě. I když ČSSD před Altnerem ještě chtěla omezit individuální dárcovství, po Altnerovi asi bude vše po starém, až na to, že Urban bude muset odvádět ze svého platu o pár procent více.

Pohroma

Pro velmi dobře se vyvíjející rozpočet ČSSD pro nadcházející volby rozhodnutí, že musí zaplatit 337 milionů Altnerovi, znamená pohromu. Nikdo zřejmě nemůže realisticky očekávat, že by se strana rozhodla na tento nečekaný výpadek ušetřit na nákladech na volby.

Pro velmi dobře se vyvíjející rozpočet ČSSD pro nadcházející volby rozhodnutí, že musí zaplatit 337 milionů Altnerovi, znamená pohromu.

Proto už přispěchala s prohlášením, že si na platbu Altnerovi půjčí od banky. I když je úplně jedno, která banka nakonec poskytne úvěr (dnes už čínská J&T nebo opět Fio banka), důležité bude, jak a kdo za něj bude ručit. Takže celou pravdu o největším úvěru v historii strany se veřejnost kvůli bankovnímu tajemství stejně nikdy nedozví.

Nicméně bychom asi všichni měli zbystřit. V takové situaci podle zkušeností z minulosti nemůžeme vyloučit, že někoho v ČSSD, kdo sedí hodně vysoko na nějakém ministerstvu nebo „kraji“, může napadnout, že peníze se dají získat snadněji a bezúročně – například ze státních zakázek. Proto by měly příslušné orgány a organizace interně vyhlásit zvýšený stupeň korupčního potenciálu v České republice.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!