Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Dukovany třikrát zaplacené: Slepička snáší zlatá vajíčka

První blok jaderné elektrárny Dukovany oslaví v příštím roce třicet let spolehlivého provozu a do léta 2017 budou postupně oslavovat ostatní tři. Za dobu svého provozu si elektrárna získala skvělou mezinárodní pověst. Jednak velmi dobrým projektem a kvalitními dodávkami, ale i díky kvalifikované obsluze a údržbě. Píše František Hezoučký.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Igorjansen

22. 6. 2014 18:32
"To je ale v české jaderné energetice samozřejmostí. "

V ceske ci ceskoslovenske jaderne energetice samozrejme nic samozrejmosti neni. Samozrejme s vyjimkou toho, ze na roztavenou Bohunickou A-1cku se jaksi samozrejme vzdy zapomina, vcetne nakladu spojenych s jeji likvidaci (kdysi davno okolo roku 2005 uvadelo SE 60 miliard SKK jako zbyvajici, ne celkove, naklady na likvidaci A1...).

Zakladni problem je, jak pravil klasik, ze sme lidi a ne stroje. A tak se v praxi roztavilo okolo 5% vybudovanych reaktoru vcetne tech, ktere se mely tavit jednou za milion ci vice let... Z pozitivni strany muzeme rici, ze co se taveni tyce jsou na tom ceskoslovenske reaktory jen trochu nad svetovym prumerem (1 z 15 elektrarenskych, ci 1 z 15+3 vyzkumne). Ale to je v ceske/ceskoslovenske jaderne energetice samozrejmosti...

--[ poznamka zaverem pro ctenare - pan Hezoucky byl samozrejme u spousteni a nehod kdeceho, tedy i vcetne Bohunicke A-1cky, ale to je uz v ceskoslovenske jaderne energetice samozrejmosti...

0 0
možnosti

V. Marcalík

20. 6. 2014 6:53
negativa

tak to jsme měli pozitiva v tendenčně pochvalném napsaném článku. Nyní negativa. Všechny atomové elektrárny v ČR jsou podpojištěné čili jejich pojištění neodpovídá katastrofě při havárii / výbuchu. argumenty v rovině řečí, že jsou atomky bezpečné jsou za provozu spíše zbožná přání. dodneška není vyřešena recyklace nebo zpracování jaderného odpadu. a konečně poslední všeobecně známý argument je ten, že atomky nejsou dnes rentabilní a to především energie z OZE(vyjma kogenerací-což je další extra zlodějna s návratností 6 let a garancí ceny na 20 let). závěrem je tedy nutno podotknout a´t si ČEZ schovává snesená vajíčka na zaplacení recyklace vyhořelého paliva a nedejbože případně kompenzace spojené s havárií-kterou si ani já ani nikdo nepřeje.

0 0
možnosti

20. 6. 2014 8:21
Re: negativa

Píšete o jaderném odpadu. Nejedná se ale o odpad, v palivu totiž zůstává 97 procent ještě nevyužité  energie. Až se nové typy reaktorů naučí i ji využívat, změní se váš odpad ve zlatý důl. A to je reálné očekávat do třiceti- padesáti let. Čili za života ještě této generace, která se jinak stále orientuje na uhlí a ropu. Ale příští generace - nebude-li atom -, holt bude sbírat šišky. Nebo máte jiný návrh? Topit v elektrárnách sušeným kravským lejnem? Jako v jurtách Mongolové?

0 0
možnosti

20. 6. 2014 5:56
Pane Hezoučký Dukovany nikoho nezajímají

byli postaveny za normalizace tak jsou zločinné, protože normalizace byla zločinná. Zkuste navrhnout ať si necháme postavit Temelín na klíč od Rusů jako chytří Maďaři. Ty byli vždycky vyčůraní a hráli to na obě strany už za Kádára. My lizali zadek Brežněvovi a západní zboží jezdili kupovat do Maďarska.

0 0
možnosti

20. 6. 2014 8:27
Re: Pane Hezoučký Dukovany nikoho nezajímají

Dovedeno do důsledků, i vy jste se narodil za normalizace. Takže jste zločinec a patříte doživotně za katr. Hlaste se na Policii ČR v místě bydliště, a hned bude v Evropě čistší vzduch.

0 0
možnosti