Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Důchod není pojistka před pádem do bídy

Proč mnoha důchodcům zůstává po úhradě povinných plateb tisícovka na živobytí na měsíc? Alena Vitáskova navrhuje řešení a nápravu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IP

I. Patta 677

8. 4. 2018 12:19
Paní Aleno,

z uvedených tří bodů lze souhlasit pouze s bodem číslo tři. Bod č.1) Oddělení účtu nic neřeší, vzhledem ke skutečnosti, že je většinou onen neexistující "důchodový účet" ve schodku. Tím byste jen znemožnila dorovnat manko a došlo by tak ke krácení důchodů. Důchodový účet je jen imaginární, protože ČSSZ pracuje formou clearingu. Na osobních kontech klientů žádné peníze nejsou. Bod č. 2) Děláte základní chybu. Píšete zde o falešné zásluhovosti.

Už Jiří Rusnok, než si jej koupily banky jako prezidenta APF, řekl v r. 2004 v přednášce (PENZIJNÍ REFORMA PRO ČESKOU REPUBLIKU), cituji: Příspěvkem do PAYG nejsou peníze nýbrž řádně vychované děti. Takže řešením pro PAYG je neplatit dávky těm, kteří do systému nepřispěli. A dále: Jednotlivci, kteří neinvestují do PAYG prostřednictvím svých dětí, se musejí povinně zúčastnit spoření na stáři prostřednictvím II. pilíře.

Pokud máte o uvedenou problematiku skutečně zájem, dovolím si nabídnout článek "Komplexní řešení demografického problému" z odbor

0 0
možnosti
IP

I. Patta 677

8. 4. 2018 12:20
Re: Paní Aleno II,

Pokud máte o uvedenou problematiku skutečně zájem, dovolím si nabídnout článek "Komplexní řešení demografického problému" z odborného časopisu Demografie č.2/2007, s. 117 – 120. Dostupné na adrese: sociologie.netstranky.cz/komplexni-reseni-dem-problemu.html

0 0
možnosti