Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Důchod není pojistka před pádem do bídy

  18:11
Proč mnoha důchodcům zůstává po úhradě povinných plateb tisícovka na živobytí na měsíc? Alena Vitáskova navrhuje řešení a nápravu.
Důchodkyně - ilustrační foto.

Důchodkyně - ilustrační foto. foto: Alžběta JungrováLidové noviny

Údajný výrok guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, že důchod by měl být jen pojistka, aby lidé nespadli do bídy, vzbudil široký zájem politiků, některé dokonce „zdvihl ze židle“, jak uvedly Novinky.cz. Politici se předbíhají, jak se stát stará o důchodce, jak Rusnokův výrok nevystihuje skutečnost, jak se navyšují důchody. Jsem ráda, že většina politiků prohlásila, že důchod nemá být chudinskou dávkou, ale umožnit seniorům důstojně žít. Z toho vyplývá, že vůbec netuší, jak obyčejní lidé žijí.

Umožňují důchody důstojný život? Průměrný starobní důchod byl v roce 2017 v České republice 11 850 korun, z čehož muži 13 076 a ženy 10 758 korun. Nepodařilo se mi zjistit, kolik procent z téměř 2,4 milionu starobních důchodců na tento průměrný důchod dosáhne. Jen doufám, že to není jako u průměrné mzdy, na niž nedosáhnou téměř dvě třetiny pracujících.

Nemožnost důstojného života

Opravdu si některý politik myslí, že žena, která žije sama, může důstojně žít s průměrným důchodem 10 758 korun? Nemůže! Měsíční nájemné včetně služeb v bytě o 57 metrech čtverečných činí 9500, ano devět tisíc pět set korun. Nachází se v Havířově Šumbarku a nejde o luxusní byt ani o luxusní část Havířova, Ostravy, či okolí Prahy, ale o jednu z problémových lokalit.

Opravdu si některý politik myslí, že žena, která žije sama, může důstojně žít s průměrným důchodem 10 758 korun? Nemůže!

Je to jeden z bytů (OKD) ukradených nejchudším a patřících do Bakalova impéria, kde svoji roli sehráli politici, jako byl Bohuslav Sobotka, Vladimír Špidla, Milan Urban, Jan Mládek a další, protože ani jedna z následujících vlád neudělala pořádek a nenapravila tuto zlodějnu.

Důchodkyni s průměrným důchodem po zaplacení uvedeného nájemného na živobytí zůstává 1258 korun, což na důstojný život nestačí. Manželé důchodci s průměrným důchodem dají dohromady 13 076 plus 10 758, tedy 23 834 korun. Z této částky uhradí za byt včetně služeb 9500 korun, na živobytí jim tedy zůstane 14 334 korun.

Mají štěstí, mohou se najíst, koupit si hygienické a čisticí prostředky. Dovolí si i šampon na vlasy, doplatek na léky, mohou k zubaři, možná mají auto, koupí si benzín, pojistky, pedikúru, oblečení, divadlo, koncert, knihu, internet, televizi, rádio (myšleno poplatky), mobil. Pokud jim však přestane fungovat lednička, pračka nebo televize, budou muset sáhnout na úspory a nebudou mít na pohřeb. A to nezmiňuji „šmejdy“, kteří je podvodem připraví o vše, a nic se jim nestane.

Tři změny

Politici mají plná ústa a jsou zodpovědní za to, aby občan, jenž celý život pracoval a odváděl daně, měl takovou výsluhu, aby mohl vést důstojný aktivní život, nikoli pouze přežívat. Proč tomu tak není? Proč mnoha důchodcům zůstává po úhradě povinných plateb tisícovka na živobytí na měsíc?

Vážení politici, důchodci nemají čas na vaše věčné hrátky, sliby a kulišárny. Život jim neskutečně rychle utíká a po smrti je pro ně náprava k ničemu.

Po sametové revoluci byl na začátku devadesátých let zrušen oddělený důchodový účet, na němž byly desítky miliard korun. Někdo utratil to, co jsme si spořili na důchod. Ten někdo jsou politici. Je snadné kritizovat a nenavrhnout řešení, proto navrhuji tři změny k okamžité nápravě života důchodců:

  • oddělit účet důchodového pojištění od státního rozpočtu a vrátit valorizovanou částku z původního důchodového účtu;
  • zvýšit minimální důchod na úroveň minimální mzdy a od tohoto základu odvíjet další důchody podle zásluhovosti;
  • zrušit financování neziskových organizací a nesmyslných dotací ze státního rozpočtu a tyto finance použít na nápravu důchodů.

Vážení politici, důchodci nemají čas na vaše věčné hrátky, sliby a kulišárny. Život jim neskutečně rychle utíká a po smrti je pro ně náprava k ničemu.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...