Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Drahé bydlení: Evergreen pražské politiky opět na scéně

  15:34
Chce-li Rada hlavního města Prahy zlepšit bytovou situaci, měla by prosadit změnu zákonů, aby jeden nájemník nemohl blokovat výstavbu bytů jen proto, že má omezen výhled nebo radost z bydlení. Administrativně bytovou situaci regulovat nelze.

Bydlení (ilustrační foto) foto: Maxpixel.com

Neomarxistická vládnoucí koalice v Praze intenzivně hledá témata, která by mohla veřejně prezentovat jako své úsilí ke zvýšení blaha pražského lidu. Po zákazu ohňostrojů, respektive jejich nahrazení drony, zablokování výstavby vládního komplexu v Letňanech přichází na řadu evergreen pražské politiky a to je drahé bydlení.

Aby nedošlo k omylu, problém je opravdu vážný a je třeba jej řešit, jinak můžeme mít Václavák ve velmi krátké době plný žlutých vest. Místo jednoduchých řešení, která levicoví liberálové bytostně nenávidí, například mimořádné prémie pracovníkům stavebních úřadů za každé nové stavební povolení na pražský byt, přichází velitel Pirátů s iniciativou spočívající ve šmírování Pražanů pomocí sledování jejich spotřeby elektrické energie a následném zvýšení daně na prázdné byty.

Nepotřebný elektroměr

Inspiraci Piráti našli možná v prvním výročí skandálu Cambridge Analytica Facebook, ve kterém byla podobně zneužita data klientů Facebooku. Facebook za to zaplatil celkem nicotnou pokutu půl milionu liber. Tedy nicotnou pro Facebook. Pro Pražskou energetiku, jíž spravovaná klientská data by měla být zneužita v tomto případě, by taková pokuta byla asi bolestnější. Na tom všem není nic překvapivého. Pražané si zvolili ultralevicovou vládu, tak si na podobné zacházení budou muset zvyknout.

Ten, kdo si kupuje byt, který hodlá několik roků nechat ležet ladem, musí hradit pravidelné platby sdružení vlastníků a těžko bude mít chuť platit i za nepotřebný elektroměr. Ten, co jej už z nějakého důvodu má, jej logicky ihned odhlásí.

Než Piráti tuto akci spustí, měli by si odpovědět na otázku, jaká data získají. Pokud si někdo koupí od developera nový byt, dostane jej obvykle bez elektroměru. Ten mu namontuje oprávněný technik po předložení revizní zprávy a dalších formalit. Za takový elektroměr ale platíte nemalý paušál, i když se v bytě nerozsvítí celý rok ani jedna žárovka. Ten, kdo si kupuje byt, který hodlá několik roků nechat ležet ladem, musí hradit pravidelné platby sdružení vlastníků a těžko bude mít chuť platit i za nepotřebný elektroměr. Ten, co jej už z nějakého důvodu má, jej logicky ihned odhlásí.

To, že v Praze jsou i jiní dodavatelé elektřiny než PRE a že část neoliberálních klientů by okamžitě změnila dodavatele elektřiny u svých vlastních bytů jen proto, že jakékoliv šmírování nesnáší, není asi třeba dodávat. Pokud by se náhodou taková šmírovací akce opravdu uskutečnila, výsledky nebudou mít ani hodnotu datového prostoru, na kterém budou uloženy, protože většina investičních bytů tam nebude zachycena.

Pokud chce Rada hlavního města Prahy zlepšit bytovou situaci, měla by využít možnosti zákonodárné iniciativy a prosadit změnu zákonů, aby jeden nájemník nemohl donekonečna blokovat výstavbu stovek bytů jen proto, že má omezen výhled, nebo se cítí omezen na své radosti z bydlení. Administrativně bytovou situaci regulovat nelze. Pohořeli na tom i komunisté, a ani se nemuseli nikomu zpovídat.