Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Dozorčí radu ČEZ by neměla zajímat jen cena elektrárny Počerady

Elektrárna Počerady. foto: MAFRA

Poté, co dozorčí rada ČEZ zamítla prodej dceřiné firmy Elektrárna Počerady, by měl management ČEZ vyjednat novou smlouvu. Vršanská uhelná by měla zaplatit nejméně osm miliard v hotovosti, či více v předem stanovených fixních splátkách s tím, že elektrárna zůstane v zástavě do úplného zaplacení.
  17:50

Ve druhé polovině května zamítla dozorčí rada společnosti ČEZ prodej dceřiné firmy Elektrárna Počerady a.s. Zájemce nabídl za elektrárnu 4,5 miliardy korun v hotovosti a podíl na zisku v dalších pěti letech provozu, který by mohl dosáhnout podle údajů ČEZ dalších pěti miliard korun. Podle některých médií bylo zamítnutí definitivní, ale takové slovo je v akvizičních kruzích používáno jako synonymum slova uvidíme.

Elektrárna spaluje hnědé uhlí z dolu Vršany a měla být prodána vlastníkovi tohoto dolu Pavlu Tykačovi. Ziskovost elektrárny je značně proměnlivá a závisí jak na ceně elektřiny, tak na vytížení elektrárny, které se zase různí podle toho, jak moc jsou provozně schopné vyrábět levnější zdroje ČEZ, především jaderné elektrárny.

Odlišná hodnota

V roce 2016 dosáhla Elektrárna Počerady zisku 439 milionů korun, v roce 2015 262 milionů korun a v roce 2014 měla ztrátu 624 milionů. Podíl na obratu a zisku ČEZ byl v roce 2016 asi tři procenta. Vzhledem k tomu, že od začátku roku 2017 produkují jaderné zdroje ČEZ už spolehlivě zisk, obrat Počerad půjde s vysokou pravděpodobností dolů. ČEZ má s Tykačem uzavřenou opční smlouvu na prodej elektrárny, podle které může, ale nemusí prodat, ale podmínky této opční smlouvy nejsou veřejně známé.

Hodnota elektrárny Počerady je jiná pro Pavla Tykače, který vlastní zdroje uhlí, a není tedy závislý na jeho ceně, než pro ČEZ

Zatímco management ČEZ odůvodňoval prodej tím, že společnost se zbavuje podle své strategie uhelných elektráren tam, kde nevlastní zdroj uhlí, předseda dozorčí rady ČEZ zdůvodňoval zamítnutí transakce podle médií tím, že situace v oblasti hnědouhelné energetiky v Evropě je nejistá. Toto své stanovisko nijak podrobněji nevysvětlil, a nelze ho tedy analyzovat. Snad kromě toho, že pokud vlastníte něco, co má naprosto nejistou budoucnost, je nejlépe se takové věci zbavit dříve, než vám jako bezcenná zůstane v bilanci.

Hodnota elektrárny je tedy logicky jiná pro Tykače, který vlastní zdroje uhlí, a není tedy závislý na jeho ceně, než pro ČEZ. Ten sice má s Tykačem dlouhodobou smlouvu, ale cena uhlí se v ní počítá na základě burzovních indexů. Pokud má být elektrárna v provozu následujících, řekněme 20 let, bude potřebovat zásadní modernizaci.

Žádné růžové vyhlídky

Podle Institutu pro energetickou ekonomii a analýzu (IEEFA) budou dopady investic na redukci kysličníků dusíku činit tři eura na vyrobenou MWh a dopady investic na redukci kysličníků síry sedm eur. Vzhledem k tomu, že burzovní prodejní cena elektřiny je v Evropě v současnosti okolo 30 eur za MWh, nevypadá to s vyhlídkami pro uhelnou energetiku nijak růžově.

Vzhledem k tomu, že burzovní prodejní cena elektřiny je v Evropě v současnosti okolo 30 eur za MWh, nevypadá to s vyhlídkami pro uhelnou energetiku nijak růžově

Aby bylo ještě veseleji, na prodeji se pokusili zviditelnit i ekologičtí lobbisté. Jsme svobodná země a každý si může říkat, co chce, ale pokud dozorčí rada ČEZ tomuto tlaku ekologistů podlehne, vystaví se velkému riziku. ČEZ musí jako kterákoliv jiná společnost v České republice dodržovat zákony.

Rozhodně ale nemůže ztrácet hodnotu, protože si pan Rovenský z Greenpeace myslí, že donutí ČEZ elektrárnu v roce 2023 uzavřít. Pokud by se tak stalo a elektrárna po zbývajících sedm let vykazovala roční ziskovost 250 milionů korun, bude ČEZ na tom, že elektrárnu neprodal, tratit několik miliard. A o ty menšinoví akcionáři ČEZ členy dozorčí rady pravděpodobně zažalují.

Vstupenka do soudní síně

Nechat si polovinu ceny elektrárny zaplatit podle různě vykladatelného kritéria podílu na budoucím zisku z prodeje elektřiny je absolutní nesmysl, protože může být maximálně vstupenkou do soudní síně

V jednom je ale nutné dát ekologistům zapravdu. Nechat si polovinu ceny elektrárny zaplatit podle různě vykladatelného kritéria podílu na budoucím zisku z prodeje elektřiny je absolutní nesmysl, protože může být maximálně vstupenkou do soudní síně. Management ČEZ by měl vyjednat novou smlouvu, podle které zaplatí Vršanská uhelná nejméně osm miliard v hotovosti, nebo více v předem stanovených fixních splátkách s tím, že elektrárna zůstane v zástavě až do úplného zaplacení.

Navíc ďábel je vždy skrytý v detailu, a proto by se měla dozorčí rada ČEZ věnovat nejen ceně, ale i ostatním podmínkám kontraktu, například ujištění a záruky poskytnuté kupujícímu a místu řešení případných budoucích sporů. Abychom tu třeba neměli arbitráží přiznané 12miliardové penále za nevymetený komín.