Lidovky.cz

Dostanou-li obávači obrovský prostor v České televizi…

  18:59
Proč komentátor Martin Fendrych nehřímal ve studiu ČT24 o úplné katastrofě pro parlamentní systém, když se Petr Nečas za ODS v roce 2010 stal premiérem a jeho stín Miroslava Němcová také za ODS byla zvolena předsedkyní sněmovny? Proč profesor politologie Michal Klíma prohlásil, že Babiš vlastní velmi vlivnou bezpečnostní agenturu?

Nová grafika ČT24. foto: ČT24Reprofoto

Piráti požadují šéfa sněmovního výboru pro bezpečnost. Ještě nevíme, koho navrhují na tento post, ale je velká škoda, že ve volbách neuspěl Martin Švadlenka, který se proslavil jako aktivista hnutí upozorňující na nesrovnalosti v oficiální verzi útoku z 11. září 2001. Švadlenka by mohl být ideálním předsedou stálé sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Větší radost než zpravodajci z volebního neúspěchu piráta z Přerova musejí mít mediální dělníci České televize, ikony objektivity a nezávislosti. Švadlenka vymýšlí cesty, jak pohnat Českou televizi k odpovědnosti za obsah vysílání, chce prosadit změnu způsobu volby členů mediálních rad a je přesvědčen o nutnosti rozsáhlých personálních čistek ve vedení veřejnoprávních médií.

Případ ČSSD

Když už jsme u ČT24, nelze se nezmínit o takzvaných obávačích, kteří ve vysílání dostávají obrovský prostor. Minulý týden pozvali do studia komentátora Martina Fendrycha, který pracuje pro server vlastněný americkým miliardářem českého původu Zdeňkem Bakalou. Moderátor Jiří Václavek nastolil téma obsazení funkcí v Poslanecké sněmovně a položil otázku, co by to znamenalo, kdyby post předsedy získalo ANO, které asi obsadí i funkci premiéra.

Myslel jsem, že se hvězdný novinář Václavek Fendrycha zeptá, zda nepovažuje za úplnou katastrofu pro demokracii, že poslední čtyři roky byl premiérem Bohuslav Sobotka za ČSSD, předseda sněmovny Jan Hamáček je také za ČSSD, a dokonce i předseda Senátu Milan Štěch je za ČSSD. Copak Hamáček a Štěch někdy Sobotkovi oponovali? Že by to Václavek nevěděl?

„Kdyby pan Babiš prosadil šéfa sněmovny pana Vondráčka, člověka, který je jeho stínem, pravou rukou, bude ho poslouchat, vůbec mu nebude oponovat, tak je to pro parlamentní systém, kde sněmovna kontroluje vládu, úplná katastrofa. Bylo by to naprosto špatně,“ varoval Fendrych s tím, že ODS měla trvat na tom, aby získala post šéfa sněmovny, aby kontrolovala vládu. „Je to v zájmu občanů této republiky, jinak by pan Babiš ovládal úplně všechno, což by byla chyba,“ dodal Fendrych.

Myslel jsem, že se hvězdný novinář Václavek Fendrycha hned zeptá, zda ze stejných důvodů nepovažuje za úplnou katastrofu pro demokracii, že poslední čtyři roky byl premiérem Bohuslav Sobotka za ČSSD, předseda sněmovny Jan Hamáček je také za ČSSD, a dokonce i předseda Senátu Milan Štěch je za ČSSD. Copak Hamáček a Štěch někdy Sobotkovi oponovali? Že by to Václavek nevěděl?

A mohl se ptát dál. Proč Fendrych nehřímal o úplné katastrofě pro parlamentní systém, když se Petr Nečas za ODS v roce 2010 stal premiérem a jeho stín Miroslava Němcová také za ODS byla zvolena předsedkyní sněmovny? Doufám, že se pirát Švadlenka na rozhovor dvou novinářských gigantů pozorně díval...

Přesný citát ze studia…

Dalším významným obávačem je i rektor Metropolitní univerzity Praha a profesor politologie Michal Klíma. V sobotu, těsně po zveřejnění výsledků, ve volebním studiu prohlásil: „To, co se málo zdůrazňuje, je to, že (Babiš) vlastní velmi vlivnou bezpečnostní agenturu, kde jsou schopni téměř na každého vytvořit vlastní složku a nějakým způsobem je zastrašovat.“ Moderátor Václav Moravec na toto silné nařčení bez jakýchkoliv důkazů nereagoval.

Profesoru Klímovi jsem poslal e-mail, aby sdělil název zmíněné „velmi vlivné bezpečnostní agentury“. „Hovořil jsem o bezpečnostní divizi Agrofert,“ snažil se zachránit situaci. Jenže proti němu svědčí přesný citát ze studia…

Poslal jsem dotaz i do Agrofertu, aby mi sdělili jméno agentury. „Nikdy jsme žádnou bezpečnostní agenturu neměli a nemáme. V Agrofertu máme pouze divizi interní bezpečnosti, stejně jako ji má řada velkých firem v České republice. Tato divize řeší výhradně interní záležitosti firmy, jako jsou krádeže ze strany zaměstnanců, zpronevěry apod. Rozhodně odmítáme, že bychom na kohokoli vedli nějaké složky nebo někoho zastrašovali. To je nesmysl,“ odpověděl mluvčí Karel Hanzelka.

Panu profesorovi jsem poslal také e-mail, aby sdělil název zmíněné „velmi vlivné bezpečnostní agentury“. „Hovořil jsem o bezpečnostní divizi Agrofert,“ snažil se zachránit situaci. Jenže proti němu svědčí uvedený přesný citát ze studia…

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.