Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dosáhne Evropská unie do konce června ve vakcinaci izraelské úrovně?

Očkování ultraortodoxních Židů na Západním břehu Jordánu. foto: Reuters

Izrael dokázal naočkovat 80 procent obyvatel nad 18 let, více než pět milionů dostalo i druhou dávku a ministerstvo zdravotnictví chystá očkování pro děti.
  18:17

Očkování a smysl pro dobrodružství

Pomalu se potvrzuje, že jedinou účinnou zbraní proti koronaviru je očkování. Doufejme, že to časem dojde i lidem, kteří stále odmítají si nechat píchnout vakcínu. Skvělým příkladem je Izrael, kde předminulý týden poprvé po deseti měsících nezaznamenali ani jediné úmrtí s covidem. Počet čerstvě nakažených klesl na minimum, ve čtvrtek 22. dubna registrovali pouze 129 případů.

Židovský stát, kde žije více než osm milionů lidí, během pár měsíců dokázal naočkovat 80 procent obyvatelstva nad 18 let, více než pět milionů občanů již dostalo i druhou dávku a ministerstvo zdravotnictví chystá očkování pro děti. V Evropské unii je situace mnohem horší, ale naštěstí to vypadá, že většina zemí do konce června dosáhne izraelské úrovně.

Očkování staví do těžkých situací i lidi u nás. Volala mi známá: „Mám dilema. Praktický lékař mi volal, že vakcínu od Pfizera dostat nemohu, protože nesplňuji podmínky, ale když přijdu, tak mi hned může píchnout přípravek od firmy AstraZeneca. Co mám dělat?“ Odpověděl jsem, že nevím.

V očkování je nejdál Malta, kde používají výlučně západní vakcíny. Druhé je Maďarsko, ale v zemi používají i ruský Sputnik V a čínskou vakcínu, kterou si nechal píchnout nejen premiér Viktor Orbán (57), ale i prezident János Áder (61). Východní vakcínu v této zemi dostala zhruba třetina naočkovaných. V této souvislosti mi psala kamarádka z chasidské rodiny, že má dnes dostat druhou dávku od Moderny.

„Manžel se mne ptal, zda vím, co dělám. On je totiž zarytým odmítačem očkování,“ psala mi a ptala se, co má dělat. Řekl jsem jí, že když už si nechala píchnout první dávku, druhé by se bát neměla. Pak mi přeposlala sms, kterou kamarádovi jejího manžela napsal praktický lékař:

„Chcete-li dostat vakcínu proti covidu, mám skvělou nabídku. Můžeme vás ještě dnes naočkovat speciálním přípravkem čínské firmy Sinopharm, pokud ovšem máte v sobě dostatek mladistvého zápalu a smyslu pro dobrodružství.“ Očkování staví do těžkých situací i lidi u nás. Volala mi známá: „Mám dilema. Praktický lékař mi volal, že vakcínu od Pfizera dostat nemohu, protože nesplňuji podmínky, ale když přijdu, tak mi hned může píchnout přípravek od firmy AstraZeneca. Co mám dělat?“ Odpověděl jsem, že nevím.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...