Lidovky.cz

Donald Trump by mohl vrátit do politiky zdravý rozum

  18:17
V Česku se manažerský způsob vládnutí používá již tři roky a zdá se, že v USA po inauguraci Donalda Trumpa 20. ledna také. S nadsázkou lze říct, že má odkud čerpat know-how, a je třeba mu přát úspěch.

Donald Trump. foto: AP

Nejvýznamnější světovou událostí uplynulého roku bylo zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Tento nastupující americký prezident bude do světového dění výrazně mluvit, přestože řada analytiků a politologů tvrdí, že se bude věnovat především vnitřním záležitostem USA.
Jejich tvrzení se opírají především o Trumpovy předvolební projevy, v nichž sliboval „reinkarnaci“ amerického průmyslu a zejména obnovu střední třídy potomků bílých osadníků a jejich amerického snu. Předpokladem této „reinkarnace“ je ovšem zásah do výrobně-distribučních procesů na celém světě.

Naléhání na Evropskou unii

Současná akumulace finančního kapitálu, jejímž cílem je nejvyšší zisk ve všech odvětvích, alokuje průmyslovou výrobu do zemí s nejnižšími náklady, zejména do Asie, se změní. Nastupující prezident USA má totiž v úmyslu prosazovat návrat amerických firem do své země. Chce například zavést cla či certifikovat kvalitu importovaných výrobků, k čemuž má řadu nástrojů.

Donald Trump bude zřejmě naléhat na Evropskou unii, aby převzala odpovědnost za svou obranu a bezpečnost

Jedna renomovaná automobilka zadala výrobu chronometru se svým logem a švýcarským strojkem do Číny, který měl být vodotěsný. Hned po prvním vykoupání se však zarosil a přestaly fungovat stopky, přičemž ani po několika opravách nebyla závada odstraněna. Proč tato věhlasná firma ohrožuje svou pověst svěřením zakázky nekvalitnímu výrobci?

Donald Trump bude zřejmě naléhat na Evropskou unii, aby převzala odpovědnost za svou obranu a bezpečnost, prohlásil, že je třeba razantně urychlit výzkum vesmíru a interplanetární lety a požaduje, aby byla v New Yorku na místě zříceného Světového obchodního centra vybudovaná nová Dvojčata.

Adekvátní drsné výroky

Od nastupujícího amerického prezidenta lze očekávat návrat zdravého rozumu do politiky, díky čemuž se zbaví „skleněné“ politické korektnosti a pozitivní diskriminace, v jejichž důsledku se u valné většiny politiků vytratilo realistické vnímání světa, a proto neřešili problémy.

Drsné Trumpovy výroky v předvolební kampani lze kritizovat, ale vzhledem k současné světové situaci, byly adekvátní

Drsné Trumpovy výroky v předvolební kampani lze kritizovat, ale vzhledem k současné světové situaci, byly adekvátní, a američtí voliči rozhodli v souladu s ní. Osa Washington–Brusel–Moskva by mohla stabilizovat svět v duchu euratlantických hodnot.

V České republice se manažerský způsob vládnutí používá již tři roky a zdá se, že v USA tomu tak bude po inauguraci Donalda Trumpa 20. ledna. S nadsázkou je možné říct, že má odkud čerpat know-how. Zejména v kontextu světového vývoje je třeba si přát, aby byl úspěšný.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.