Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dokáže Topolánek svou vládu sestavit a řídit bez rádce Dalíka?

  16:27
Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na Twitteru oznámil, že sestavuje exilovou vládu. Obávači o českou demokracii se mohou uklidnit a jásat, neboť vzniká exilová vláda s pracovním názvem Antibabiš a pod vedením tohoto morálního sloupu. Její tvrdé jádro by mohli tvořit lidé, kteří se sešli v toskánském Monte Argentariu.

Přátelé. Bývalý premiér Mirek Topolánek se svého poradce a lobbisty Marka Dalíka (vlevo) v souvislosti s pandury zastal i před soudem. Tvrdil, že se Dalík jen stal obětí zákulisních bojů kvůli faktu, že byl označován jako jeho kamarád. Na snímku z roku 2007 jsou oba muži na tenise. O dva roky později propukla tzv. Toskánská aféra, kdy byl Topolánek zastižen v pronajaté toskánské vile ve společnosti vlivných lobbistů. Mezi nimi nechyběl ani Dalík. foto: Lidové noviny

Jen pár dnů poté, co se někdejší senátor a kmotr ODS Alexandr Novák, který je obviněn z manipulace při rozdělování evropských dotací, vrátil z desetiměsíčního exilu (přesněji z vazby) z Německa, přišla zajímavá zpráva z Londýna od člověka, který se díky této politické straně také zapsal do dějin. Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se vyfotil u sídla britských premiérů na Downing Street a na Twitteru oznámil, že sestavuje exilovou vládu a že shání členy kabinetu.

Obávači o budoucnost české demokracie se mohou uklidnit a zároveň jásat, protože vzniká exilová vláda s pracovním názvem Antibabiš a pod vedením tohoto morálního sloupu. Neví se, od koho dostal Topolánek pověření, ale můžeme spekulovat o mocných, kterým vždy sloužil. Padlému politikovi ODS, který vyběhává kšefty pro české miliardáře, se okamžitě ozval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, že vládu sice sestavuje také, ale že by Topolánka za premiéra bral.

Nerozlučný tandem

Jenže finanční kruhy, které si nepřejí Andreje Babiše u moci, snaživého Kalouska zjevně odepsaly a za velkého integrátora demokratických sil asi vybraly Topolánka. Nevíme, kde bude sídlo nové vlády. Možná v Londýně, kde před více než 77 lety vznikl kabinet Jana Šrámka, v němž ministrem zahraničí byl Jan Masaryk. A když Londýn, tak se Topolánkovi třeba přihlásí miliardář František Savov, který před třemi lety do hlavního města Velké Británie utekl před spravedlností, jelikož je v České republice obviněn z daňových úniků za více než 600 milionů korun.

Pro sídlo exilové vlády by se hodilo přímořské městečko Monte Argentario, kde v létě 2009, byli in flagranti přistiženi mocní političtí a byznysoví hráči. Hlavním hostitelem byl nerozlučný tandem Topolánek–Dalík. Problém je, že lobbista Marek Dalík od tohoto týdne jde také do exilu – do vězení k výkonu pětiletého trestu.

Savov by nějak odměněn být měl (mluvčí?), už jen proto, jak jeho týdeník Euro srdnatě bojoval ve volební kampani proti Babišovi. Pro sídlo exilové vlády by se ale lépe hodilo jiné místo, už kvůli klimatu. Přímořské městečko Monte Argentario, kde před léty, přesněji v létě 2009, byli in flagranti přistiženi mocní političtí a byznysoví hráči. Hlavním hostitelem byl nerozlučný tandem Topolánek–Dalík. Problém je, že lobbista Marek Dalík od tohoto týdne jde také do exilu.

Musí nastoupit do vězení k výkonu pětiletého trestu za pokus o podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur v době, kdy premiérem byl Topolánek. Proto kardinální otázka je, zda Topolánek svoji vládu dokáže sestavit a hlavně řídit bez svého stvořitele a rádce. I když problém to asi nebude. Kabinet může být klidně řízen propašovanými motáky.

Nutkání zachraňovat republiku

Ale vraťme se na místo činu, do Toskánska. Tvrdé jádro vlády by mohli vytvořit lidé, kteří se v Monte Argentariu sešli. Ministrem dopravy by mohl být opět Aleš Řebíček z ODS, průmysl dostane zase Milan Urban z ČSSD, který se po takzvané toskánské aféře proslavil jako nejslavnější rozvažeč pizzy na skútru. Místopředsedou vlády a ministrem financí bude jmenován bývalý šéf podniku ČEZ, dnes miliardář Martin Roman, který by zajišťoval zejména ochranu zájmů tzv. appianského křídla ČSSD.

To, že Topolánek, který často vykládá o svém neustálém nutkání zachraňovat tuto republiku, je zpět, není vtip. Do nejvyšších pater politiky šel s velkými dluhy a za pár let ji opustil jako velmi bohatý člověk.

Post ministra zahraničí podle rodinné tradice obsadí lobbista podniku ČEZ Vladimír Johanes, blíže neurčené křeslo obdrží i bývalý náměstek ministra dopravy Jiří Hodač, někdejší Řebíčkova pravá ruka. A když se Topolánkovi zadaří, jeho exilová vláda bude hotová dříve než ta Babišova. Členové vlády o přestávkách mezi zasedáními mohou odpočívat na jachtách Lenka a Martina nebo obdivovat drahé sochy českých moderních umělců na zahradě čtyřpatrové vily. Pizzu přiveze Urban. A můžeme takto vtipkovat dál.

Jenže to, že Topolánek, který často vykládá o svém neustálém nutkání zachraňovat tuto republiku, je zpět, není vtip. Do nejvyšších pater politiky šel s velkými dluhy a za pár let ji opustil jako velmi bohatý člověk.Na to se slovy jednoho čtenáře LN dá říct jen jediné: Probůh, už ne! Už jste nám spolu s Dalíkem pomohli až moc!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!