Lidovky.cz

Dobře utajený zázrak s plukovníkem Mazánkem

  17:18
Michal Mazánek se od 1. srpna stal ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu. Velké překvapení to rozhodně nebylo. Byl koneckonců jediným kandidátem. Proč by se do řízení hlásil někdo jiný, když o šéfovi policejního supeřúřadu už dlouho předtím padlo jasné politické rozhodnutí.

Michal Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) foto: Foto Richard CortésČeská pozice

V kariéře politiků, úředníků a manažerů se často stává, že dosáhnou úrovně nekompetentnosti. Tyto nešťastníky k nové funkci někdy dotlačí manželka, někdy touha po větších penězích či slávě, jindy zase mazaný nadřízený, který potřebuje daný post obsadit loajálním mouřenínem.

V této souvislosti mne napadl smutný příběh Michala Mazánka. Nedávno mu bylo padesát let a u policie si odkroutil více než třicet let. K policejnímu sboru nastoupil v březnu 1985. Nejdříve byl řadovým policistou u obvodního oddělení. V roce 1990 postoupil na Okresní úřad vyšetřování Praha-východ do funkce vyšetřovatele, kde mu byla přidělena problematika násilné trestné činnosti. Na základě výsledků byl v roce 1993 převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje, kde se věnoval zejména vyšetřování vražd a stal se i členem skupiny vyšetřující sérii vražd, tzv. orlické vraždy. Tento snad největší odborník na vraždy v Česku (v roce 2011 získal prestižní ocenění Policista roku) se letos v lednu stal ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Proč ne, skvělá volba, muž na svém místě.

Za tři měsíce vše jinak

O tři měsíce později poskytl čerstvý šéf tohoto úřadu Michal Mazánek LN rozhovor. Ptali jsme se i na jeho názor na zkušenosti z Německa, kde se výkonné útvary pospojovaly pod střechu Národního kriminálního úřadu, zda se mu to jeví jako smysluplné a efektivní. „Tímto se nezabývám. Zabývám se strukturou, kterou řídím, to znamená Úřadem služby kriminální policie a vyšetřování, jestli je to funkční, anebo se má nastavit lepší model. Neřeším strukturu ÚOOZ a protikorupční ÚOKFK,“ odpověděl v první polovině března jednoznačně Michal Mazánek.

Když už v květnu bylo zcela jasné, kdo má být ředitelem NCOZ, znamená to, že nejvyšší vedení policie muselo Michalu Mazánkovi tuto funkci nabídnout mnohem dříve a že náš hrdina musel na tento post kývnout také mnohem dříve.

Střih. Uplynuly necelé tři měsíce a 1. června LN jako první informovaly o přísně utajovaném plánu Policejního prezidia ČR o sloučení ÚOOZ (který dlouhá léta úspěšně řídil byznysem a politikou absolutně neovlivnitelný Robert Šlachta) s dalšími útvary, tedy o vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). A také 1. června jsme napsali, že šéfovat tomuto policejnímu superúřadu nebude nikdo jiný než Michal Mazánek. Zdroje LN nám už v polovině května řekly, že nejde o žádnou spekulaci. Byla to věta oznamovací. Když už v květnu bylo zcela jasné, kdo má být ředitelem NCOZ, znamená to, že nejvyšší vedení policie muselo Michalu Mazánkovi tuto funkci nabídnout mnohem dříve a že náš hrdina musel na tento post kývnout také mnohem dříve. Možná už v první polovině března, když s ním LN připravovaly rozhovor.

Uplynul měsíc a týden a 8. července mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán uvedl, že ředitelem NCOZ bude od 1. srpna Michal Mazánek. To bylo ale překvapení! Komický byl i výběr. Michal Mazánek se jako jediný přihlásil do nabídkového řízení na post ředitele nově zřizované NCOZ a představte si, že výběrová komise si ho vybrala a doporučila jeho okamžité jmenování! Proč by se do řízení hlásil někdo jiný, když o šéfovi NCOZ už dávno předtím padlo politické rozhodnutí...

Jak si tento příběh vysvětlit? Plukovník Michal Mazánek se probudil do krásného jarního dne, a když si čistil zuby, s překvapením zjistil, že se začal zajímat o to, co ho do této chvíle ještě vůbec nezajímalo, tedy o strukturu ÚOOZ a ÚOKFK. A pak že se v Česku nedějí zázraky!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.