Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dobrá zpráva pro Miloše Zemana: Soudruh Jie žije

  17:02
Čína není jen světovou velmocí, ale i největší totalitní zemí. Nevíme, co vše může v řeči totalitních režimů znamenat zpráva, že někdo není ve vězení. Je-li soudruh Jie na svobodě, proč nepřivítal českého prezidenta, jemuž oficiálně radí, na letišti?

Česká delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem na schůzce s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. foto: Reuters

Hlavní zahraničně politickou událostí předminulého týdne vzhledem k významu Číny v současném světě byla návštěva hlavy našeho státu v říši středu. Miloš Zeman se zřejmě řídí starým heslem Američanů „Visit China before China visits you!“, proto tuto zemi navštěvuje častěji než například hlava sousední komunistické KLDR. Jenže jak roste počet těchto návštěv, klesá zájem veřejnosti. Kdyby Zemanovu delegaci příště poctil přítomností nejbohatší Čech Petr Kellner, který teď chyběl, zájem médií by byl větší.

Navzdory tomu můžeme s panem prezidentem doufat, že tato návštěva byla mezníkem, po kterém k nám začnou plynout investice, a ne jen sliby v teatrálně podepisovaných memorandech, a že tyto investice brzy pomohou kontinentální Číně dohnat na žebříčku zahraničních investorů v České republice svou vzbouřeneckou provincii z ostrova Tchaj-wan.

Odvaha se zeptat

Hlavní událostí návštěvy se proto stala účast Jaromíra Jágra v prezidentově delegaci. Pokud jsme v Číně kromě totální servility předvedli krtka i fotbalistu Pavla Nedvěda, musela přijít řada i na JJ68. Ale kritika jeho osoby není příliš spravedlivá. Jágr je jednou z mála globálních českých celebrit a je na něm, jak se svou slávou nakládá. Do Číny jel reprezentovat sebe, svou zemi a doprovázel prezidenta, kterého si většina zvolila. Bylo by ale dobré zdůraznit, že z toho, co pro český a v poslední době i kladenský hokej udělal, je vidět, že má možná více pokory než jeho morální kritici.

Miloš Zeman oznámil, že mu čínská strana sdělila, že jeho poradce pro záležitosti Číny, někdejší všemocný prezident konglomerátu CEFC, soudruh Jie Ťien-ming, není ve vězení. A je třeba výrazně smeknout před Milošem Zemanem. Už jen proto, že měl odvahu se na svého poradce zeptat.

Na druhé straně zapadl „morální“ aspekt návštěvy. A sice, že Miloš Zeman oznámil, že mu čínská strana sdělila, že jeho poradce pro záležitosti Číny, někdejší všemocný prezident konglomerátu CEFC, soudruh Jie Ťien-ming, není ve vězení. A zde je třeba se zastavit a výrazně smeknout před Milošem Zemanem. Už jen proto, že měl odvahu se na svého poradce zeptat. Protože jak učí totalitní anekdota, to, že vojín Kotas na politickém školení vznesl dotaz, kdy skončí dočasný pobyt sovětských vojsk u nás, byla odvaha, ale že na následující schůzi se někdo zeptal, kde je vojín Kotas, byla ještě větší.

Tím se dostáváme k základní premise, kterou jsme si přestali uvědomovat, když jsme se před pár lety dostali do velkolepých tanečků s Čínskou lidovou republikou. Ta není jen světovou velmocí, ale i největší totalitní zemí na světě, proti které je současné Rusko parlamentní demokracií s velmi silnými autokratickými prvky. Nevíme, co všechno může v řeči totalitních režimů znamenat zpráva, že někdo není ve vězení. Pokud je soudruh Jie na svobodě, proč nepřivítal českého prezidenta, jemuž oficiálně radí, na letišti?

Pokusu o kapitalismus v komunismu

Příběh soudruha Jie je příběhem pokusu o kapitalismus v komunismu. S odstupem času je totiž vidět, že soudruh Jie byl spíše statným kladrubským běloušem určitého klanu uvnitř Komunistické strany Číny než geniálním podnikatelem. Zprávy, které o této aféře pronikají na veřejnost, svědčí o tom, že se odehrává v prostředí, kterému nejsme schopní rozumět. Soudruha Jie totiž nevyšetřovala ani kriminální, ani finanční policie, ale zvláštní komise komunistické strany.

Příběh soudruha Jie je příběhem pokusu o kapitalismus v komunismu. S odstupem času je totiž vidět, že soudruh Jie byl spíše statným kladrubským běloušem určitého klanu uvnitř Komunistické strany Číny než geniálním podnikatelem. Zprávy, které o této aféře pronikají na veřejnost, svědčí o tom, že se odehrává v prostředí, kterému nejsme schopní rozumět.

V poslední době se také objevila neověřená zpráva, že bude svědčit v procesu s významným komunistickým funkcionářem. Ale jak z vlastní historické zkušenosti víme, z totalitních megaprocesů i svědci mohou odcházet s trestem smrti. Dobrá zpráva pro Miloše Zemana je, že soudruh Jie žije, protože to se dá prezentovat tak, že ani Čína si nedovolí popravit poradce českého prezidenta.

Je to skvělá zpráva i pro pražskou kavárnu, protože ta z logiky věci musí věřit, že každý má právo na spravedlivý proces. A pokud soudruh Jie opravdu žije a mluví, zůstává otázkou, jaká to je zpráva pro jeho kamarády z českého byznysu a politiky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!