Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vakcína z Macronovy laboratoře

Francouzský prezident Emmanuel Macron (16. září 2021) foto: Reuters

Z příchodu hnutí woke a probuzených do Evropy překvapivě nejsou nadšeni někteří západní politici. Francouzská vláda import této ideologie z USA nedávno označila za nebezpečný, proto pod křídly ministerstva školství zřídila mozkový trust s názvem Le Laboratoire de la République, který má za cíl radikálním progresivistům čelit.
  8:07

Po vítězství převážně liberálních a v menší míře levicových stran v parlamentních volbách v České republice se dá očekávat, že pomalu, ale jistě i u nás budeme svědky rychlého vzestupu tzv. cancel culture a hnutí woke. To první je moderní forma ostrakismu, která vytlačuje jedince zastávajícího jiný než vládnoucí názor ze sociálních či profesionálních kruhů, ideologickou základnu ji vytvářejí tzv. probuzení lidé vyznávající bizarní směs krajně levicově-liberální ideje, kritické rasové teorie, přehnané politické korektnosti, zpochybnění veškerých tradičních identit a podobně. Tomuto rychle sílícímu politickému proudu se na vyspělém Západu říká The Great Awokening.

Woke? Čirý neomarxismus

Když jsem se zhruba před měsícem zeptal Viktora Orbána, co je příčinou tohoto jevu, maďarský premiér vyznávající tradiční konzervativní hodnoty odpověděl, že to, co se elegantně nazývá woke, je ve skutečnosti čirý neomarxismus. „My ve střední Evropě jsme proti tomu naočkováni, protože marxismus zde vládl 45 let. Máme tedy účinnou vakcínu proti hnutí woke, protože jsme 45 let viděli, co se vyvine z marxismu. V tomto světě jsme žili a nikomu ho nepřejeme. Lidé ze Západu proti tomu nejsou očkováni. Marxismus je pro ně intelektuální otázkou. My víme, jak svět vypadá, když jsou ekonomika a společnost organizovány podle marxistických principů. Víme, že to bude diktatura, protože marxismus a demokracie jsou neslučitelné. Lidé ze Západu si ještě stále myslí nebo věří, že je možné tyto dvě věci spojit. Měli by přijet do střední Evropy a vidět realitu a hned by zjistili, že to nebude fungovat. Takže my jsme chráněni, oni ne,“ vysvětloval Orbán s tím, že proti covidu-19 existuje vakcína na celém světě, ale proti viru woke se očkuje pouze ve střední Evropě. Proto pro vakcínu prý je třeba přijít k nám.

Z příchodu hnutí woke a probuzených do Evropy však překvapivě nejsou nadšeni ani někteří západní politici. Francouzská vláda import této ideologie z USA nedávno označila za nebezpečný, proto pod křídly ministerstva školství zřídila mozkový trust s názvem Le Laboratoire de la République, který má za cíl radikálním progresivistům čelit. Prezident Emmanuel Macron se mnohokrát vyjádřil v tom smyslu, že tato nová ideologie existenčně ohrožuje Francii, posiluje separatismus a islamismus, rozleptává jednotu národa a útočí na intelektuální a kulturní dědictví země.

Zde bychom se však mohli na chvíli zastavit a položit si otázku, zda semínko, z nějž vykvetlo hnutí woke a cancel culture, náhodou nebylo zaseto v roce 1789 právě ve Francii. I když bychom měli být při soudech opatrní a mít na paměti odpověď, kterou dostal od Mao Ce-tunga americký ministr zahraničí Henry Kissinger, když se čínského vůdce jednou zeptal na jeho názor na Velkou francouzskou revoluci. „Pro nás Číňany je ještě příliš brzy na to, abychom tuto událost mohli správně vyhodnotit.“

Francie jako opak wokeismu

Činnost think tanku Le Laboratoire de la République v těchto dnech zahájil – protože jej bude osobně řídit – Macronův ministr školství Jean-Michel Blanquer. „Naše republika je úplným opakem wokeismu. Tato ideologie v USA vyvolala reakci, která přivedla k moci Donalda Trumpa. Ve Francii se nic takového nesmí stát,“ řekl ministr v rozhovoru pro levicový deník Le Monde. „Bojujeme s virem, který do Francie dorazil z USA. Naše země se stala terčem hnutí woke. Kdyby proti viru woke existovala vakcína, jistě by byla francouzská. A vůdci hnutí woke to dobře vědí,“ prohlásil na slavnostním zahájením zástupce mozkového trustu Le Laboratoire de la République Pierre Valentin.

Vakcínu proti viru woke už ve střední Evropě máme více než 30 let a Francouzi tvrdí, že ji už mají také. Důležité je, aby rychle zabírala, bez ohledu na to, zda byla vyrobena v laboratoři Orbánově nebo Macronově.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...