Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Demokratická lekce Počerady

Je dobře, že se politici postavili proti prodeji elektrárny Počerady. Jednorázové gesto však nestačí. Musejí problém řešit koncepčně. Valná hromada ČEZ, která bývá v červnu, je šancí ukázat změnu kurzu. Ekologické organizace, média a nezávislé osobnosti sehrály v tomto případě skvěle roli demokratické kontroly. Píše Jiří Koželouh.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

12. 5. 2017 11:26
Nátlaová lobbystická organizace prosadila nesmysl.

Co je na tom, pro Gotta!, "demokrarické"?

0 0
možnosti

11. 5. 2017 18:01
SEK by se měl plnit ve všech směrech,

aby to fungovalo. Podle SEK by uhelné elektrárny u nás měly nahradit elektrárny jaderné. To znamená, že je třeba vybudovat nejen bloky, které postupně nahradí Dukovany, jak se postupně budou odstavovat, ale nahradí právě i bloky uhelné. Bez toho to nejde, jak názorně ukazuje situace v Německu, kde i přes intenzivní budování větrných zdrojů (hlavně velmi efektivních u mořského pobřeží, které my nemáme) a solárních, zůstává produkce uhelné elektřiny za posledních více než 15 let zhruba stejná, zatímco u nás výrazně poklesla (i díky Temelínu). Pokud se nepodaří u nás stejně jako ve Velké Británii postavit včas jaderné bloky a zavedeme stejný antifosilní zákon jako je v této zemi (po čemž volá pan Koželouh), tak dopadneme také stejně, budeme muset přestavět uhelné bloky na spalování dovážených pelet, jako se to děje ve Velké Británii a Dánsku: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-drevni-hmota-nahrazuje-uhli-schyluje-se-k-dalsimu-zelenemu-prusvihu . A to opra

0 0
možnosti

11. 5. 2017 18:09
Re: SEK by se měl plnit ve všech směrech,

A to opravdu není ekologické. V Německu zelení aktivisté svůj boj proti jádru za uhlí vyhráli a možná se jim to povede i zde, a pak se jako v Německu možná i u nás budou stavět nové uhelné bloky. A pokud zároveň prosadí i antifosilní zákon, jako ve Velké Británii tak se (v Chytré energii i Energetické Revoluci se počítá s masivním využitím biomasy i pro produkci elektřiny) i u nás budou masivně spalovat dovážené pelety.

0 0
možnosti

8. 5. 2017 15:51
Počerady způsobily vládní krizi

Počerady se neprodaly a máme z toho vládní krizi a Babiš půjde do háje. Stálo to za to?

0 0
možnosti