Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Dědictví solárního průšvihu znemožňuje dosáhnout bezemisní energetiky

Stát bude muset už v tomto desetiletí podpořit další solární a větrné elektrárny a bioplynové stanice – i dostavba jaderné elektrárny Dukovany může vyžadovat peníze z rozpočtu či od lidí. Někdo by měl říct, proč se to dělá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tady se bavíme pořád o fosilních palivech verzus zelená energie z obnovitelných zdrojů. Ale bez fosilních paliv nás JENOM zelená energie elektřinou neuživí. Proč se všichni tak vyhýbají diskusi o jádru???? Je to jediná energetická cesta, která neplundruje přírodu a je schopná utáhnout naši energetickou spotřebu. Musí se hlídat - samozřejmě a taky se hlídá. Všechny země, které používají jádro to dělají, a snaží se důkladně. Kolik havárií na jaderných elektrárnách vzniklo skutečně vlivem fyzikálních procesů? A za kolik může šlendrián jedinců? Ale dokud někdo nevymyslí něco stejně účinného jako jádro bez emisí, tak nemá smysl se o tom bavit. A jestli si někdo myslí, že to obyčejní lidé neví, mýlí se. My obyčejní jen prostě musíme platit vyúčtování ČEZ a tím také všechny ty prachy, které schramstli zelení a politici s OZE a jejich cenovými kličkami z minulosti vime? Máme na tuto blbost taky zákony.

0 0
možnosti

Než budete s nadšením podporovat OZE, tak se podívejte na dokument Planeta lidí z tohoto roku. Dá se najít na Youtube. Zjistíte, že za OZE je ještě větší drancování přírody a jako vždy jde o peníze. O přírodu a životní prostředí jde, bohužel, až na posledním místě.

0 0
možnosti
Foto

Bezemisní energetika je mýtus a chiméra. Pokud chceme elektřinu užívat tak, jako dosud, tedy 24 hodin denně, 365 dní v roce, tak prostřednictvím OZE k tomu cesta rozhodně nevede, a nejen to. Ve chvíli, kdy by snad OZE získaly v sítích dominanci, bylo by na nich držet stabilitu dodávek. To nelze bez gigantických investic do technologií ukládání energie, ať už by šlo o baterie, přečerpávací elektrárny, či jiných. Pokud by to vůbec fungovalo, nemohlo by to být jiné, než pekelně drahé a příslušně s tím, by se prodražila i dodávaná energie.

0 0
možnosti

Autor má pravdu. Máme tady další pokus obnovit tunel.

0 0
možnosti

Souhlas, jen drobné upřesnění:

Klíčový z hlediska tzv. solárního průšvihu nebyl konec roku 2010, ale léto 2009. Tehdy se hrálo o jednovětou novelu zákona, která by umožnila zrychlit pokles dotací tak, aby byl úměrný poklesu cen solárních panelů. Tehdy se lámal chleba a vyhráli ti, co neměli na rozumné výši zájem. Ať už proto, že na tom chtěli vydělat, nebo proto, že to mínili použít jako bič na OZE, potažmo Zelené.

0 0
možnosti

Zelené šílenství nazývané bezemisní energetika je zločin !

0 0
možnosti

Nerad to říkám, ale jste hlupák. Ale na druhou stranu, dejte se na politiku, tam se svými názory budete vynikat.

0 0
možnosti