Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

David Rath byl na svůj projev pečlivě připraven

  8:28

Vazebně stíhaný poslanec položil dvě zásadní otázky: Jde o stíhání za jeho činnost v Poslanecké sněmovně? Jde o legitimní, standardní proces?

David Rath argues his case foto: © ČTKČeská pozice

Dnes, 5. června, začala v 14:02 hodin schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jejím hlavním bodem bylo projednávání k vydání vazebně trestně stíhaného poslance MUDr. Davida Ratha. Po procedurálních otázkách tříčlenná ozbrojená policejní eskorta uvězněného poslance Ratha přivedla. Ten po udělení slova začal svůj projev velmi emotivně.

Posoudil své tři týdny ve vazbě, a vše co zatím zažil. Účel a výkon vazby srovnal s týráním, ponižováním s cílem zadrženého psychicky zlomit. On se však zlomit nenechá, a proto se rozhodl ponechat si mandát poslance, neboť jen tak bude mít možnost se veřejně hájit. Následně MUDr. Rath vyslovil dvě stěžejní otázky, které se jeho případu týkají:

  • Jde o stíhání za jeho činnost v Poslanecké sněmovně?

Odpověděl si sám: ANO.

  • Jde o legitimní, standardní proces?

Opět si odpověděl sám: NE.

Důvody vazby

David Rath dále zhodnotil důvody své vazby. Podle něho nejsou útěkové, pokračující ani koluzní. Po jeho vysvětlení, v němž uvedl, že utíkat nemá kam a nemá k tomu ani důvod, pokračovat nemá v čem ani jak, neboť již nemá tu možnost, protože není hejtmanem, a ovlivňovat také nemá koho, neboť policie má podle svých slov vše dobře zdokumentované, a kdyby tak chtěl činit, může to činit v Poslanecké sněmovně, lze s tímto snad i souhlasit. A to i s ohledem na jiné obdobné kauzy politiků, které policie prošetřovala a prošetřuje. Myslím, že by nový dozorující státní zástupce měl důvody vazby znovu přehodnotit.

Nový dozorující státní zástupce by měl důvody vazby Davida Ratha znovu přehodnotit

Následně David Rath přímo řekl, že úplatek nevzal. Důkladným rozborem celého svého případu se pozastavil nad tím, kdo podal oznámení, komu bylo podáno a jaké masivní technické prostředky policie nasadila. S tímto rozborem lze částečně souhlasit. Toto je určitě nestandardní postup orgánu činných v trestním řízení, ale prokázat, že šlo o spiknutí, nebude jednoduché. To mohou potvrdit nebo vyvrátit až další obdobné kauzy, které budou odhaleny a vyšetřovány. Pokud se jich dočkáme.

David Rath dále uvedl, že se u něho v domě nenašly žádné zbraně ani peníze, jak uváděla média. Za vším je dle něho současný ministr vnitra a bývalý ředitel Útvaru na odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, který se tím mstí za svou kritiku. Tato slova říkal David Rath ministru vnitra přímo do očí. V tom lze možná s Davidem Rathem souhlasit. Ministr Kubice opravdu stojí za mnoha kauzami, které již mnohokrát dokázaly rozhýbat rozčeřené vody české politiky. Vypovídá o tom i fakt, že i dalšími řečníky kritizovaný ministr Kubice z jednání Poslanecké sněmovny zbaběle odešel s odůvodněním pracovního vytížení.

Vše pro očistu jména

Poslanec Rath také položil řečnickou otázku, zda je jeho kauza první a budou následovat další, nebo zda jde o kauzu první, ale na dlouhý čas také poslední. Sám se nepovažuje za velkou rybu, neboť jako hejtman neměl takové pravomoci jako ministři vlády, jejich náměstci a jiní politici, ale ti trestně stíhaní nejsou a zřejmě ani nebudou.

Poslanec Rath také položil řečnickou otázku, zda je jeho kauza první a budou následovat další, nebo zda jde o kauzu první, ale na dlouhý čas také poslední

V závěru svého vystoupení obvinil Vládu ČR, státní zástupkyni JUDr. Lenku Bradáčovou, která se měla nechat příslibem vyššího postu zatáhnout do této politické hry, policii, předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, jež rozhodla během několika minut o jeho vydání a opozici ze zbabělosti a malosti a všechny politiky za toleranci nárůstu metod StB.

Také poděkoval svým voličům, obhájcům, blízkým a zejména oběma svým synům, kterým sdělil, že je má rád. Přislíbil, že udělá vše pro očistu svého jména.

Vydání k trestnímu stíhání

Vystoupení obviněného poslance Ratha trvalo 48 minut. Celou dobu hovořil velmi klidně a bylo vidět, že je na své vystoupení pečlivě připraven. Následným hlasováním bylo rozhodnuto o vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání. Pro se vyslovilo 183 z přítomných poslanců, jen dva byli proti.

Nyní je tedy jen na orgánech činných v trestním řízení, aby odvedly kvalitní práci a předložily soudu důkazy, které nebudou do budoucna zpochybnitelné. Pokud se to nestane, dočkáme se politické kauzy. Vyjde-li David Rath jako vítěz, má v duchu českých tradic otevřenou cestu na Hrad.