Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Čtyři fenomény 28. října

Každá společnost potřebuje svůj politický národ utvářející mýtus. „A 28. říjen je nejen jeden z mnoha užitečných mýtů současného českého politického národa,“ píše Roman Joch.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bob Senior

2. 11. 2014 21:21
vÍME KDE JE PRAVDA?

Vážení pánové

ač nerad,musím konstatovat,že většinou popisujete celý problém vývoje zeměpisného útvaru označovaného "Země Koruny české" značně rozdílně od skutečnosti.Nechci zatím komentovat článek,neměl jsem čas jej pročíst  podrobněji.Spíše mne zajímaly reakce jednotlivých diskutujících a srovnával jsem je s tím,co jsem poznal za 80 let života,který jsem prožil již jako chápající(je mi 86 let) a doplňoval nejrůznější literaturou,i z období První republiky,která byla začátkem 90.let znovu vydávána,i z nejnovějšíc knih od autorů z řady evropských zemí,z nichž mnohé (země) jsem sám osobně poznal.A na povolených 2000 znacích těžko mohu uvést konkretní výhrady,zejména proto,že řada z nich se velmi liší od toho,co je v nejnovějších pramenech uváděno,bez ohledu "padni komu padni".Populismus soudobých politiků a jejich úroveň jsou otřesné.Vyplývá to z úlohy všech tří posledních našich prezidentů,kteří zneužívali a zneužívají současně platné ústavy ČR v,ycházející ze systému volné soutěže pol

0 0
možnosti

Bob Senior

3. 11. 2014 16:05
Re: vÍME KDE JE PRAVDA?

Současná ústava ČR,vycházející ze systému volné soutěže politických stran postrádá možnost jakékoliv kontroly jak zvolení poslanci plní své volební programy a vlády své vládní prohlášení.Zvolení poslanci jsou zodpovědni jen "svému svědomí",mají-li vůbec jaké.Jednání zvoleného orgánu je pak  závislé na libovůli stranických orgánů těch stran,které tvoří vládnoucí koalici.Volič ztrácí jakoukoliv možnost po vložení kandidátky do urny ovlivnit svůj společenský život .

0 0
možnosti

29. 10. 2014 9:25
Čechoslovakismus a jeho další vývoj.

Čechoslovakismus měl být pomůckou ale stal se břemenem, které nepřestalo tížit dodnes. Obecně je naším problémem skutečnost, že neumíme, nebo spíš nechceme rozlišovat mezi pojmy národ- národnost ve smyslu jazykovém, kulturním,,územním a historickém a občanství = státní příslušnost = politická národnost. Čechoslovakismus měl být argumentem, že na území budoucího Československa o kterém se vyjednávalo jak s vítěznými mocnostmi 1.S.V., tak i s mocnářem, představovaném historickými zeměmi (České království, Moravské markrabství, Slezské vévodství a Slovensko = Horní země) je jeden, převažující politický národ, většinový proti Němcům i Maďarům. Bohužel, Masaryk s Benešem se od této účelové ideje nedokázali oprostit ani v době, kdy již nebyla potřebná, protože stát byl svobodný a samostatný a kdy jeho rozvoji a upevnění mohlo jenom pomoci, kdyby byl formou spolkového zemského uspořádání (jako v Rakousku, Švýcarsku, Německu...) podpořen národní rozvoj Čechů, Moravanů, Slezanů, Slováků, vyt

0 0
možnosti

29. 10. 2014 9:33
Re: Čechoslovakismus a jeho další vývoj.

Nevím, proč se to nezobrazí celé, nemám kdy to znovu psát.

0 0
možnosti

29. 10. 2014 8:41
problém, na kterém zanikla republika

"To byl problém, na kterém monarchie ztroskotala; a taky problém, na kterém zanikla i republika."

Souhlasím, že problém Němců nebyl řešen moudře. Republika na něm ale ani náhodou neztroskotala - byla rozbita, protože stála v cestě podstatně silnějšímu válkychtivému sousedovi.

0 0
možnosti

29. 10. 2014 9:32
Re: problém, na kterém zanikla republika

Hlavního viníka hledejme uvnitř ČR! ne vně! Proč i protinacisticky orientovaní Němci, např. ministr Benešovy vlády Ludwig Czech, sociální demokrat (+142 Terezín), byli pro odtržení pohraničí a připojení k Německu, nebo Rakousku? Masarykova i Benešova politika v tomto ohledu byla krátkozraká a zničující! A navíc konfliktní! Postupně nebyl soused, s výjimkou Rumunska, se kterým bychom nedospěli do konfliktních vztahů na hranici nepřátelství!

0 0
možnosti

29. 10. 2014 7:24
Mýty

No, ze všech těch navržených mýtů bych dovolili zpochybnit ztrátu významu toho o letech 1848 - 9 . Bylo by vhodné si zas jednou přečíst původní Palackého dopis do Frankfurtu a následné zuřivé reakce z německé strany, například a zejména Marxe a Engelse. Byl to právě a především klidný a "konstituční" odpor Palackého a českých buditelů kolem něj - ale i dalších osobnostní tehdejších Čech a Moravy - který zabránil konečnému vítězství německého nacionalismu v Evropě. A, koneckonců, dost možná nepřímo, i absolutnímu vítězství myšlenky komunismu jako extrapolace osvícenského mechanistického pojetí společnosti ad absurdum. Čest těmto, českým i německým (!!!) myslitelům pražské revoluce roku 1848.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

30. 10. 2014 13:40
Prominte hloupou otazku...

...ale co by bylo tak spatneho na 'konecnem' vitezstvi nemeckeho nacionalismu v roce 1948? Je to sice na povidani co-by-kdyby, ale myslim, ze ke globalnimu kolapsu civilizace by to asi nevedlo...

0 0
možnosti

V.Hricák

28. 10. 2014 15:57
Pane Jochu,

národ potřebuje především víru a lidi,kteří mu dokážou onu víru naplnit.Existence první republiky byla přerušena válkou.Po ní jsme dostali šanci na vybudování něčeho,čemu většina lidí věřila,ale vládnoucí elita zklamala.Proto dostali komunisté v roce 47 tolik hlasů,kolik dostali.Zklamali i komunisté,resp. podobný druh lidí,který před tím dokázal zprofanovat demokracii.A v její degradaci pokračujeme,prostřednictvím námi volených zástupců i nyní.Ale to by jste měl zrovna vy vědět lépe,než já.

0 0
možnosti

30. 10. 2014 14:15
Re: Pane Jochu,

Dovolím si v některých věcech drobně nesouhlasit, pane Hricáku: Národ si ty lidi musí umět vybrat ze svého středu. Vybere-li si špatně, špatně to dopadne. A těch nedobrých výběrů bylo přes míru. Ani Masaryk se nepovedl, svým mocichtivým intrikánstvím napáchal spoustu zla. Místo Beneše měl být zvolen Baťa! Jeho politický program "Budujeme stát..." je dodnes obdivuhodný. V r. 1947 volby nebyly. A volby v r. 1946 rozhodli lidé, kteří hodili bílé lístky. Příliš mudrovali až promudrovali. A nepoučitelně zopakovali stejnou hloupost v r. 1948. A pak za své mudrlantství dostávali zaslouženou odměnu. Souhlasím, že podobné chyby, jako před lety opakujeme stále. Sledovat podrobně politiku a politiky, hodnotit jejich skutky, jejich prospěšnost/škodlivost a dělat si jasné závěry, pamatovat si věci, nepodléhat laciné reklamě, to je pro nás nepohodlné a obtížné a pak sedáme na lep různým vychytralým oportunistům.

0 0
možnosti
Všechny ty mýty jsou jen mýty

V pozadí je vždy touha po moci a penězích

0 0
možnosti