Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

ČSSD by se mohla inspirovat personální politikou Prague Pride

  17:36
Politické strany mají stále větší problém vygenerovat odborné osobnosti. Tuto potíž nemají organizátoři Prague Pride. Za maršálku pochodu LGBTQ komunity si totiž vybrali bývalou ministryni pro místní rozvoj a později i šéfku resortu obrany Karlu Šlechtovou, nestranickou poslankyni za hnutí ANO.

Poslankyně ANO Karla Šlechtová (vpravo) jako takzvaná maršálka jede v čele průvodu hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade, který prošel 10. srpna 2019 centrem Prahy. foto: ČTK

Tak nám Miloš Zeman zrušil pohodovou okurkovou sezonu a na stránky novin se vrátila politika v plné parádě! Prezident prohlásil, že na post ministra kultury kandidáta ČSSD Michala Šmardu nejmenuje a že předseda strany Jan Hamáček má navrhnout někoho jiného. Smutné je, že politické strany mají čím dál větší problém vygenerovat odborně zdatné osobnosti, přesněji řečeno, najít správného člověka na správné místo.

Tuto potíž však nemají organizátoři akce Prague Pride. Za maršálku tradičního pochodu hrdosti LGBTQ komunity totiž vybrali bývalou ministryni pro místní rozvoj a později i šéfku resortu obrany Karlu Šlechtovou, která je nestranická poslankyně za hnutí ANO. Byla to skvělá volba a jsme všichni rádi, že si Karla konečně našla sobě odpovídající funkci. Myslím, že se ČSSD při hledání kandidáta na ministra kultury mohla inspirovat personální politikou organizátorů Prague Pride.

Někdo by mohl podezírat prezidenta Miloše Zemana, že v případě jmenování nových ministrů aplikuje dvojí metr, ale prezident by na to určitě odpověděl svým oblíbeným bonmotem, že jen blbec nemění své názory

Neděste se, nemyslím tím, že Hamáček měl přinést do Lán jméno Šlechtové, i když prezident by s jejím jmenováním maršálkou české kultury neměl sebemenší problém, jelikož v prosinci 2017 souhlasil s její instalací na post ministryně obrany, ačkoliv se nikdy v životě nevěnovala otázkám armády, stejně jako Šmarda kultuře. Někdo by mohl podezírat Zemana, že v případě jmenování nových ministrů aplikuje dvojí metr, ale prezident by na to určitě odpověděl svým oblíbeným bonmotem, že jen blbec nemění své názory.

Pavel Švagr a České dráhy

Personalisté sociálních demokratů v posledních týdnech však neřešili pouze kandidáty na ministra kultury, museli někoho vhodného najít i do vedení státních Českých drah, jež na posty do představenstva vypsaly výběrové řízení zřejmě proto, aby vše bylo zcela transparentní.

ČSSD po hořkých zkušenostech s Michalem Šmardou vysílají do představenstva ostříleného manažera a dopravního experta Pavla Švagra (57), který v Českých drahách už pracoval od května 2009 až do srpna 2013 jako náměstek generálního ředitele pro personální záležitosti. A tento dnešní Hamáčkův kůň jistě není bez šance doběhnout až do cíle.

ČSSD tedy po hořkých zkušenostech se Šmardou vysílají do představenstva ostříleného manažera a dopravního experta Pavla Švagra (57), který v Českých drahách už pracoval od května 2009 až do srpna 2013 jako náměstek generálního ředitele pro personální záležitosti (s měsíčním platem okolo 400 tisíc korun) a později dva týdny, přesněji 16 dnů, dokonce jako člen představenstva. A když musel před šesti lety opustit České dráhy, odnesl si štědrý zlatý padák zhruba ve výši deset milionů korun, ačkoliv nemusel.

Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka ale po vyhazovu z Českých drah brzy našel pro Švagra důstojné místo a v únoru 2014 ho jmenoval do funkce předsedy Správy státních hmotných rezerv České republiky (SSHR). Jenže Švagrovi se na tomto postu po pěti letech už zřejmě tolik nelíbí a rád by vstoupil do téže vody podruhé. Platy členů vedení Českých drah za šest let jistě neklesly (jsou mnohokrát vyšší, než berou nejvýše postavení manažeři v SSHR) a zlaté padáky existují nadále.

A stalo se, že z asi 30 uchazečů do vedení Českých drah výběrová komise předminulý týden vybrala 13 lidí a mezi nimi najdeme i Švagra, který jako Hamáčkův kůň jistě není bez šance doběhnout až do cíle. ČSSD má ale štěstí, že lidi do představenstva Českých drah nebude vybírat ani jmenovat prezident. I když nevsadil bych svůj plat na to, že Zemanovo šíbrovské okolí si nechá tuto lákavou příležitost ujít.

Autor: