Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co se děje v protikorupční policii? Pohled bývalého důstojníka.

  12:47

Nový ředitel ÚOKFK začal personální čistku a pustil se i do jednotlivých odborů. Konečně!

foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice

Některé weby, například Novinky.cz, v pondělí informovaly své čtenáře, že v protikorupční policii je dusno a opouštějí ji klíčový velící důstojníci. Zmíněn byl zejména odbor korupce. Jako bývalý člen tohoto útvaru vím, o kterých lidech se hovoří, některé ze zmiňovaných důstojníků jsem měl tu smůlu osobně poznat.

Nejprve považuji za správné vymezit svoji osobní pozici a motivaci. Čtenáři mých předchozích článků vědí, že vůči vedení odboru korupce se kriticky vyjadřuji již delší dobu. Nejde o osobnostní stránku těchto důstojníků, ale o jejich profesní kvality. Věřte, že nejsem zhrzený policejní důstojník, který by chtěl jen škodit. I poté, co jsem ze služeb policie odešel, mám zájem, aby byla vnímána jako moderní, vysoce profesionální bezpečnostní sbor a aby její prestiž mezi občany byla na vyšší úrovni, než je tomu nyní.

Jako běžný občan, o kterém však řada lidí ví, že byl policistou, jsem poměrně často kontaktován a žádán o pomoc při řešení jednotlivých kauz. Ze zásady odmítám poskytnout jakoukoli pomoc osobám, které porušily zákon a snaží se využít mých zkušeností, aby unikly spravedlivému potrestání. A věřte, že některé z těchto osob by mi zaplatily i tolik, kolik jsem si jako policista nevydělal ani za kalendářní rok. Bohužel však musím také konstatovat, že některé postupy a rozhodnutí policie jsou mi záhadou. Pokud jsem přesvědčen, že policisté nepostupovali podle zákona, snažím se podle možností pomoci.

Ale zpět k protikorupční policii a stavu, v jakém se nyní nachází. Ještě v době, kdy jsem v Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) působil, a v době, kdy se měnilo jeho vedení, tedy po odchodu  Libora Vrby a jeho náměstků, byl proveden jakýsi audit práce jednotlivých odborů útvaru. Pokud mám dobré informace, byl právě odbor korupce vyhodnocen jako ten s nejhoršími výsledky. Logicky by se dalo očekávat, že bude následovat nějaká náprava, ale nestalo se.

Odbor korupce byl vyhodnocen jako ten s nejhoršími výsledky. Dalo by se očekávat, že bude následovat náprava, ale nestalo se.Proč se nestalo? Mezi námi policisty se tehdy hovořilo – a šuškali si to i holubi u nás na dvorku – o tom, že nad pány důstojníky z odboru korupce drželi ochrannou ruku pražští kmotři a lidé napojení na „mafiánsko-podnikatelské“ praktiky.

Když přišel do ÚOKFK jako nový ředitel Tomáš Martinec, sice dle různých názorů vypadal jako muž napojený na Věci veřejné, ale ve skutečnosti se jednalo o policistu, který měl blízko k jednomu z křídel v ODS. Jeden z pánů důstojníků ze zmíněného odboru korupce se měl stát jeho náměstkem. Jenže podle šuškandy tomu nepřáli právě kmotři, údajně proto, že potřebovali své muže právě na tomto odboru, nikoli na místech, kde by neměli jejich kauzy plně pod kontrolou. A tak nakonec výsledky kontroly nevedly k příslušným rozhodnutím, nic se nedělo a odbor korupce další dva roky „vyšetřoval“ tak, jak vyšetřoval.

Když to nejde jednoduše, nabízí se reorganizace

Jenže voda i čas plynou a ledy se pohnuly s příchodem Lenky Bradáčové na Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vlastně se to stalo ještě předtím, a to v době, kdy se spustila kauza Rath. V tu dobu si i kmotři uvědomili, že jsou ohroženi. Do toho se pak zapojil ještě Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který také začal korupční kauzy řešit. Sice to neměl a nemá v náplni své práce, ale nikdo mezi korupčníky si najednou nemohl být jistý, odkud blesk udeří.

Nový ředitel útvaru ihned po svém nástupu začal personální čistku a po výměně svého náměstka se pustil i do jednotlivých odborůLenka Bradáčová pak pomyslně zlomila vaz i řediteli protikorupční policie Tomáši Martincovi, kterého nahradil Milan Komárek. Ten ihned po svém nástupu do čela ÚOKFK začal personální čistku a po výměně svého náměstka se pustil i do jednotlivých odborů. A vzhledem k tomu, že mu služební zákon neumožňuje odvolat vedoucího jednoduchým způsobem, postupuje cestou reorganizace útvaru. Jednoduše sloučí odbor korupce s odborem jiným, a tím se zruší i služební místa pánů velitelů. Po čase zjistí, že to tak nefunguje a že na korupci potřebuje samostatný odbor. Ten si pak postaví takzvaně na zelené louce, vybere si lidi do jeho vedení i jednotlivé policisty.

Pana Komárka osobně neznám a myslím, že jsem s ním ani nikdy nejednal, ale v tomto procesu mu fandím. První krok k očistě protikorupční policie a jejímu fungování bude snad již konečně učiněn. Druhým krokem bude výběr vhodných a kvalifikovaných policistů, kteří mají vysoký morální i profesní kredit. Ten druhý krok možná bude ještě složitější než krok první.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!