Lidovky.cz

Chystaná aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G může vyvolat spory u soudů

Mobilní síť LTE – ilustrační foto.

Mobilní síť LTE – ilustrační foto. foto: Shutterstock

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) drtivou většinu připomínek k návrhu podmínek aukce pro frekvence, jež mají mobilní operátoři využít pro budoucí sítě 5. generace, zamítl. Zhrzená trojice mobilních operátorů proto hrozí žalobami.
  17:49

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) učinil v pátek 7. srpna další z řady nečekaných kroků. Zároveň s vypořádáním připomínek k návrhu podmínek aukce pro kmitočty v pásmech 700 a 3500 MHz totiž rovnou vyhlásil výběrové řízení, tedy aukci. Dá se očekávat, že její průběh bude komplikovaný. Právě v pátek 7. srpna uplynula lhůta, dokdy měl ČTÚ vypořádat připomínky k návrhu podmínek aukce pro frekvence, jež mají mobilní operátoři využít pro budoucí sítě 5. generace. Úřad je vypořádal poměrně jednoduše – drtivou většinu připomínek od všech více než 25 subjektů, které je podaly, zamítl.

To znamená, že vyhlášené podmínky tendru na kmitočty v pásmech 700 MHz a 3,4–3,6 GHz zůstávají v zásadě stejné jako v návrhu, který úřad zveřejnil zkraje června. Podle nich je vyhrazen jeden blok v pásmu 700 MHz pro případného nového mobilního operátora a zároveň dávají podmínky případným nováčkům na českém mobilním trhu šanci získat přístup k národnímu roamingu v síti některého ze současných operátorů.

Významné ohrožení

To znamená, že nováček, který svou sítí pokryje nejméně desetinu obyvatel, bude moci do vybudování vlastní celoplošné sítě využívat k poskytování služeb na celém území Česka síť některého ze současných operátorů. Tuto možnost dávají podmínky nejen nováčkovi, jenž si pořídí vyhrazený blok v pásmu 700 MHz, ale i těm, kdo získají nebo již drží frekvence v pásmu 3,4–3,8 GHz. Z potenciálních nováčků drží frekvence v této části spektra Nordic Telecom a Poda.

Žaloby mohou významně ohrozit pořádání aukce kmitočtů, do níž se mají zájemci ČTÚ hlásit do konce září. Následně by měl úřad zájemce, kteří splní podmínky tendru, pozvat do elektronické aukce. Už s předstihem připravené podmínky ještě před vypořádáním připomínek napadl operátor O2 – na konci července dal stížnost k Evropské komisi.

Právě Nordic Telecom však tuto dvojí možnost, jak získat přístup k národnímu roamingu, ve svých připomínkách k aukci kritizoval s tím, že pro držitele přídělu 700 MHz znamená budování vlastní sítě náklady v řádech miliard korun, zatímco ve vyšším frekvenčním pásmu budou pro získání národního roamingu nutné investice jen ve výši stovek milionů korun. „Z hlediska ekonomicky racionálně uvažujícího zájemce proto nedává smysl vstoupit na trh formou zisku kmitočtů v pásmu 700 MHz,“ uvedl v připomínkách Nordic.

Že úřad nechal podmínky soutěže beze změn, se nelíbí především současné trojici operátorů O2, T-Mobile a Vodafone. „Postupem ČTÚ jsme překvapeni. Musíme si podmínky prostudovat a zvážit další kroky, včetně možných žalob,“ uvedl T-Mobile. Právě žaloby mohou významně ohrozit pořádání aukce kmitočtů, do níž se mají zájemci ČTÚ hlásit do konce září. Následně by měl úřad zájemce, kteří splní podmínky tendru, pozvat do elektronické aukce. Už s předstihem připravené podmínky ještě před vypořádáním připomínek napadl operátor O2 – na konci července dal stížnost k Evropské komisi (EK).

„Klíčové je pro nás především odstranění retroaktivity, zamezení možnosti spekulativního chování v průběhu aukce a zvýšení přídělů tak, abychom mohli budovat skutečnou gigabitovou společnost v souladu s vládní strategií a evropskými standardy,“ komentovala tehdy výtky operátora jeho mluvčí Lucie Jungmannová. O2, zjednodušeně řečeno, vadí především to, že by se o národní roaming mohl přihlásit právě i některý z operátorů, který už frekvence v pásmu 3,6–3,8 GHz má, a aukce by se ani nemusel účastnit. Tato podmínka přitom v aktuálním vyhlášení zůstala.

Nedostatečná reakce

Jak později vyšlo najevo, chystanou aukci kritizovala i EK. Dopis, jejž ministru Karlu Havlíčkovi (za ANO) a na ČTÚ poslal generální ředitel Komise pro komunikační sítě Roberto Viola, se sice týkal předchozího návrhu, který ČTÚ před poslední konzultací důkladně změnil, nicméně připomínky Violy v podstatě platí i v současném znění. Evropské komisi vadilo především určení ceny národního roamingu nákladovým modelem, Viola se pozastavuje i nad snadnou možností získat přístup k národnímu roamingu i pro ty, kdo se aukce nezúčastní nebo v ní neuspějí.

ČTÚ sice v aktuálním znění podmínek mírně upravil pasáž o cenách národního roamingu, zatím není jasné, zda tím jakkoli výtku generálního ředitele Komise pro komunikační sítě Roberta Violy zohlednil. Ostatní jeho připomínky zůstaly bez reakce. Na to upozorňuje i český Vodafone.

Dále v Bruselu vadí malý spektrální limit pro současné operátory nebo relativně krátká doba, na kterou úřad kmitočty po aukci přidělí. Ačkoli ČTÚ v aktuálním znění podmínek mírně upravil pasáž o cenách národního roamingu, zatím není jasné, zda tím jakkoli výtku komise zohlednil. Ostatní připomínky Violy zůstaly bez reakce. Na to upozorňuje i český Vodafone. „Na protiprávnost a diskriminaci navržených podmínek upozorňovala rovněž Evropská komise. Tyto výtky ČTÚ nijak nezohlednil,“ píše se ve vyjádření operátora.

„Vzhledem k tomu, jaké jsou v podmínkách chyby a problémy, lze očekávat, že tato aukce vyvolá spory u soudů i Evropské komise. Podmínky dávají prostor pro spekulativní chování a nedá se vyloučit ani kolaps celé aukce a její zrušení, jak už se jednou stalo v roce 2013,“ dodává k tomu mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. Celá aukce a nástup celoplošných sítí 5G i případný příchod čtvrtého mobilního operátora do Česka se tak mohou ještě výrazně zkomplikovat.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.