Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

ČEZ nežije ve vzduchoprázdnu. Navzdory krizi odvětví prosperuje.

ČESKÁ POZICE zveřejnila 23. února článek „Kauza ,Dukovany‘ indikuje dlouho nemoc ČEZ“ od Františka Hezoučkého, odborníka na atomovou energii a exředitele Jaderné elektrárny Temelín. Zareagoval na něj současný ředitel JE.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Jiří Deliš

9. 3. 2016 17:30
Za potrefenou husu

Článek pana ředitele Zronka je nutné brát s velkou rezervou. Stále platí, že koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Pan Hezoučký ve svém článku nezpochybňoval práci všech v ČEZu. Je pravda, že pracovníci zabývající se údržbou, se báli vyjádřit svůj nesouhlas s přechodem na provoz od poruchy k poruše. Ale především jim vadilo, že detailní znalosti a dokumentace budou mimo ČEZ. A teď jsou dokonce v neznámých rukách.

Jelikož oba zmiňované pány znám osobně, mohu se jen dohadovat, že s tímto článkem panu Zronkovi někdo pomohl.

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

3. 3. 2016 11:30
Šlendrián nebo lumpárna?

„Svary na hlavním cirkulačním potrubí 1. bloku JETE byly dokončeny v roce 1994, následné nedestruktivní kontroly byly provedeny v letech 2000 až 2006. Z definice procesu svařování, jako "Zvláštního pocesu" vyplývá, že žádnou nedestruktivní kontrolou nelze zcela ověřit jakost po dokončeném svařování (!). Proto se dodržení předem přesně stanovených postupů u svařování dokládá průvodní dokumentací o provedených svářečských pracech(!) . V technických podmínkách JETE bylo stanoveno jakou dokumentaci má JETE před povolením aktivace (pozn. jaderného paliva) doložit. V případě, že by nebyla dokumentace kompletní a ze zápisů nelze jednoznačně stanovit kdo a kdy svařoval a kontroloval - není jakost doložena. Výjimku lze akceptovat u replikové analýzy (kontrola povrchu svaru) a v případě, že se vyskytne např. zvětšené zrno, dá se předpokládat, že nebyly dodrženy postupy svařování, případně tepelného zpracování po svaření. V případě, že dodavatel svarů plnil požadavky na dokumentaci a záznamy na E

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

3. 3. 2016 11:31
Re: Šlendrián nebo lumpárna?

ETE při svařování, lehce doloží, např. ze svářečských deníků, kdo, kdy, kde svařoval a další podstatné náležitosti. Povinností dozoru svařování je pak provádět takové záznamy, aby nikdo, včetně ekologů, neměl šanci proces svařování napadat.“

Rekapituluace: jedině a pouze kvalita průvodní dokumentace kvalifikuje daný svár pro schválení jeho kvality (a v tomto případě i pro následné povolení k další fázi spouštění JETE).

0 0
možnosti
FH

F. Heczko

26. 2. 2016 12:38

Pánové, ja mám tu výhodu, že si Vás vazim oba, oba jste napsali velký kus pravdy, rozhodne pan Hezoučký nechtěl shazovat práci všech v CEZ, někam svým článkem mířil a stejně tak mířil i nekam dnešní skvělý ředitel JE Temelín :-)

0 0
možnosti
JV

J. Vs

26. 2. 2016 12:37
Věří tomu, co napsal?

O ČEZu vím dost na to, abych mohl říct, že to, co napsal pan Hezoučký podepisuji. Mohl bych i ledacos doplnit. V klasických (nejaderných) elektrárnách je situace daleko horší, nad nim totiž není kuratela jaderné bezpečnosti, takže kreativita při snižování nákladů je ještě vyšší. A co se týče balkánských akvizic, tak si pamatuji, jak před jejich realizací odborně příslušní pracovníci ředitelství ČEZu předkládali nedoporučující posudky. Jistě jsou již skartované.

Pan Zronek budí dojem, že dostal za úkol reagovat, a tak ho plní, ale tak nepřesvědčivě, že si lze jen těžko představit, že svým argumentům věří. A jestliže v závěru píše, že ČEZ je nejméně zadlužený, tak to už ze sebe dělá rovnou šaška. Každý ze zbylých technických pracovníků elektráren ČEZu by mohl vyprávět o vnitřním dluhu, který firma vůči své vlastní technologii má.

Duo Roman-Beneš udělalo z ČEZu dojnou krávu jejíž smetanu dalo lízat politikům a jejich stranám. Koupili si tak vlastní beztrestnost. A až přijdou ještě větší p

0 0
možnosti
JV

J. Vs

26. 2. 2016 12:40
Věří tomu, co napsal? - dokončení

A až přijdou ještě větší problémy, než ten Dukovanský, oni už budou za vodou.

0 0
možnosti

25. 2. 2016 19:59
vzpoměl jsem si na svazáckou kritiku nešvarů socialismu

Ale soudruzi, kritika ano, ale kritika konstruktivní. A nesmíme házet špínu na poctivou práci soudruhů. Servilita a vlezdop..delismus s troškou neškodných frází.

Roman, Beneš a partička kolem pouze parazitovali na dobré (pro centralizovanou tradiční energetiku) výrobní základně ČEZu a vezli se na rostoucích cenách elektřiny a na zlomkových cenách mzdových nákladů ve srovnání se západem.

Je mi záhadou jak může Beneš vydržet na svém postu. Po té, co se ukázalo že s carevnou Nagyovou řídí obsazování funkcí, po té co jeho firma prodělává miliardy na zahraničních kšeftech, a po té co stát přijde o miliardy kvůli špatné údržbě. ČEZko ČEZko.

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

25. 2. 2016 15:37
No nevim...

...energetice nerozumim, do CEZu nevidim... Cetl jsem ale oba clanky a tato reakce mi prijde celkem slaba - je to reakce na 4 vypichnute body ve stylu "tak to ale neni" korunovana zaverem "jsme na tom fajn, vse je OK..."

0 0
možnosti