Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Český státní dluh poroste. Ale ne do výšin například Itálie či Řecka

  18:21
S návrhem vlády zvýšit důchody nesouhlasí experti opozice. Například dle profesorky ekonomie Danuše Nerudové jde o nesystémový krok a české veřejné finance jsou ve velmi špatném stavu. Je však třeba připomenout, že český státní dluh rostl od roku 1997, což se podařilo zastavit až v roce 2013.

Veřejné finance a investice. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Kritika z Brna

S blížícími se parlamentními volbami pokrokové síly hledající volební témata začaly kritizovat stav veřejných financí. V reakci na návrh vlády zvýšit důchody o tři sta korun nad zákonnou valorizací experti opozice vyjádřili nesouhlas. Mezi tyto odborníky patří i profesorka ekonomie, rektorka Mendelovy univerzity v Brně, předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody a v neposlední řadě pravděpodobná kandidátka na prezidentku České republiky Danuše Nerudová.

Manželka právníka Roberta Nerudy, jenž loni neúspěšně usiloval dostat se do čela mocného Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Profesorka Nerudová nápad vlády považuje za nesystémový a tvrdí, že české veřejné finance jsou ve velmi špatném stavu.

Moderátor ČT24, který slova Danuše Nerudové doslova hltal, by se mohl například zeptat, zda nižší úroky pro Brity nesouvisejí s malou likviditou trhu s českými korunami oproti mnohem většímu trhu v librách a zda si opravdu myslí, že české veřejné finance jsou v horším stavu než ty britské. Samozřejmě nejsou

„Hovoří o tom fakt, že pokud se podíváme například na Velkou Británii, která má stejný rating jako Česká republika, ale má zadlužení 100 procent vůči hrubému národnímu produktu, což my nemáme, přes to všechno platíme poloviční úrok za půjčování si. To neznamená, že bychom měli veřejné finance ve zdravém stavu, ale to, že investoři už vlastně nevěří České republice, vidí zvýšené riziko a tato situace se bude samozřejmě zhoršovat,“ prohlásila v ČT24.

Moderátor, který její slova doslova hltal, by se mohl například zeptat, zda nižší úroky pro Brity nesouvisejí s malou likviditou trhu s českými korunami oproti mnohem většímu trhu v librách a zda si opravdu myslí, že české veřejné finance jsou v horším stavu než ty britské. Samozřejmě nejsou a bylo by dobré připomenout, že státní dluh rostl od roku 1997 nepřetržitě jak za vlád ČSSD, tak ODS a také v době opoziční smlouvy.

Růst dluhu se podařilo zastavit až v roce 2013, a předloni dokonce snížit pod 30 procent vůči HDP! Samozřejmě že kvůli koronavirové pandemii náš dluh poroste, možná až na úroveň 50 procent HDP, ale zdaleka ne do výšin, kde se nacházejí země, jako je Itálie (157 procent vůči HDP), Portugalsko (131), Španělsko (118), Belgie (116), Francie (115) nebo Velká Británie (107), o Řecku (210) nemluvě.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...