Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Českou ekonomiku zasáhla nemoc zvaná nerovnováha

Nerovnováha v ekonomice je nemocí, jež se projeví ztrátou růstu a zaměstnanosti. Vyrovnáme se s ní, nebo se dočkáme ztráty růstu a zaměstnanosti?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Kysilka blábolí jako vždy.

O jaké produktivitě se vlastně mluví, když ceny, za které se realizuje naprostá většina tuzemské produkce stanovují mateřské společnosti zdejších montoven, tzn. zpravidla německé koncerny. Skutečné realizační ceny na trhu jsou úplně jiné a z nich je třeba odvozovat produktivitu, která není jiná, ba je spíše lepší než v tom Německu nebo ve Francii. Po třeceti letech už by bylo záhodno se naučit jinou neoliberální mantru.

A co se týká "přebujelé" státní správy. Lze souhlasit s tím, co všechno za pitomosti se dá vymyslet a čím se lidé mohou živit, aniž by je to příliš bavilo a uspokojovalo. Ale docela by mne zajímalo, kam by pan Kysilka umístil tu polovinu "přebytečných" úředníků (to už tu bylo - 70 000 úředníků do výroby), když zároveň volá po vyšší robotizaci. To, že aktuálně zaměstnavatelé brečí o nedostatku pracovníků nelze řešit stejně jako před 60 - 70 lety. Tenhle nedostatek je dočasný a za pár měsíců budeme zase řešit rostoucí nezaměstnanost. Pořád je lepší zaměstnávat lidi jakous

0 0
možnosti