Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Česko po zhruba 29 letech: Máme na víc!

Bylo by dobré, kdyby si přicházející nová generace politiků začala více věřit a konečně přestala jednat a rozhodovat – nejen v oblasti hospodářství, ale i mezinárodní politiky – na základě hesla Máš na míň! A až se narodí nový Alois Rašín, případně Jaroslav Preiss, Česká republika bude mít opět banku s velkou pobočkou na Wall Street.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

5. 11. 2018 23:17
Katastrofální hypotéka

Je nutno bohužel jen konstatovat, že diskuse na téma “máme na víc”, by byla zcela zbytečná, kdybychom tu neměli onu katastrofální hypotéku čtyřicetileté komunistické devastace všech oblastí společnosti! Zmíněná historie Živnostenské banky je v této souvislosti jen jeden, i když charakteristický příklad za všechny!

0 0
možnosti

Goeg

5. 11. 2018 2:38
Vy máte také navíc

Představte si, že po 29 letech Československa by novináři krátké jméno státu nepoužívali a pořád lpěli na dlouhé formě Československá republika. To je nepředstavitelné. Ale přesně to dělá pan Lekó v tomto článku s čestnou výjimkou nadpisu. Československo používá samozřejmě, Česko, z nějakého neznámého důvodu, nikdy a očividně mu to nepřipadá divné. A přitom to je tak jednoduché. Česko je stejná kategorie jména jako Československo, Česká republika je potom ze stejné kategorie jmen jako Československá republika. Oba typy jmen se používají při různých příležitostech. Do normálního článku patří Rakousko (ne Rakouská republika), Polsko (ne Polská republika), Slovensko (ne Slovenská republika), Španělsko (ne Španělské království) atd. což pan Lekó ví a používá, ale z nějakého důvodu nechápe, že tam tím pádem patří i Česko a ne Česká republika. O tom, že jsme ovládaní zahraničním kapitálem je dobré psát, ale dnes je již pozdě. O tom jste měli psát v 90tých letech.

0 0
možnosti

2. 11. 2018 18:45
A kdy budeme mít nového Peroutku?

Politiky jste ohodnotil ne příliš dobře ... ale proč se nepodíváte do vlastních řad: kdy novinářská obec zrodí nového Peroutku? A proč ho vlastně dosud nemá, jaké jsou pro to objektivní důvody? Slepá důvěra ve vybraného oligarchu-živitele - se kterou se informace z jeho okolí moc neprověřují a rychle jdou na sklo - Peroutku nezrodí.

Doporučuji se změnou postoje Máme na míň! začít ve vlastních řadách, ve vlastních redakcích, ve vlastních textech: JE TO TAKTO JEDNODUCHÉ.

0 0
možnosti

J. Pluk

1. 11. 2018 21:50
Kdy nastane konec postkomunismu?

Ekonomicky jsme na tom sice lépe než v devadesátých létech, ale morálně dlí naše politická i mediální elita někde v roce 1990. Možná víc než tehdy, protože témata "kdo byl v nějakých seznamech STB" patří spolu s tématy "LGBT" a "humanitou" mezi trojici těch nejpropíranějších. Sice těžko najdete někoho kdo by mohl říci "skončil jsem v uranových dolech, protože mě udal Nohavica", ale přesto dnes politici i média jen žvaní o morálce - lidem už to pěkně leze krkem, protože v tom zřejmě oprávněně vidí snahu utéci od skutečných témat tím, že jen diskutují o tom co kdo dělal před třiceti lety.

A tak si jen pořád čteme návrhy o tom, jak je třeba řešit nějakého Nohavicu a snahy o diskuzi končí obviňováním z komunistických manýrů více než po sametovce. A návrhy na to, jak řešit marast do kterého jsme se dostali neustálým subvencováním zahraničních investorů a nesmyslnými prodeji domácích firem zahraničnímu kapitálu - skutek utek.

Prodeje firem sice krátkodobě pomohly zlepšit ekonomiku, ale masivní

0 0
možnosti

T. Klepal

2. 11. 2018 9:25
Re: Kdy nastane konec postkomunismu?

Nemůžu s Vámi souhlasit. Ekonomicky na tom nejsme špatně. Co se ale týká tématu morálky, problém je, že se o ní jenom planě kecá, ale příklady táhnou přesně opačným směrem. Ta v článku zmiňovaná chybějící sebedůvěra, já bych to nazval skoro masovou frustrací, s tím souvisí. Politici jsou pro lidi vzorem, ať chtějí nebo nechtějí. Masarik určitě nebyl takovým vzorem ctnosti, jak byl a je dodnes vykreslován. Ale pochopil význam tohoto tématu, protože společnost přece není organizována jen na základě systému zákonů a právních norem. Když vrcholní politici začnou proklamovat hesla typu "co není zakázáno, je dovoleno", "nevím, co jsou to špinavé peníze"... tak to pochopitelně populaci vede ke skepsi. Prezident, který si při oficiálním vystoupení do kapsy ukradne luxusní pero jako nějaký hloupý zlodějíček z ulice, asi posílení sebevědomí v zemi, kterou reprezentuje, nepomůže. Jiný prezitent, který si záměrně buduje image lidového křupana, tím možná dočasně získá sympatie určitých vrastev, ale vede to k

0 0
možnosti