Lidovky.cz

Česká republika by měla zvýšit své zásoby měnového zlata

USA

  18:39
Mnoho států se připravuje na nový finanční systém, jehož základ by měl tvořit návrat ke zlatem krytým měnám. Česko bude čelit této globální změně, na niž však zemí není připravené.

Zlatá cihla v ČNB, váha cca 12,5 kg (Ilustrační foto) foto: MAFRA - Jan Zátorský

Státy sdružené v BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika –, Šanghajské organizaci pro spolupráci (ŠOS) a v Eurasijské ekonomické unii (EEU) a desítky dalších zemí tvořících více než polovinu obyvatel Země se připravují na přechod k novému finančnímu systému.

Jeho podstatu představuje návrat ke zlatem krytým měnám. Zrušení zlatého krytí dolaru exprezidentem USA Richardem Nixonem 15. srpna 1971 nebylo původně zamýšleno trvale. Uskutečnění tohoto plánu je důsledkem očekávaného selhání systému fiat měn, který byl v historii lidstva vždy jen krátkou epizodou selhání dobových elit.

Pokles zásob

Část zemí BRICS, ŠOS, EEU začala hromadit zásoby měnového zlata již před pěti lety. V uplynulých dvou se pak některé další státy, například Německo, Nizozemsko, Rakousko či Belgie, snažily urychleně repatriovat své zlaté měnové rezervy ze zahraničních depozitářů. Jiné země provádějí audit měnového zlata a začínají o repatriaci vážně uvažovat. Je evidentní, že zlata se bude nedostávat.

Zásoby zlata registrovaného pro zákazníky na americké burze COMEX poklesly za dva roky o 96 procent – na pouhé čtyři tuny

Zásoby zlata registrovaného pro zákazníky na americké burze COMEX poklesly za dva roky o 96 procent – na pouhé čtyři tuny. Jen Čína poptávala letos historicky nejvyšší množství – těžbu zlata na světě za rok. A nejsou to jen centrální banky, které masivně skupují zlato. Maloobchodní poptávka po zlatých mincích a slitcích vzrostla za uplynulých pět let trojnásobně.

Česká republika bude v dohledné době, náhle a nečekaně, vystavena této globální změně, na kterou však na rozdíl od některých zemí není připravená. Vyplývá to z údajů, které každý rok zveřejňuje Světová rada pro zlato. Česko patří mezi země s nejnižší zásobou měnového zlata – s necelými jedenácti tunami se zařadilo za nejchudší země světa, na 68. místo ze sta hodnocených. Pokud jde o podíl zlata na devizových rezervách státu, je umístění ČR ještě horší – 96. ze sta hodnocených.

Vzácnější a dražší

Po možném příštím světovém finančním kolapsu bude zlato vzácnější a dražší a ČR se ocitne v situaci, kdy se kupní síla papírové části devizových rezerv podstatně „vypaří“. K zajištění nezbytných dovozů strategického zboží a surovin včetně potravin jí proto bude chybět dostatek vhodné likvidity, tedy zlata a jím krytých měn. Aktivní saldo platební bilance závisí nejen na našich schopnostech vyrobit a vyvézt, ale zejména na schopnostech odběratelů zaplatit za dodané zboží vhodnou měnou.

Po možném příštím světovém finančním kolapsu bude zlato vzácnější a dražší a ČR se ocitne v situaci, kdy se kupní síla papírové části devizových rezerv podstatně „vypaří“

Naše státní instituce by se proto měly pokusit zvýšit zásoby měnového zlata – zásoby a těžba zhruba 300 tun zlata na území našeho státu by měly být zabezpečeny proti zcizení zákonem. Rozvoj těžby zlata by však měl nastat až po zavedení ekologické těžby s tím, že veškeré vytěžené zlato se stane součástí devizových rezerv státu (kupujícím by byla Česká národní banka) nebo státních hmotných rezerv.

Dosluhující světový finanční systém již není pro „východní“ země dostatečně atraktivní, což je jeden z důvodů, proč státy v ŠOS v současnosti nevyvážejí ani unci zlata do třetích zemí a veškeré zlato z místní těžby ukládají do devizových rezerv svých centrálních bank nebo institucí kontrolovaných státem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.