Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Česká republika by měla zvýšit své zásoby měnového zlata

Mnoho států se připravuje na nový finanční systém, jehož základ by měl tvořit návrat ke zlatem krytým měnám. Česko bude čelit této globální změně, na niž však zemí není připravené.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KP
Zlato

P. Křivan, píšou tam, že v rezervách je cca 10 tun a Vy sám při pohledu na vyčíslenou hodnotu píšete, že ani 10x větší množství, tedy 100 t, by nebylo žádným zázrakem. Já s Vámi souhlasím a proto tvrdím, že pokud někdo rozprodal 56 t prvorepublikového zlata pod cenou, pak ten rozdíl v ceně, který by snad měl být onou ztrátou, není závratná suma pro národ. Jaká byla hodnota zlata v letech 30., netuším. Jisté je, že ti, co pomohli zlato hromadit, z něj nic neměli. Pro zajímavost, jedna tuna zlata dnes stojí cca 0,85 mld. To je asi 82 Kč na hlavu za každou tunu nahromaděnou v bance. Protože banka zlato již nehromadí, můžeme v klidu udržovat současné vysoké pracovní nasazení....

0 0
možnosti
AS

31. 12. 2015 16:37
Kampak zmizelo

české měnové zlato? Dlouhodobý spor o československé zlato v Anglii sice byl vyřešen, zlato získala ČNB, ale nakonec se jaksi vypařilo. Kdo měl rozum, tak ho koupil od Čechů za nějaké papíry pochybné hodnoty.

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

31. 12. 2015 7:29
zlato?

By mělo tvořit část krytí měny, ale nebude nikdy v pevném kurzu s měnou, to prostě nejde, tak jak přibývá statků , hodnot a lidí musí souběžně s tím přibývat množství měny . První republika měla korunu vázanou na zlato , ale kurz koruny na zlato byl postupně menší a menší...... Důležitější je mít tak výkonné hospodářství a takové výrobky a služby, které jsou žádány a tím bude žádána i koruna. Je to skutečně velmi jednoduché. A hlavně musí být ČNB a její politika podřízena a kontrolována Parlamentem !!!! \Teprve potom můžou být zahájeny přípravné kroky k ozdravění měny. Autor si plete účetnictví s ekonomikou a podle toho vypadá i jeho článek!

0 0
možnosti
KP
Re: zlato?

Než-li krytím, raději to nazývejme rezervou. Ostatně jste upřesnil, proč o krytí v podstatě ani jít nemůže. Dneska s Vámi téměř plně souhlasím s jedinou výjimkou a to o tom parlamentu a ČNB. ČNB se totiž nemusí snažit někomu permanentně zavděčovat na rozdíl od politiků, kteří tak kvůli svým voličům vymýšlejí kraviny. A když se podívám, co za poslance je lid schopen zvolit, tak je jen dobře, že tito poslanci nemají nad ČNB větší kontrolu. Ostatně pro voliče je ČNB španělská vesnice a tak by se jen nebezpečně zvětšilo riziko mazání medu kolem hub.

0 0
možnosti
KP
Očividně zaujatý článek zhrzeného

investora, který propásl růstový trend zlata. Anebo neznalého? To je jedno.

0 0
možnosti
KP
PS:

Přečetl jsem si článek na Wikipedii, na který mne přesměroval odkaz pod heslem fiat měna uvedeným v článku. No, ne všechno by měl člověk baštit, co jest na internetu psáno anebo alespoň nad tím přemýšlet a domýšlet souvislosti.

0 0
možnosti
M

Mir

30. 12. 2015 22:11
Kdo hledá ... zajde

Při hledání nějaké sumarizace, jak to s českým zlatem je, jsem na trochu podivném webu našel dobrý přehled :

http://www.demiurg.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=36

m. j. se tam píše, že Nizozemí 300 tun zlata prodalo a 600 si nechalo. Ale je to asi starší informace, protože

dnes by mělo zlato zemí eurozóny patřit ECB? Potom by tedy vstup do eurozóny pro nás nějaký přínos měl.

Bohužel se mi nepodařilo otevřít odkaz v článku, abych měl aktuální přehled.

0 0
možnosti
T

Tatana

1. 1. 2016 11:20
Re: Kdo hledá ... zajde

Husák dělal vše možné, aby naše zlato dostal z VB a USA, všechny půjčky na vedení války po boku spojenců, výstroj i výzbroj vojáků, jejich léčení i pohřby, nákladný život Benešův+ jeho melodyboys v Anglii /"prožrali 1/2 výdajů", Korbelová by měla vyprávět/, vše do posledního centu jsme splatili. A pak to Tošovský prodal.

V tomto světle ani zprávy o Masarykově smrti v zájmu VB nepostrádají logiku. Vždyť o peníze a zlato šlo, jde a půjde především.

0 0
možnosti