Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česká reorganizace policie jako bondovka Spectre

  16:27
Film Spectre ukazuje, že snaha politiků ovládnout policii je globální problém. Tato bondovka by mohla inspirovat i partu okolo ministra vnitra Milana Chovance. Divákovi je jasné, že ve filmu zvítězí dobro, když M prohlásí: „Ještě není po všem.“ V české verzi už je. Agresivní expanze může začít.

Jančura míní, že Chovancovým cílem bylo za každou cenu odstřelit Šlachtu, neboť „někomu šlápl na kuří oko“. foto:  Petr Topič, MAFRA

Kdo se dosud nevyzná v kauze reorganizace policejních útvarů a chtěl by ji konečně pochopit, měl by se podívat na poslední bondovku s názvem Spectre. Z filmu je zcela jasné, že snaha politiků ovládnout policii je globální problém. Proč by něco takového nemohlo potkat i Českou republiku, že?

Bondovka, o které je řeč, měla premiéru loni na podzim a jen za první dva týdny ji vidělo více než 270 tisíc lidí, takže je klidně možné, že si lístek do kina koupil nejen Milan Chovanec a jeho poradci, ale i kompletní policejní generalita, která ministrovi vnitra podle všeho odezírá z úst. Film Spectre by mohl být pro tuto partu inspirací, i když na konci všichni protagonisté reorganizace britských bezpečnostních složek dopadnou velmi špatně.

Společně spáchaný zločin

Na začátku agent služby MI6 James Bond, v našem případě například jeden z mimořádně schopných detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, po náročném pátrání odhalí závažné informace o propojení politiků s nebezpečnou zločineckou organizací Spectre, kterou ve filmu symbolizuje chobotnice.

Spectre je skupina lidí, které spojuje silnější pouto než láska – společně spáchaný zločin. Cílem těchto lidí je mít absolutní kontrolu nad prací bezpečnostních složek.

Ministr vnitra dokončuje projekt Spojených bezpečnostních složek, novému útvaru šéfuje cynický Max Denbigh, Bond mu ale říká jen C. Ambiciózní C zpochybňuje působení agenta 007 a samotnou činnost MI6 v čele s Garethem Mallorym, jemuž všichni říkají M (tohoto kladného hrdinu hraje Ralph Fiennes). Řediteli M v našem příběhu odpovídá nezkorumpovatelný šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který neplní přání politiků, a když na to přijde, nebojí se je ani zavřít.

Spectre je skupina lidí, které spojuje silnější pouto než láska – společně spáchaný zločin. Cílem těchto lidí je mít absolutní kontrolu nad prací bezpečnostních složek, protože se chystají na agresivní expanzi. A tento úkol – sloučit úspěšný útvar 00 s ostatními složkami – je ředitel C připraven splnit do puntíku, hlava nehlava. Kdo je v české verzi C? To snad víme všichni.

Zvítězili jsme

Ale pojďme k Bondovi. Jeho šéf M je přesvědčen, že C je domýšlivý parchant, který hledá důvody, proč zrušit program 00 navždy. „Vybíráte si nevhodné přátele. Nevíte, co děláte,“ varuje ho M. C se ale brání, že spojení útvarů je pro stát naprosto novou kapitolou. „Vyvedeme britskou tajnou službu z doby temna,“ prohlašuje, přičemž ji do temna vědomě zatahuje.

Česká obdoba organizace Spectre na Twitteru už ani nepoužívá budoucí čas, ale větu oznamovací: „Zvítězili jsme!“

„To zní báječně,“ reaguje agent 007, ale z jeho výrazu je jasné, že za sloučením útvarů cítí pořádnou prasárnu. Jeden z členů organizace Spectre vysvětluje: „Informace jsou všechno. Lepší schopnost stálého dohledu znamená, že vládní bezpečnostní složky jsou snadno paralyzovatelné. Zvítězíme!“ A hádejte, kdo u nás nejvíce vítá policejní reorganizaci a likvidaci ÚOOZ! Stačí se podívat na sociální sítě a vidíme, že jsou to osoby, pro které už Šlachtovi lidé buď přišli, anebo to měli v plánu.

Česká obdoba organizace Spectre na Twitteru už ani nepoužívá budoucí čas, ale větu oznamovací: „Zvítězili jsme!“I v této bondovce nakonec zvítězí dobro. Divákovi je to jasné v momentě, kdy M prohlásí: „Ještě není po všem.“ V české verzi už je. Agresivní expanze může začít.

Autor: