Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Červíčkova policie týden poté

  11:02

Máme se obávat, že nový policejní prezident bude chtít vrátit poměry do doby před nástupem Lessyho?

foto: © ČTKČeská pozice

KOMENTÁŘ Zdeňka Ondráčka / Od poloviny minulého týdne má česká policie nového policejního prezidenta plukovníka Martina Červíčka. A hned od prvního dne se rojí spekulace, proč právě on, proč byl jmenován tak rychle a zda nebude zametat některé kauzy pod koberec. Opozice, která před necelými dvěma lety brojila proti Lessymu, je nyní jeho obhájcem a brojí proti Červíčkovi.

Proč byl jmenován právě Červíček, musí vědět ministr vnitra Kubice. Vezmeme-li v úvahu, z koho mohl ministr tak rychle vybrat a neporušit služební zákon, vychází nám celkem logicky právě plukovník Červíček. Pokud pominu jeho raketový služební vzestup za éry Ivana Langera, kdy se z příslušníka pohraniční policie stal vedoucím okresní kriminálky a po pár měsících republikovým šéfem dopravky, má právě Martin Červíček nejlepší profesní předpoklady. Má zkušenosti s velením policie v Praze a za svého předchůdce působil jako jeho náměstek pro trestní řízení.

Doba pokročila, návrat před Lessyho by nebyl tak snadný

Proč byl Červíček jmenován tak rychle a jednalo se o předem připravenou akci? Z toho, co nám je známo ze sdělovacích prostředků, a s mírným časovým odstupem od události, se věc jeví tak, že se jednalo o předem připravovanou a plánovanou rošádu.

Nasvědčuje tomu například fakt, že propuštěný policejní prezident Lessy si ještě před převzetím sdělení obvinění domluvil obhajobu s advokátem Láskou. Zřejmě tedy očekával i to, že bude propuštěn ze služebního poměru, neboť advokát Láska zastupuje Lessyho právě pro proces, jakým byl propuštěn. Druhý z advokátů Sokol zastupuje Lessyho v trestním řízení, které proti němu vede GIBS.

A dále: Martin Červíček měl jen krátce po jmenování do nové funkce svolánu poradu krajských ředitelů. I to byla jen náhoda? Na náhody už moc nevěřím a už vůbec na náhody, které se dějí u policie.

Pokud byla výměna policejního prezidenta samostatná akce Kubiceho, lze se tázat, komu tím slouží a které křídlo ODS je vlastně u moci

O tom, co se chystá, tedy věděli starý i nový policejní prezident a možná i několik vysokých policejních důstojníků na prezidiu. Předpokládám, že i Kubiceho náměstek Hruška. Přijde mi však úsměvné, že o celé věci údajně nic nevěděl předseda vlády Nečas. Pokud to je pravda, lze si položit otázku, zda se mu resort vnitra nevymyká z kontroly a zda se ministr Kubice zase nechová jako neřízená střela. A pokud to byla samostatná akce Kubiceho, lze se zase tázat, komu tím slouží a které křídlo ODS je vlastně u moci.

Hlavní otázka však zní: Máme mít obavy, že nový policejní prezident bude chtít vrátit poměry do doby před nástupem Lessyho? Tehdy na policejním prezidiu a útvarech s celorepublikovou působností panovaly poměry, kdy se musela hlásit každá kauza, která mohla mít jen trochu blízko k politikům nebo jejich vlivným kamarádíčkům.

Osobně tuto obavu příliš nesdílím, neboť nic není jen černé a bílé. Doba pokročila o nějaký ten rok a společnost s ní. Nastaly zásadní změny na klíčových postech státních zástupců (ještě by to chtělo pročistit na Městském státním zastupitelství v Praze). Policisté, kteří se vyšetřováním těchto výbušných kauz zabývají, již nechtějí návrat do doby, kdy byli jen písaři a někdo jiný určoval, co napsat.

Faktory, které je dobré sledovat

Martina Červíčka osobně znám a chci věřit, že jeho profesionalita zvítězí nad možnými politickými tlaky, kterým ve své nové pozici bude jistě vystaven. Jeho startovní pozice však není dobrá, neboť bude mnoha lidmi považován za člověka, který má velmi blízko ODS – vzhledem ke svému partnerskému vztahu s poslankyní za ODS i vzhledem k politickým okolnostem doby, kdy se mu podařilo dostat do vrcholového vedení policie. Pokud nebudou některé kauzy, které jsou spojeny právě s politiky ODS, náležitě řešeny, kritici budou argumentovat záměrem.

Osobně si myslím, že není správné již dnes odsuzovat někoho jen pro to, s kým žije, popřípadě díky komu se dostal do funkce

Osobně si myslím, že není správné již dnes odsuzovat někoho jen pro to, s kým žije, popřípadě díky komu se dostal do funkce. Dejme novému policejnímu prezidentovi čas, aby mohl ukázat, co umí. Z velké části to záleží převážně na něm.

Doporučuji se například soustředit na tyto okolnosti. Mnoha policistům už dochází trpělivost s tím, že policie nemá žádnou koncepci, žádnou vizi, že jistoty, které u policie byly, přestávají platit. Prvním důležitým krokem tedy bude provést stabilizaci a vyslat dovnitř policejního sboru jasnou zprávu: jak a kam se bude Policie ČR ubírat. Dále je nezbytné stabilizovat a posílit přímý výkon a zredukovat přebujelý velitelský aparát. Některé velitelské funkce nejsou již delší dobu obsazeny, a jak vidíme, jde to i bez nich. Může se začít od policejního prezidia a celorepublikových útvarů.

Pokud už bude Červíček některé funkce obsazovat, například post svého náměstka pro trestní řízení, měl by tak učinit podle služebního zákona. Jenže u policie to vlastně podle zákona nefunguje. Praxe je taková, že se někdo s někým domluví, pak mu na tělo vypíší kritéria pro výběrové řízení a on „náhodou“ vyhraje. Vzhledem k tomu, že okruh osob, které se mohou náměstkem policejního prezidenta stát, není velký, lze někdy podle kritérií poznat, kdo tím novým velitelem bude. Dokonce se na to mezi policisty vypisují i sázky jako na výsledek sportovního utkání.

A ještě jedna poznámka: Věřím, že když byla Martinu Červíčkovi nabízena funkce, doprovázel ji příslib ekonomické podpory policie v řádech mnoha milionů, aby bylo na proplacení alespoň části přesčasů či na odměny. To se pomalu stává v našich poměrech zvykem. Začalo to za Langera, kdy najednou bylo u policie možné téměř vše a na téměř vše byly peníze. Dostane-li „řadový“ zaplaceno, nehledí na nějaké ty nepravosti kolem nebo je alespoň snáze přehlíží. (Naposledy jsme to viděli po odvolání ministra spravedlnosti a jmenování ministra nového – chybějící peníze pro Vězeňskou službu se našly.) Je stále mnoho policistů, kterým jde především o vlastní materiálno, a nečiní jim problém nechat se „koupit“.

P.S.

Už minulý týden oznámil Červíček policejním odborářům, že ministerstvo vnitra slíbilo navýšit rozpočet policie na provozní výdaje na příští rok o 700 milionů korun. Rozhodlo se údajně ještě v době, kdy prezidentoval Petr Lessy, ten však prohlásil, že o něčem takovém nic nevěděl…