Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čas pravdy ruského premiéra Dmitrije Medvěděva

  18:55
Ruský premiér Dmitrij Medvěděv se voličům nebojí říct, že si za své problémy často mohou částečně sami. Možná tuší, že jeho politická kariéra končí a že kromě role obětního beránka pro Vladimira Putina může Rusku posloužit tím, že sdělí pravdu, že peníze nejsou.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv. foto: Reuters

O vzestupu nového typu politika, drsného populisty, se už napsalo mnohé. Ti existovali vždy, ale nyní hrozí, že se i americkým prezidentem může stát osoba, která říká, co chce, chová se neslušně a neváhá urazit kdekoho – ačkoli to skrývá za „politickou nekorektnost“. Říká voličům, co chtějí slyšet – jednoduchá řešení jejich problémů, přičemž jsou vždy vinni ti druzí – například uprchlíci, elity či národnostní menšiny.

Existuje ale politik světového významu, který jde jakoby opačných směrem. Voličům popisuje skutečnou situaci, a ani se jim nebojí říct, že si za své problémy často mohou, alespoň částečně, sami. Překvapivě je tímto politikem ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Penze a školství

Když byl Medveděv na okupovaném Krymu, zeptala se ho jedna důchodkyně na nízké penze: „S takovými důchody nejde přežít. Ceny jsou šílené!“ (padla částka v přepočtu tři tisíce korun). Ruský premiér bezelstně odpověděl, že „nejsou peníze“ a pak spoluobčanům popřál mnoho zdraví, a aby se nevzdávali. Ruský internet měl rázem novou hvězdu.

Kdo chce mít vysoký plat, ať nehledá štěstí ve školství. Zejména pokud žije v Rusku, které se v první řadě musí bránit vnějším nepřátelům. Vzdělání je druhořadé.

Medveděvova odpověď ale nebyla projevem odtržení od reality a povýšenosti, jako tomu bylo v případě poslance vládní strany Jednotné Rusko, který na začátku roku 2015, když inflace požírala ruské platy a panovaly obavy z hladu, spoluobčanům poradil, ať jedí méně. Medveděv naopak jasně vysvětlil, proč jsou krymské důchody tak nízké.

Předně se výše penzí mění celonárodně a Krym není žádnou výjimkou. A na celostátní zvýšení důchodů chybí státní pokladně peníze. Ekonomika je v krizi, částečně také kvůli sankcím uvaleným na Rusko za okupaci Krymu. Není nepodstatné, že s anexí poloostrova většina tamních obyvatel (alespoň oficiálně) souhlasí. Je to tedy prosté – Krym je ruský, ale na oplátku nejsou peníze na penze.

Ve druhém případě ruský premiér odhalil spoluobčanům realitu na mládežnickém festivalu Terra Scientia, který se zaměřuje na vzdělávání. Jeden dagestánský učitel ho upozornil, že místní učitel bere v přepočtu 3700 až 5500 korun, zatímco příslušníci silových složek téměř 20 tisíc. Medveděv opět pravdivě odpověděl, že pro toho, kdo chce vydělávat více, „existuje řada krásných míst, kde to jde dokázat rychleji a lépe“.

To je pravda – kdo chce mít vysoký plat, ať nehledá štěstí ve školství. Zejména pokud žije v Rusku, které se v první řadě musí bránit vnějším nepřátelům, čemuž opět přitaká nejeden Rus, protože země je přece v obležení. Vzdělání je druhořadé.

Zakotvení v kremelském systému

Co to do Medveděva vjelo? Důvodů může být více. Jeden souvisí s nelehkou situací ruské ekonomiky, a pokud nezvýší cena ropy, může být ještě horší. Premiér tak připravuje spoluobčany na další krácení státních výdajů, včetně penzí a platů učitelů.

Pozice premiéra Medveděva se ani tolik neodvíjí od volebních výsledků jako od jeho zakotvení v kremelském mocenském systému, kterému dominuje prezident Vladimir Putin

Další důvod souvisí se situací ruské demokracie. Zemi sice čekají v září parlamentní volby, ale je více méně jasné, že provládní strany dostanou téměř všechny mandáty. Skutečná opozice k volbám pro jistotu nebyla ani připuštěna a o přístupu k nezávislým informacím nelze mluvit.

Premiérova pozice se proto ani tolik neodvíjí od volebních výsledků jako od jeho zakotvení v kremelském mocenském systému, kterému dominuje prezident Vladimir Putin. Ten určí další Medveděvův osud, ne hlasy voličů rozzlobených na prostořekého premiéra.

Petice za odstoupení

Medveděv je také možná situací v Rusku už unaven. Kdo by ostatně nebyl – nedávno byl například do Kremlu povolán bývalý ministr financí, liberál Alexej Kudrin, aby připravil plán, jak Rusko dostat ze současné krize. Jenže od roku 2000 půjde už o čtvrtý ekonomický program založený na liberálních principech.

Petice za odstoupení Medveděva, která během 24 hodin získala 160 tisíc podpisů, se Putinovi hodí

Další plán tedy bude, ale reálně se pravděpodobně opět nezmění nic – nepochybně inteligentní premiér, zejména pokud má ještě alespoň nějaké ambice, z toho může smutnět. Pojmenovat pravý stav věcí pak může být osvobozující.

Poslední možností je, že Medveděv i Putin vědí, že další ekonomický plán na papíře ani několik kosmetických úprav nestačí k udržení popularity současného režimu. Obětovat premiéra by ale pomoci mohlo. Petice za odstoupení Medveděva, která během 24 hodin získala 160 tisíc podpisů, se proto Putinovi hodí, ostatně o ní referují i státní média.

Medveděv už to možná nějakou dobu tuší, a proto si na závěr své politické kariéry řekl, že kromě role obětního beránka pro Putina, který ho za to jistě odmění, už své zemi může posloužit jen jedním – říct lidem pravdu, že peníze nejsou.

Autor: