Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bude ČEZko v roce 2050 uhlíkově neutrální?

Elektrárna Počerady. foto: MAFRA

Společnost ČEZ se přihlásila k uhlíkově neutrální EU v roce 2050. Snaží se však prodat uhelnou elektrárnu Počerady těžební společnosti Pavla Tykače, která má zásoby uhlí pro pálení i po roce 2050, tedy více emisí skleníkových plynů. Pokud by plány Tykačovi vyšly, lze na uhlíkovou neutralitu zapomenout.
  18:26

Pozornému posluchači na nejdelší valné hromadě ČEZ v historii neuniklo, že se energetická společnost přihlásila k vizi uhlíkově neutrální Evropské unie v roce 2050. Vedení firmy to prý považuje za správné. Stejný cíl snížit emise skleníkových plynů na minimum a zajistit pohlcování zbytku podpořila na svém nedávném sjezdu i KDU-ČSL.

Piráti či TOP09 kritizují premiéra Andreje Babiše, že přijetí takového cíle na evropské úrovni po boku Polska a Maďarska odmítá. Pro tuto ambiciózní vizi, která však pouze popisuje jedinou bezpečnou cestu do budoucnosti, horuje velká většina evropských lídrů.

Dvě klíčové překážky

To, co nedávno i ekologické organizace považovaly za radikální cíl, se nezadržitelně stává vývojem. K němu bude vedle zásadní změny technologií a životního stylu třeba zvládnout dvě klíčové překážky – překonat odpor majitelů fosilních firem, kteří hodlají pokračovat ve špinavém byznysu, a získat novou práci pro zaměstnance, jejichž živobytí na něm stále závisí. Lidé musejí mít novou kvalitní práci a bez pomoci státu to nepůjde.

To, co nedávno i ekologické organizace považovaly za radikální cíl, se nezadržitelně stává vývojem. K němu bude vedle zásadní změny technologií a životního stylu třeba zvládnout dvě klíčové překážky – překonat odpor majitelů fosilních firem, kteří hodlají pokračovat ve špinavém byznysu, a získat novou práci pro zaměstnance, jejichž živobytí na něm stále závisí.

Obnovitelné zdroje energie a další inovace vytvoří více příležitostí, než nabízí uhlí, ropa a plyn. Lidé však nejsou čísla v tabulkách a nejde s nimi ani posouvat po republice jako s figurkami na deskové hře. Je třeba cílevědomě investovat do ekonomického rozvoje, zlepšování životního prostředí i příznivé sociální situace v regionech, kde se dnes těží a spaluje uhlí.

Fosilnímu byznysu je třeba přestat umetat cestu a naopak jej přimět k odpovědnosti a férovému finančnímu podílu na transformaci energetiky a ekonomiky. U nás se to zatím děje jen omezeně. Limity pro znečišťování ovzduší nefungují kvůli tolerování vyšších naměřených hodnot jako chyb měření a také kvůli všemožným výjimkám. Stát zatím nedokáže ani zavírat zastaralé uhelné elektrárny, jak určuje Státní energetická koncepce ČR.

Čistá budoucnost

Ekologickým organizacím se zatím daří jen dotlačit vlády, aby bránily zhoršení situace, například snaha zbořit severočeské obce kvůli postupu uhelných rypadel či spolu s Polskem úplně zrušit limity pro ochranu zdraví. Něco významně nového by mohla přinést novela horního zákona, kterou chce vláda otevřít cestu k vyšším těžebním poplatkům a také donutit těžaře ke složení všech financí na rekultivace a sanace škod po těžbě na speciální účet.

Běžný člověk může snížit znečištění třeba výměnou uhelného kotle za tepelné čerpadlo, což je jeho osobní zodpovědnost. Ta generálního ředitele energetické firmy či předsedy vlády je v rozměru uhelných bloků a stovek větrných turbín. Jen pokud každý vykoná nyní a bez odkladu svůj díl či dílek, je možné se věrohodně bavit o vizi čisté budoucnosti.

Zmíněný ČEZ lze za jeho pokrokový postoj ocenit. Ale má to háček. Firma se snaží prodat největší českou uhelnou elektrárnu Počerady těžební společnosti Pavla Tykače, která má zásoby uhlí pro pálení i po roce 2050. Prodej této elektrárny by tedy znamenal více emisí skleníkových plynů, i když ČEZ by si papírově snížil znečištění. A pokud by plány Tykačovi vyšly, pak lze na uhlíkovou neutralitu zapomenout.

Běžný člověk může snížit znečištění třeba výměnou uhelného kotle za tepelné čerpadlo, což je jeho osobní zodpovědnost. Ta generálního ředitele energetické firmy či předsedy vlády je v rozměru uhelných bloků a stovek větrných turbín. Jen pokud každý vykoná nyní a bez odkladu svůj díl či dílek, je možné se věrohodně bavit o vizi čisté budoucnosti.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...