Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Boj s covidem-19 neskončil. Je třeba v něm pokračovat

Lidé, kteří mají nárok na očkování, se do něj budou moct začít registrovat od 26. dubna. Provoz dostala na starosti Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Podle náměstkyně ředitele ÚVN Lenky Gutové se bude kapacita centra postupně zvyšovat podle toho, jak budou přicházet vakcíny. foto:  Michal Šula, MAFRA

Mohlo by se zdát, že hlavním úkolem je zajistit dostatek vakcín, a co nejefektivněji je aplikovat, během dvou měsíců se totiž situace může obrátit. Bude třeba přesvědčit tu část populace, jež očkování odmítá, aby se nechala očkovat. Nebude to jednoduché a bez opatření, jež zjednoduší očkovaným život, to nepůjde. Píše Josef Veselka.
  17:44

Člověk má sklon si po stresu spojeném s uzavřením společnosti – se všemi důsledky, které přineslo – oddechnout a co nejrychleji se vrátit k „předcovidovému“ životu. Rozum ale nabádá podívat se, co se děje za našimi hranicemi, a zhodnotit zkušenosti a chyby, které jsme v uplynulém roce udělali. Kontinentální Evropa si nevede příliš dobře.

S výjimkou Pyrenejského poloostrova se prakticky ve všech zemích bojuje s vysokými denními přírůstky onemocnění a s různou intenzitou se utahují šrouby bránící setkávání lidí a jejich pohybu. Každá ze zemí na to jde trochu jinak, což jednak vyplývá z podstaty relativně měkkých medicínských dat týkajících se boje s pandemií, jednak ze specifického chování lidí, jejich návyků, zodpovědnosti a schopnosti omezovat rizikové chování.

Nejsilnější stimul

Můžeme se stokrát dívat na sever Evropy a na příkladu tamních zemí ukazovat, jak epidemii zvládnout. Jenže u nás se při jakékoliv procházce po městě opakovaně ujišťujeme, že opatření nejsou dodržovaná, a především je nikdo nevymáhá. Tato skutečnost společně s nekompetentními rozhodnutími vlády v klíčových okamžicích vedla k tomu, že naše daň za současnou pandemii se jen v tomto roce bude pohybovat v desítkách tisíc zbytečných obětí.

Přikláním se k tomu, aby vakcinovaní odložili roušky a bylo jim umožněno vrátit se k normálnímu životu. Věřím, že takový krok by představoval nejsilnější stimul pro zbytek společnosti, aby se k očkování připojil.

Proto si v době, kdy denní přírůstky v naší zemi klesají, musíme být vědomi, že při podobných, nebo dokonce nižších číslech, než máme nyní my, zaváděly Německo, Francie nebo Izrael tvrdý lockdown. To dosud vedlo k lepším výsledkům, než jsou ty naše. Rovněž Velká Británie částečně rozvolnila až po 175 dnech lockdownu, když její přírůstek v neděli 18. dubna byl 1730 nemocných – Británie má asi 67 milionů obyvatel.

Tyto příklady říkají, že se musíme obrnit trpělivostí vůči hlasům „rozvolňovačů“ v médiích. A především že bychom měli jednat v kontextu vlastních i celoevropských zkušeností. Ačkoliv se může zdát, že hlavním úkolem je zajistit dostatek vakcín a ty co nejefektivněji aplikovat, během dvou měsíců se situace může obrátit. Bude třeba přesvědčit tu část populace, která zatím očkování odmítá, aby se nechala očkovat.

Nebude to jednoduché a bez opatření, jež zjednoduší život očkovaným, to nepůjde. Přikláním se k tomu, aby vakcinovaní odložili roušky a bylo jim umožněno vrátit se k normálnímu životu. Věřím, že takový krok by představoval nejsilnější stimul pro zbytek společnosti, aby se k očkování připojil.

Vakcína téměř všem

Vzhledem ke zvyšující se agresivitě onemocnění je pravděpodobné, že vakcínu bude nutné podat téměř všem. I proto se vedou výzkumy ke zjištění její bezpečnosti a účinnosti u dětí. Po první vlně očkování zřejmě dojde také na aplikaci dalších dávek zvyšujících účinnost dosud plného (zpravidla dvoudávkového) schématu. Jinými slovy, očkování a boj s covidem budou pokračovat i po zdánlivém zvládnutí současné situace.

Vzhledem ke zvyšující se agresivitě onemocnění je pravděpodobné, že vakcínu bude nutné podat téměř všem. I proto se vedou výzkumy ke zjištění její bezpečnosti a účinnosti u dětí. Po první vlně očkování zřejmě dojde také na aplikaci dalších dávek zvyšujících účinnost dosud plného (zpravidla dvoudávkového) schématu.

Britové mají plán, který jim můžeme závidět. Zveřejněny byly termíny, v nichž budou postupně rozvolňovat, takže na začátku léta už chtějí mít i stadiony plné fotbalových diváků. Tento ambiciózní projekt je založen nejen na předpokladu dodržování restrikcí, ale i na úctyhodných výsledcích jejich rychlé očkovací kampaně. Právě nejistota vyplývající z absence vládního plánu boje s epidemií v naší zemi značně znepokojuje.

Přitom na zveřejnění takového postupu by měla veřejnost trvat, protože bez něj nelze plánovat pracovní aktivity, dovolenou či každodenní chod domácnosti. Nicméně z řady zmíněných důvodů bychom se neměli dopustit té chyby, že by vláda deklarovala postup uvolnění, aniž by byl doplněn konkrétními čísly, jichž je třeba dosáhnout. Bez těch by se veškeré termíny staly bodem sváru politických stran, a to i za přispění sympatizujících odborníků.

Proto by se nám hodil jízdní řád epidemií, v němž bychom bod po bodu plnili dílčí úkoly, až bychom se vrátili k normálnímu životu. A současně platí i opak. Pokud se na něčem podobném politici s odborníky nedomluví, zadělávají na další problémy.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!