Lidovky.cz

Blockchain: Pravý poklad skrytý pod bitcoinem

  17:53
S bitcoinem se zrodila nová technologie – blockchain –, jež přetrvá dlouho poté, co bitcoin zapadne do stejné kapitoly historie jako spekulativní tulipánová horečka v Nizozemsku 17. století.

Bitcoinová bublina. foto: Richard Cortés, Lidové noviny

Bitcoin je jen jednou z asi patnácti stovek kryptoměn. Jeho prvenství a investorská horečka mu ale zjednaly věhlas a vybudily pozornost ke kryptoměnám vůbec. Tedy k takzvaným kryptoměnám. Ve skutečnosti tento typ komodity nenaplňuje podstatné znaky měny. Abychom něco uznali za měnu, musí to naplňovat některé konkrétní potřeby a očekávání. Zejména tím můžeme kdykoliv zaplatit, neboť všichni ostatní to jako platidlo akceptují.

Měna dále uchovává hodnotu: můžeme jejím prostřednictvím třeba spořit nebo udržovat stabilní hodnotu závazku (dluhu) jiné osoby vůči nám. Podstata měny a za ní odpovědné centrální banky se nesnadno chápe a ještě obtížněji vysvětluje. A i když se obojí podaří, běžný tazatel vykazuje oprávněné rozpaky a nervozitu, do čeho to vkládá svoji důvěru a úspory. Měnu prostě dělá měnou jen všeobecná důvěra, že daná věc jako měna může a bude dobře sloužit.

Role centrálních bank

Tato důvěra je podepřena zákonem, třeba o centrální bance, důvěryhodností a odborností lidí v jejím čele a v aparátu, nezávislostí měnové politiky na politicích a zájmových skupinách, transparentností a skládáním účtů centrální bankou, ústavními a zákonnými procesy jmenování a odvolávání jejího vedení, dlouhodobou úspěšností její měnové politiky a názorem odborníků a odborných médií na její výkonnost a důvěryhodnost.

Centrální banky udržují množství peněz na takové úrovni, aby vnitřní hodnota peněz vůči zboží, jež si za ně můžeme koupit, a vnější hodnota peněz (kurz vůči euru či dolaru) nepodléhaly nadměrným výkyvům

Žádná z těchto kotev ani jejich celek nefunguje dokonale. Chyby či politická selhání některých centrálních bank ožebračily ve 20. století celé národy, způsobily hluboké krize a vehnaly masy do náručí diktátorů a totalitních ideologií. Pomineme-li excesy neodpovědných centrálních bank, můžeme se dopátrat podstatného rysu zdravé a všeobecně přijímané měny. Centrální banky udržují množství peněz na takové úrovni, aby vnitřní hodnota peněz vůči zboží, jež si za ně můžeme koupit, a vnější hodnota peněz (kurz vůči euru či dolaru) nepodléhaly nadměrným výkyvům.

Můžeme se tedy spolehnout, že naše úspory a půjčky jiným lidem si v čase uchovají kupní sílu vůči zboží či dolaru. Centrální bance se tuto stabilitu daří udržovat tak, že nabídku peněz („tisk“) přizpůsobuje poptávce po nich. Poptávkou po penězích je výroba zboží a služeb v ekonomice: když něco vyrábíme a nabízíme, poptáváme tím peníze od zákazníků. Když centrální banka přežene tisk peněz, vyvolá jejich převis nad nabídkou zboží.

Kolísání ceny kryptoměn

Výsledkem je růst cen zboží (inflace), oslabení kurzu vůči zahraničním měnám a znehodnocování úspor a reálné hodnoty dluhů. Centrální banky se tedy snaží měnit množství peněz podle potřeb a výkonu ekonomiky. A to kryptoměny včetně bitcoinu nikdy nedokážou. Jejich „tisk“ je z podstaty zakódován matematickou formulí, a tedy jednou provždy dán. To má výhodu: nikdo nemůže svévolně zasáhnout do emise kryptoměny, a třeba se tím obohatit na úkor ostatních.

Hodnota kryptoměn je zmítána výlučně poptávkou. A protože nabídka kryptoměn se jí neumí, ani nesmí přizpůsobit, „odskáče“ to vždy dramaticky jejich cena. Lítá nahoru a dolů, což dále posiluje psychózy, spekulativní horečky, a to vše přilévá další oheň či mráz do poptávky po kryptoměně.

Problémem naopak je, že hodnota kryptoměn je zmítána výlučně poptávkou. A protože nabídka kryptoměn se jí neumí, ani nesmí přizpůsobit, „odskáče“ to vždy dramaticky jejich cena. Lítá nahoru a dolů, což dále posiluje psychózy, spekulativní horečky, a to vše přilévá další oheň či mráz do poptávky po kryptoměně. Průzkum na ulici by dnes ukázal, že tipy, za kolik budeme nakupovat euro v lednu 2019, se vejdou do rozumného intervalu důvěry třeba 23 až 26 korun. A jaká může realisticky být hodnota bitcoinu v lednu 2019? Klidně 50 tisíc dolarů stejně jako dolar jeden.

S bitcoinem se ale zrodila nová technologie. Ta s námi bude dlouho poté, co samotný bitcoin zapadne do stejné kapitoly historie jako spekulativní horečka v Nizozemsku 17. století, kdy se cena cibulky tulipánu vyšplhala až nad cenu domu v Amsterodamu. Ekonomický princip byl tentýž: dočasná enormní poptávková psychóza proti velmi omezené nabídce cibulek (bitcoinů). Po cibulce zůstane krásný květ. A po bitcoinu blockchain.

Internet hodnot

Internet změnil svět a naše životy. Blockchain se brzy stane naším „internetem hodnot“. Budeme na něm stejně masově jako na internetu směňovat a obchodovat hudbu, byty, elektřinu, zboží, sledovat jejich původ, změnu vlastníků, provozovat „chytré“ kontrakty, hlasovat o všem možném včetně parlamentu.

Internet změnil svět a naše životy. Blockchain se brzy stane naším „internetem hodnot“.

To vše decentralizovaně, bez centrální účetní, administrativní či notářské autority. A se zabezpečeným, autorizovaným a anonymizovaným přístupem všech účastníků v reálném čase ke shodným, spolehlivým údajům o aktuálním stavu transakčního systému a jeho nezměnitelné historii. Pravý poklad leží v technologii skryté pod bitcoinem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.