Lidovky.cz

Biopaliva v Česku a střet zájmů

  19:13
Novela zákona o spotřebních daních, jež by prodloužila daňové zvýhodnění biopaliv, byla kritizovaná, proto že by tato podpora zvýhodnila firmy z impéria ministra financí Andreje Babiše. Nadační fond proti korupci proto zpracoval analýzu.

Řepka olejka (ilustrační obrázek). foto: NFPK

V uplynulých dnech vyvolal vlnu zájmu vládní návrh zákona týkajícího se podpory biopaliv v Česku pro dopravní účely. Zareagovat se na ni rozhodl Nadační fond proti korupci (NFPK) – nejen proto, že se novela dotýká příjmů prostředků do státního rozpočtu, ale i kvůli tomu, že se „následně objevilo nebývalé množství nepřesných a zavádějících komentářů nejen ze stran politických činovníků, ale i komentátorů“.

Fond proto zveřejnil analýzu Biopaliva v Česku a střet zájmů aneb krátká paměť některých „demokratů, v níž široké veřejnosti nabízí stručný i podrobnější popis podstaty „kauzy“ biopaliv na půdorysu zmiňovaného střetu zájmů, „a to s využitím výhradně oficiálních údajů orgánů státní správy“.

Analýza je rozdělena na čtyři části:

  • Biopaliva v kostce
  • Poslanci a střet zájmů aneb stručné shrnutí závěrů
  • Stručná historie podpory biopaliv (pro nenáročného čtenáře)
  • Historie podpory biopaliv podrobněji (s odkazy na zdroje pro zvídavého čtenáře)

Přílohou je kopie hlasování po jménech poslanců ohledně podpory biopaliv v Česku v průběhu let 2007 až 2012.

Nic nového

Z textu analýzy mimo jiné plyne, že vlády České republiky podporu využívání biopaliv pro dopravní účely v minulosti schvalovaly opakovaně. Stejně tak svým hlasováním opakovaně podporovali rozmach využívání biopaliv pro dopravní účely – a to včetně jejich daňového zvýhodnění – i poslanci Parlamentu napříč politickým spektrem od roku 2007. Tím napomáhali poptávce po produktech výrobců biopaliv.

S pokračováním významné podpory biopaliv včetně daňového zvýhodnění i po roce 2015 počítala také vláda Petra Nečase, která v listopadu 2012 schválila dokument Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů. Tvrzení některých politických představitelů, že do nástupu současné vlády „s prodloužením daňové výhody po červenci 2015 nepočítal nikdo“, tak podle NFPK nemůže být pravdivé.

Z analýzy tak například plyne záměr současné vlády snížit u většiny druhů biopaliv jejich daňové zvýhodnění za účelem zvýšení příjmů z odvodů spotřební daně do státního rozpočtu

Analýza fondu obsahuje také rozbor současného vládního návrhu úpravy podpory biopaliv ve srovnání s dosavadní podporou. Z rozboru tak například plyne záměr současné vlády snížit u většiny druhů biopaliv jejich daňové zvýhodnění za účelem zvýšení příjmů z odvodů spotřební daně do státního rozpočtu.

„Současný křik některých politických činovníků je jenom divadlo,“ komentuje současnou situaci ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka a dodává: „Léta letoucí opakovaně a masově hlasovali pro podporu biopaliv, včetně jejich daňového zvýhodnění. Tím zvyšovali tržby producentů biopaliv – včetně těch českých – a zvlášť jim to nevadilo, protože tak alespoň podporovali zaměstnanost v českém zemědělství a plnili závazky dané evropskou legislativou ohledně biopaliv. Teď najednou naoko křičí, že je to nepřijatelné. Opravdu křičet přitom měli už dávno a úplně jinde.“

Již v minulosti se Česká republika zavázala, že v roce 2020 bude podíl obnovitelných zdrojů energie (biopaliv a elektrické energie) na celkové spotřebě pohonných hmot v dopravě činit nejméně deset procent. Tento cíl byl nařízen evropskou legislativou.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.