Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Bělorusko: Odhadnout výsledek krize není v tuto chvíli možné

Současný běloruský prezident Alexandr Lukašenko je bezesporu politická mrtvola. Nyní je ovšem otázkou, jak dlouho bude Lukašenkova mocenská agónie trvat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Brutalita se skoro blížila brutalitě policejního režimu ve Francii při zásazích proti žlutým vestám...

0 0
možnosti
JJ

J89i76b 66J62i88b

6. 9. 2020 9:55

Ať žijí "veřejnoprávní" politruci!

Pane Dvořáku, je mi jasné že svůj stín nepřekročíte a tak mě ani nepřekvapilo, že z vás vypadla zase jen ta ohraná propaganda nemající nic společného s realitou. Tak jak správně podotkli někteří předchozí glosátoři, situace v Bělorusku vykazuje všechny znaky tzv. "barevné revoluce", které po světě organizuje americká diverzní zpravodajská agentura NED. Je jen smutné, že předpojatí politruci, jako jste Vy, jsou placení z našich koncesionářských poplatků a prezentováni v námi placených médiích veřejné služby jako nestranní odporníci...:-/. Fuj je mi z Vás blivno.

Mimochodem čím si vysvětlujete, že v takovém Bělorusku, které je podle vás odpornou diktaturou nedochází k vylidňování obyvatel, přestože tamní obyvatelé mohou volně cestovat (!) žádné výjezdní doložky ani nic podobného v zemi neexistuje, zatímco v sousedních pobaltských zemích, které jsou členy EU - tedy "vyspělého

0 0
možnosti
JJ

J16i25b 72J90i55b

6. 9. 2020 9:57

Pokračování

...zatímco v sousedních pobaltských zemích, které jsou členy EU - tedy "vyspělého" a "demokratického" západu dochází k prudkému propadu počtu obyvatel těchto zemí?! Že by to bylo tím, že většina obyvatel, jež zažila mizérii rozpadu SSSR je v zásadě se současným stavem spokojena?!

Jinak to jak to v Bělorusku dopadne predikovat lze a dle mého soudu je realitě nejblíže na rozdíl od vás, pane Dvořáku, nestranný komentátor Jaroslav Bašta, který očekává do roka změnu ústavy schválené v referendu, nové prezidentské volby ze kterých však nevzejde žádná prozápadní loutka, tak jak byste si vy a vaší loutkovodiči přáli, ale nějaká osobnost, která i nadále bude dbát zájmů Bělorusů a na rozdíl od Lukašenka bude méně koketovat se Západem.

0 0
možnosti
AS

Tak předně není to krize, ale podobně jako na Ukrajině či Venezuele, jeden z těch krásných pokusů o barevnou revoluci. Libor Dvořák zvaný za experta v ČT, ČRo a v dalších mediích "jednoho úhlu pohledu", není expertem, ale jedním z agentů propagandy. Tož asi tak.

0 0
možnosti
JK

Poheld z druhe strana. Dovoluji si citovat jisteh pana jmenem William Engdahl

Nadace NED uveřejnila v roce 2019 na svých webových stránkách seznam zhruba 34 grantů NED na projekty v Bělorusku. Všechny měly za cíl rozvíjet a školit celou řadu opozičních skupin a místních nevládních organizací, zaměřených proti Lukašenkovi. Granty byly určeny na takové projekty, jako např. „Posílení nevládních organizací: Zvýšit místní a regionální občanskou angažovanost... identifikovat místní problémy a rozvíjet podpůrné strategie.“ Další grant byl na „rozšíření online knihovny publikací, které nejsou v zemi snadno dostupné, včetně děl o politice, občanské společnosti, historii, lidských právech a nezávislé kultuře“. Další grant NED se týká „obrany a podpory nezávislých novinářů a médií.“ A další: „Posílení nevládních organizací: Podpora občanské angažovanosti mládeže“. Další velký grant NED se týkal „školení demokratických stran a hnutí, zaměřené na kampaně efektivní podpory“. ( https://www.ned.org/re

0 0
možnosti
JK

http://www.ned.org/region/central-and-eastern-europe/belarus-2019/ dokonceni-Podpora občanské angažovanosti mládeže“. Další velký grant NED se týkal „školení demokratických stran a hnutí, zaměřené na kampaně efektivní podpory“. V pozadí těchto nevinně znějících projektů NED je schéma pro vytváření speciálně vyškolené opozice, které je v souladu s modelem CIA pro nadaci NED.

0 0
možnosti
JP

Ve všech těch moudrých komentářích o Bělorusku chybí zásadní rozměr a tím je stav běloruské ekonomiky a tendence v ní. Kdo v Bělorusku byl, viděl že lidé nouzí netrpí. Z druhé strany byla jen otázka času, kdy Lukašenko, který vcelku dobře dokázal sedět na dvou židlích a tím získávat právě pro ekonomiku cenné body s těch židlí spadne. Jen drobný příklad, nedávno Rusku na truc koupil v USA ropu speciálně doupravovanou pro místní chemický průmysl a teď na ní Američané chtějí uvalit sankce. Oproti tomu také nedávno Rosatom dostavěl první blok JE, jehož výkon měl být použit pro export elektrické energie a pobaltské státy po volbách uzavřely dohodu, že nebudou ten el. proud nakupovat.

0 0
možnosti

P73e56t84r 18Č37e84c84h

4. 9. 2020 7:22

Omo jde v podstatě jen o ty volby. O skutečně svobodné volby. Ty si představuji tak, že voličům jsou rozdány seznamy kandidátů a voliči z nich vybírají potřebný jejich počet, čili volí. Nic více a nic méně. Žádný zákon nesmí voličům diktovat jak mají volit a už vůbec ne koho musí volit, chtějí-li využít svého volebního práva. Volit se musí kandidáti na zástupce občanů přímo a ne přes politické strany a hnutí. Mají to v zastupitelské demokracii být zástupci občanů a zásadně nikoliv zástupci politických stran. A o tom to všechno je. O svobodných volbách, které nejsou téměř nikde na světě. V Bělorusku, ale ani v ČR už vůbec.

0 0
možnosti