Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Až v řeckém dramatu nastane katarze…

Evropa

  19:08
Francouzský filozof Bernard-Henri Lévy nazval řeckého premiéra Alexise Tsiprase demagogickým pyromanem. Německý provokatér Thilo Sarrazin navrhl vzít Řekům vily, jachty a pohádkové důchody. Maďarský ekonom László Bogár viní z krize především globální finanční moc.

Řecko a odchod z eurozóny. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Týden po referendu v Řecku se konal mimořádný summit Evropské unie. Tomu, že ve velkém řeckém dramatu konečně jde o skutečný den D, po kterém nastane katarze, však věří jen málokdo. Mezitím se hitem kontinentu stala písnička The Final Countdown od skupiny Europe. Zní to jako špatný vtip, neví se, zda se odpočítávání týká jen Řecka, eurozóny, nebo dokonce celé EU.

V této hysterické době se k situaci vyjadřují různí politici, ekonomové a filozofové. Paleta je pestrá. Například americký online magazín The Daily Beast se ptal filozofa Bernarda-Henriho Lévyho. Papež francouzských levicových liberálů se obul do Alexise Tsiprase, nazval ho demagogickým pyromanem. Řecký premiér se prý snaží vyhnout se odpovědnosti za katastrofu, kterou sám vyprovokoval. Lévy tvrdí, že Tsipras místo toho, aby označil skutečné viníky krize, odpudivým způsobem kolem dokola opakuje refrén o zlé Evropě, která chce udusit demokracii.

Strategické fiasko politiků

Německý provokatér a někdejší člen dozorčí rady německé centrální banky Thilo Sarrazin v rozhovoru pro Berliner Tageszeitung navrhl, aby Řekům sebrali vily, jachty a pohádkové důchody. Situace je prý strategickým fiaskem práce politiků, jako je Angela Merkelová či Martin Schulz, protože se prokázalo, že nefunguje model, když finanční pomocí ze zahraničí chtějí řídit cizí vlády.

Podle exčlena dozorčí rady německé centrální banky Thila Sarrazina je prý situace v Řecku strategickým fiaskem práce politiků, jako je Angela Merkelová či Martin Schulz

Sarrazin vyjmenoval, jaká drastická opatření měla být v Řecku už dávno zavedena. Do čela daňových úřadů jmenovat nezkorumpovatelné lidi. Pokud navzdory tomu nastane uplácení, úředníka třeba okamžitě propustit. Občané, kteří odhalí korupci, mají dostat od státu pět tisíc eur. Snížit počet státních úředníků na středoevropský průměr, což by pro Řecko znamenalo propustit polovinu současného stavu.

Ustanovit komisi, která by u každého důchodce zjišťovala, zda žije, a pokud ano, jestli na výplatu penze má právo. Zvýšit věk mužů i žen pro odchod do důchodu na 65 let. Zřídit – podle německého vzoru – registr nemovitostí. Porovnat daňová přiznání všech majitelů jachet a vil s odhadem skutečného majetku, a pokud dotčená osoba dodatečnou daň nezaplatí, majetek zabavit. Podepsat dohodu se Švýcarskem, aby tamní finanční ústavy vydaly jména všech řeckých občanů, kteří mají u nich účty, včetně toho, jak velký majetek drží v těchto bankách.

Vtip z bankéřské rodiny

Sarrazin míní, že žádná z dosavadních řeckých vlád nikdy nešla proti zájmům bohatých Řeků, neboť ti, kdo mají politickou a finanční moc, nikdy nepůjdou proti sobě. Tsiprasova vláda je sice extrémně levicová, stejně prý ale patří do vyšší vrstvy společnosti. Známý maďarský ekonom a kritik současné formy kapitalismu László Bogár krizi v Řecku dává za vinu především globální finanční moci.

Vtip z bankéřské rodiny: Syn hlásí svému otci, že jim ve škole říkali, že za peníze nelze koupit štěstí. To je pravda, odpověděl tatínek, ale za úroky už ano.

„Jak vidíme z údajů publikovaných v týdeníku The Economist, v letech 2008 až 2012 dluh Řecka vzrostl téměř o 70 procent, a to výlučně proto, že úroky ze zahraničních úvěrů vzrostly ze šesti až na 36 procent, tedy ne z důvodu, že by řecký lid pošetile mrhal penězi. Za ty čtyři roky vnitřní spotřeba země klesla zhruba o 17 procent,“ míní profesor ekonomie.

K tomu ještě dodal známý vtip z bankéřské rodiny. Syn hlásí svému otci, že jim ve škole říkali, že za peníze nelze koupit štěstí. To je pravda, odpověděl tatínek, ale za úroky už ano.

Autor: