Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Až politici pochopí problém daňových rájů…

Dokud většina politiků bude nadále pouhou loutkou mocných miliardářů, kteří vyvádějí nezdaněné příjmy na off-shory, nelze od státu čekat kroky znemožňující tyto praktiky. A senzační odhalení typu Paradise Papers lze označit jen za jeden z nástrojů války mezi sebou soutěžících kapitálových struktur, jež se snaží jedna druhou potopit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

12. 12. 2017 14:26
K tzv. daňovým rájům...

Ještě si dobře pamatuji na veřejnou debatu o tom, jak velké firmy mění sídlo svého podnikání - převážně se převáděly do Holandska, není náhoda, že tam dodnes mají sídla velké koncerny. Sídla jen papírově, výkonný vrcholový management často sídlí ve Švýcarsku, ale na všech dokladech je uváděna papírová společnost jim nadřízená, s bydlištěm Holandsko. Když se toto svého času probíralo v tisku (konec r. 2011, kdy se do Holandska stěhovalo sídlo firmy Linet - jedné z nejúspěšnějších v českých rukách), tehdejší ministr financí Kalousek prohlásil, "Ano, o těchto případech víme a pokud by k nim docházelo ve větší míře, my na to máme existující mechanismy, jak to řešit." . Tečka. Je zvláštní, že ze své pozice tyto "mechanismy" nikdy nepoužil. A za jeho panování na financích začaly ztrátové rozpočty země nabírat třímístné hodnoty. Je to přesně tak, jak popisuje autor článku. A Čapí hnízdo je proti těmto daňovým únikům zaokrouhlování. I v měřítkách odtoku peněz pouze z ČR. Mimochodem, nulová da

0 0
možnosti
IP

I. Patta 677

10. 12. 2017 10:03
Vypadá to sice zajímavě,

hlavní těžiště problémů státního rozpočtu v červených číslech je ovšem jinde. Je v netransparentním financování sociálního systému a zdravotnictví. Pojmem pojištění byla založena mylná představa obyvatelstva, že totiž člověk v otázce zajištění své důchodové budoucnosti není odkázán na jiné a už vůbec ne na děti. Je to tragický omyl ekonomů, který vyvolává trvalý růst nákladů na sociální a zdravotní systém. Omyl ekonomů, který na druhé straně produkuje masovou bezdětnost u pracující populace. Současné myšlení mnohých je založeno na otázce: Proč bych měl vychovávat děti, když mi důchod ve státním důchodovém systému zaplatí ze svého odvodu sociálního pojištění úplně cizí děti?

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

8. 12. 2017 23:45
Né že by se mně líbilo,

ale jsou tací co říkají, že bez daňových rájů by se celý finanční svět zhroutil.

0 0
možnosti
I

Igorjansen

8. 12. 2017 13:57
Politici loutkou mocných miliardářů???

Pani, tak Andrejs je sam sobe loutkou! Drsna slova od hlavniho naseptavace...

A pak to pokracuje... "jak čeští byznysmeni neplatí daně" - trefne... Nejznamejsi byznysman, ktery neplati z 99% svych prijmu zadne dane je opet Andrejs - uroky z korunovych dluhopisu...

0 0
možnosti
JT

8. 12. 2017 9:52
Pokud politici budou jedni z těch

kteří také chtějí nějaké milióny bokem, tak to nikdy neprojde....Kolik majitelů různých firem je nedohledatelných, kolik takových firem dostává státní zakázky.Bylo by dobré se podívat, kdo takové zakázky z vlády odsouhlasí...To ví jen bůh..Zatím není vůle.

0 0
možnosti