Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Až bude newyorský deník v Česku označen za dezinformační...

  18:46
List New York Times zveřejnil článek na téma, zda českého prezidenta neplatí Kreml, za což jej bude určitě ruská ekipa kolem Miloše Zemana považovat za vlajkovou loď dezinformační kampaně Trumpem poražených amerických elit proti českým přátelům Ruska a Vladimira Putina. A šíření obsahu tohoto deníku se může stát podvratnou činností.

Budova The New York Times

Čínský stát řekl, že nechce New York Times, a americký Apple si toto přání poslušně splnil. Zhruba tak by se dala shrnout zpráva z přelomu roku, kdy technologický gigant Apple na žádost čínských úřadů odstranil z nabídky čínského obchodu iTunes aplikace pro mobilní stahování obsahu amerického liberálního deníku New York Times (NYT). Psalo se o tom i v samotném listu s tím, že firma Apple z nabídky svého softwarového portálu odstranila jak čínskou, tak anglickou verzi aplikace.

„Žádost čínské strany o odstranění aplikace pro stažení našeho obsahu je součástí jejich snažení o to, aby čínským čtenářům znemožnili přístup k našemu nezávislému zpravodajství o Číně,“ prohlásila viceprezidentka společnosti The New York Times Company Eileen Murphyová, která odpovídá za komunikaci vydavatelství.

Martin Nejedlý a Rusko

Komunistická vláda v Pekingu webové stránky amerického deníku blokuje už od roku 2012, kdy vyšel seriál o nashromážděném majetku tehdejšího premiéra Wen Ťia-paa. Mluvčí Applu Fred Sainz ke kauze řekl jen to, že čínské úřady jim sdělily, že mobilní aplikace NYT porušuje místní pravidla.

Americký deník si všiml zejména osoby Martina Nejedlého, absolutně nejdůležitějšího poradce Miloše Zemana, a jeho ekonomických a politických vazeb na Rusko

Okamžitě mě napadla otázka, kdy české ministerstvo vnitra, přesněji tamní čerstvě zřízené Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, zablokuje webové stránky New York Times a poté požádá společnost Apple, aby okamžitě udělala s českou verzí mobilní aplikace na serveru iTunes přesně to co v Číně.

List New York Times předminulý týden zveřejnil rozsáhlý článek na téma, zda českého prezidenta neplatí Kreml. (LN o tom psali v úterý 3. ledna.) Americký deník – na rozdíl od českých tajných služeb – si všiml zejména osoby Martina Nejedlého, absolutně nejdůležitějšího poradce Miloše Zemana, a jeho ekonomických a politických vazeb na Rusko.

Nejedlý, který na Pražském hradě používá obrovskou kancelář, je zároveň nejtajemnějším spolupracovníkem prezidenta. Veřejnost o něm nic neví, LN například již několik let žádají o jeho životopis, ale odpověď je pokaždé odmítavá. Prezidentská kancelář se vymlouvá na to, že Nejedlý není jejím zaměstnancem. (Další zajímavá otázka je, kdo Nejedlého zaměstnává, ale třeba o tom jednou napíše New York Times.)

Nekompromisní dotaz

Martin Nejedlý zavolá ministra vnitra a vyřkne nekompromisní dotaz: Jestli chceš jednou Bohouše vystřídat a řídit Lidový dům, víš, že si bez nás ani neškrtneš. Rozumíš?

Po zmíněném článku deník New York Times – včetně webové stránky a mobilní aplikace – v očích celé ruské ekipy kolem Miloše Zemana bude jistě považován za vlajkovou loď dezinformační kampaně Trumpem poražených amerických elit proti českým přátelům Ruska a Vladimira Putina. Pražský hrad proto velí přejít do protiútoku.

Nejedlý zavolá ministra vnitra a vyřkne nekompromisní dotaz: Milý Milane, věrný kamaráde, řekni, kdy už konečně označíš šíření obsahu New York Times v České republice za podvratnou a dezinformační činnost? Kdy zavoláš do Applu a do Googlu? Jestli chceš jednou Bohouše vystřídat a řídit Lidový dům, víš, že si bez nás ani neškrtneš. Rozumíš?

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.